Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Text

En bild

Foto: Elin Åhman

Skidaktivitetsområde

Svenska skidförbundets vision är att alla skidarenor i landet i framtiden ska ha ett skidaktivitetsområde. Skidaktivitetsområdet är hjärtat som ger pulsen till anläggningen.

I ett skidaktivitetsområde sker rörelse och utveckling på skidor spontant. Den ska vara det första man ser när man anländer till anläggningen, vilket lockar till aktivitet för både huvudmålgruppen barn- och ungdomar, men också till alla andra skidåkare. Aktivitet lockar till aktivitet, och då speciellt spontan rörelseglädje.

En central och trygg placering av skidaktivitetsområdet är viktigt för barn och ungdomar, att det är nära och synligt till parkering, toalett och eventuell servering och klubbhus. Men också att spårslingorna startar och avslutar i anslutning till skidaktivitetsområdet. Som sagt var, aktivitet lockar till aktivitet, och rörelseglädje smittar över generationsgränser.

Snölekplatsen - vinterns sandlåda

Ett första steg mot skidor hela livet börjar redan i snölekplatsen! Se snölekplatsen som vinterns sandlåda där barnens nyfikenhet och kreativitet endast sätter begränsningarna.

Barn i snölekplats - vinterns sandlåda

Snölekplatsen blir vinterns sandlåda där barnen hittar sin kreativa och fantasifulla lekbubbla hos sig själv eller tillsammans med andra barn

Detaljerna avgör hur intressant snölekplatsen är. En centralt placerad och tydligt markerad snölekplats med nya fräscha leksaker och verktyg i kulörta färger kan få det lilla barnet att varva skidåkning med lek i flera timmar på anläggningen.

Snölekplatsmaterial i kulörta färger

Ett rikt utbud av kvalitativa leksaker, hinkar och spadar av alla de slag i starka kulörta färger lockar till aktivitet i snölekplatsen

Att hägna in en snöhög eller en snöyta med ett lågt nät skapar tydlighet och håller samtidigt kvar leksaker och spadar i snölekplatsområdet så att de inte kommer i vägen för spårpreparering och skidåkare.

Skidaktivitetsområde med snölekplats

Hägna in snölekplatsen med lågt nät som avgränsar och tydliggör lekplatsen och leksakernas gränser utan att för den skull skärma in. Knyt samman med skidaktivitetsområdet och spårslingorna för att locka till aktivitet på skidor.

Bidrag till utrustning i skidaktivitetsområdet

Föreningarna kan ansöka om Idrottsmedel hos Svenska skidförbundet för inköp av skidlekutrustning. Ansökan görs via Idrottonline och Idrottsmedel. Ta del av mer information om idrottsmedel.

Undersök även möjlighet till ekonomiskt bidrag från ert RF-SISU-distrikt samt medel från Allmänna arvsfonden.

Inspiration skidaktivitetsområde

Att skapa ett skidaktivitetsområde Pdf, 527.3 kB. - stöd och tips (PDF).

Inspireras och ta del av goda exempel på skidaktivitetsområden från skidsverige:

Kontakta SSF's anläggningskonsulent

Behöver ni stöd och hjälp att anlägga ett skidaktivitetsområde? Kontakta Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent.

Jonas Braam
jonas.braam@skidor.com, 073-322 32 22
Anläggningskonsulent Längd- och rullskidor

Lycka till!

Senast uppdaterad
2023-10-11
Publicerad
2022-12-20
Skribent
Ida Karlsson
Kontaktperson
Jenny Limby
jenny.limby@skidor.com
070-370 00 93

Main partner

Premium partner

Team partner