Längdåkning

Längdåkning

Åtta plusgrader när JSM drog igång

Efter en lång kall vinter tycks det nu vara vår, åtminstone i östra Norrland och i Hudiksvall där junior-SM idag startade. På distansloppen över 5 och 10 km blev det rejält sugande före, där det var extra viktigt med bra form och skidor.

Onsdagens svenska mästare blev Madeleine Thorn (D17-18), Lisa Larsen (D19-20), Carl Quicklund (H17-18) och Fredrik Jonsson (H19-20). Ganska väntade segrare, men många överraskande medaljörer.

Föret var som sagt ovanligt för den här säsongen. Ordentlig västlig vind och sju-åtta plusgrader bjöd Hudiksvall på denna onsdag. Hudiksvall har fått mycket snö, närmare metern faktiskt, så något problem med snötillgången är det inte trots mildvädret.

D17-18 körde 5 km i fri stil och favoriten var förstås Bengtsfors Madeleine Thorn. Hon infriade också förväntningarna på den relativt tuffa banan med ont om vilopartier. Vid 2,5 km ledde hon med 17 sekunder före Julia Svan från Vansbro. I mål blev marginalen 32,7 sekunder. Svan tog silvret och Lisa Dahl från Offerdal tog bronset, tre sekunder före Vilhelminas Sofie Elebro.

Thorn segertid 16.04 på fem kilometer hade räckt till brons i D19-20. Den klassen hade två världscupåkare med i startfältet. Hanna Brodin och Lisa Larsen som senast förra helgen i Lahtis gjorde strålande världscupresultat. JSM-loppet blev också en kamp mellan de två. Men Lisa Larsen var hela tiden steget före och kunde också gå på Brodins tider. Sundbybergs Larsen, som trivs i fristilen, vann med 16,7 sekunder före Falun/Borlänges Brodin. Bronset tog Södergren Sports Camps Johanna Meyer. Ett kanonlopp gjorde också fyran Anna Erika Hedman från Skellefteå.

H17-18 samlade över 100 startande och där blev det kamp mellan två jämtar, Östersunds Carl Quicklund och Offerdals Håkan Emilsson. Quicklund låg efter men var starkare på andra varvet (killarna körde 10 km) och vann med 22 sekunder. Emilsson tog silver före skrällen Oscar Ivars från Dala-Järna IK. Ivars tog rygg på Emilsson som startade halvminuten efter, och det räckte till medalj.

I H19-20 dök ytterligare en världscupdeltagare upp. Fredrik Jonsson, hemmaåkaren, dominerade loppet från start till mål och marginalen till JVM-kollegan, Luckstas Simon Persson, blev nära 22 sekunder. Moras Victor Gustafsson gjorde en strålande avslutning och tog brons. I det varma vädret jublades det sedan på Hudiksvalls IF:s skidstadion när medaljörerna hyllades. På kvällen väntade prisutdelning på Folkets Hus och invigning av junior-SM 2010. På torsdagen fortsätter mästerskapet med sprint.