Internationellt läger med svensk prägel
Sedan november finns det ett samarbete mellan ett antal av de mindre nationerna i backhoppning. Redan efter ett halvår har arbetet gett resultat.
Samarbetet är tänkt att stärka nationerna både nationellt, men även internationellt genom samverkan på flera nivåer.
Under våren samrådde nationerna inför diskussioner inom FIS gällande regeländringar. Förslagen från gruppen fick stort gehör internationellt. Mellan 20–25/7 genomfördes också det första internationella lägret i gemensam regi. Lägret planerades sedan januari månad med Marit S Nybelius som koordinator.
– Det har varit många möten och mycket planering inför och även väldigt mycket arbete under lägret. Men det har varit otroligt roligt att se att vi lyckades infria alla förhoppningar vi hade inför lägret. Att vi lyckades är tack vare det strålande samarbetet som är mellan nationerna där enskilda personer frågar vad de kan göra mer och en ömsesidig respekt för våra olika förutsättningar, säger Marit.
Det har inte varit helt enkelt på grund av Covid-19, men slutligen kunde sju av nationerna samlas i Planica, under tydliga restriktioner.
Foto: Marit Stub Nybelius
Under lägret tränades det i backhoppningscentret och det genomfördes fysträningar vid hotellanläggningen. Anläggningen var perfekt för ett liknande läger, förutom att det ligger i en underskön natur finns det stora områden att utföra fysträning på och samla ihop en större grupp utan trängsel.
Till lägret hade även experter av olika slag bjudits in. Dessa presenterade det sista inom utrustning och gav även olika råd. En av dem som deltog var skidflygningslegendaren Robert Kranjec, Slovenien.
För att ge extra inspiration kom även några världscuphoppare som fick berätta om sin egen resa. De var samtliga från mindre nationer för hopparna skulle få en inblick i hur det är att tävla på hög nivå och även höra hur de har lyckats att ta sig ända till världscupen, trots att de har haft sämre förutsättningar än de största nationerna.
Dessutom kom FIS tävlingsdirektör för backhoppning, Sandro Pertile, till lägret för att delta på ett möte tillsammans med ledarna och även prata inför hopparna.
Foto: Marit Stub Nybelius
Lägret uppmärksammades av FIS och Berkutschi på tyska och engelska: https://www.fis-ski.com/en/ski-jumping/ski-jumping-news-multimedia/news/2021-22/big-steps-for-smaller-ski-jumping-nations Länk till annan webbplats.
Utvärderingen av lägret gav idel lovord. Från Sverige deltog sex hoppare som alla gjorde fina framsteg under veckan.
Viktigt att betona är att även om det är ett samarbete där de stora nationerna inte är med finns det en dialog med flera av dem som alla stöttar arbetet. Samarbetet är inte till för att tävla mot de stora nationerna utan för att tävla med.
2022-12-21
2021-08-30