Gå till innehåll

Freeski

Snowparkutbildning

Snowparkutbildning

Varmt välkomna att delta i Svenska Skidförbundets utbildning i parkbyggnation.

I dagens skidanläggning är någon typ av snowpark en naturlig del av anläggningen och gör den mer attraktiv för gästen. För många av gästerna i en anläggning är en liten välskött park att föredra framför en stor park som är undermåligt skött.

Vi vill med vår utbildning i parkbyggnation rikta oss till den lokala skidföreningen eller till dig som jobbar i en anläggning och vill få grundläggande kunskaper i hur man bygger hopp, rails och boxar och framförallt hur man underhåller dessa dagligen.

  • Hur bygger vi med begränsad mängd snö?
  • Hur bygger vi säkert?
  • Hur bygger vi lättast för att tillfredsställa en bred målgrupp?

Under utbildningen kommer du få med dig handfasta tips på hur man bygger för att det dagliga underhållet ska gå smidigt. Denna utbildning riktar sig både till dig som pistmaskinsförare, anläggningsarbetare och åkare.

Utbildningstillfällen 2023/2024

1. Digitalt utbildningsmaterial

Den digitala kursen är gratis och består av text-, bild- och filmmaterial om parkbyggnation och parkunderhåll. Kursen genomförs i egen takt, gärna inför webbinariet den 12 december, och finns tillgänglig under hela säsongen för den som vill fräscha upp minnet eller tipsa en vän.

Länk: Digital snowparkutbildningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

2. Kvällswebbinarium

Tisdagen den 12 december klockan 18.30–21.00 genomför vi ett gratis kvällswebbinarium där vi går igenom grundläggande frågor så som:

  • Varför ska vi bygga park?
  • För vem bygger vi?
  • Hur bygger vi säkert?
  • Vilka rails/boxar ska man satsa på?
  • Hur bygger man ett blått/rött hopp?
  • Hur går det dagliga underhållet till?
  • Övriga frågor från er deltagare!

Datum: 12 december
Tid: kl. 18.30–21.00
Kursledare: Jocke Hammar (föreningsutvecklare, SSF) och Mattias Hägglund (anläggningsansvarig, SSF)
Plats: digitalt via Teams
Anmälan: Via denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

3. Praktiska utbildningstillfällen

Vill du få mer kunskaper inom parkbyggnation? Under säsongen erbjuder vi praktiska utbildningar vid tre olika tillfällen. Den praktiska utbildningen kostar 1000 kronor per deltagare, men deltagare från skid- och snowboardföreningar kan söka idrottsmedel för halva kurskostnaden som betalas ut till föreningen retroaktivt.

I den praktiska delen är vi med och shapar i en snowpark och får träffa och prata med de som jobbar på plats. Vi får studera byggnationer på plats och hur hopp och railfeatures skiljer sig åt beroende på storlek, placering i backe och svårighetsgrad.

Det praktiska momentet består inte av pistmaskinskörning, utan manuellt arbete med spadar och shapevertyg, medan man på nära håll får se hur pistmasksföraren jobbar vid dagligt underhåll.

Den praktiska träffen erbjuds på tre orter:

Middagsbergets Snowpark, Vännäs
Datum: Lördag 13:e januari
Utbildare: Christian Hägglund och Tove Bratthäll
Anmälan: Via denna länk.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Sista anmälningsdag 8 januari)

Alandsrydsbacken, Värnamo
Datum: Lördag 20:e januari (OBS, inställt! Nytt datum kommer!)
Utbildare: Joakim Hammar
Anmälan:

Alternativ 3 – To be announced!
Datum:
Utbildare:
Anmälan:

Vid frågor gällande utbildningarna kontakta,
Jocke Hammar
Mejl: jocke.hammar@skidor.com

Senast uppdaterad
2022-12-24
Publicerad
2022-12-24
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudpartner

Lagpartner

Leverantörer