Framåt för svensk backhoppning
Nu tar svensk backhoppning nya tag. De långsiktiga målen är mästerskapsåren 2014 med OS i Sotji, VM 2015 och ännu ett OS 2018. – Vi ser mycket positivt på framtiden och det känns att vi är på rätt spår, säger Gunilla Back, grenchef för backhoppning.
– Vi ser mycket positivt på framtiden och det känns att vi är på rätt spår, säger Gunilla Back, grenchef för backhoppning vid Svenska Skidförbundet.
För någon vecka sedan kom beskedet att Johan Ericson, Holmens IF, avslutar sin elitkarriär.
– Det är naturligtvis ett tråkigt beslut eftersom vi trott och satsat mycket på Johans väg mot OS i Vancouver. Men vi önskar honom lycka till i hans civila karriär och vi vill passa på att tacka Johan för de år som han tävlat för Sverige, säger Gunilla Back.
Faluhopparens besked betyder dock knappast slutet för svensk backhoppning. Med siktet inställt på ansökan om ett nordiskt VM i Falun 2015 finns det goda möjligheter för oss/svensk backhoppning att bygga upp en långsiktig verksamhet. Nu satsar Svenska Skidförbundet resurserna på tre unga, hungriga hoppare: Isak Grimholm, Friska Viljor Örnsköldsvik, Carl Nordin, Friska Viljor Örnsköldsvik och Fredrik Balkåsen, Homens IF Falun.
– Isak har tidigare varit med i landslaget och tävlat världscup men fick en svår knäskada och är nu tillbaka efter ett års rehabträning. Redan nu visar Isak god form genom att vinna SM i plast som avgjordes i helgen som var, säger Gunilla Back.
Carl Nordin och Fredrik Balkåsen kommer i första hand att tävla i kontinentalcupen i vinter.
– Både Fredrik och Carl är unga och mycket talangfulla. När tiden är mogen kommer de att ta steget in i världseliten och tävla världscup men det är viktigt att de får tid på sig, säger Gunilla Back.
Vid helgens SM-tävlingar placerade sig Carl på en andraplats och Fredrik på tredje.
Även på bredden jobbas det hårt med svensk backhoppning. Riksläger för ungdomar från backhoppningsklubbarna kommer att anordnas regelbundet.
– Första lägret hade vi i Örnsköldsvik 2-4 oktober. Där var det 36 hoppare mellan 7–16 år som tränade flitigt och framför allt hade de väldigt roligt i de nya barn- och ungdomsbackarna. Vi hade också en klubbträff där vi informerade alla klubbar om vårt arbete och vi fick mycket positiv respons för vår nysatsning och vårt nytänkande. Lägret i Ö-vik kommer att följas upp med ett snöläger i Sollefteå, säger Gunilla Back.
2022-12-21
2009-10-21