Hellner avancerar i Tour de Ski

Efter ett mycket offensivt, men otursdrabbat åk i dagens etapp avancerade Marcus Hellner till en tredjeplats i totalställningen av Tour de Ski.

Dagens etapp var den fjärde i Tour de Ski och bestod av jaktstart, vilket innebär både klassisk och fri stil i samma lopp. Under loppet fanns fem chanser att samla spurtpriser i form av bonussekunder. Vid varje tillfälle fick den snabbaste åkaren 15 bonussekunder, tvåan 10, och trean 5 och det var många som slogs hårt om extrasekunderna i herrarnas lopp. Marcus Hellner, som slutade på en 10:e plats idag tog hem totalt 30 bonussekunder och är nu trea i totalställningen.

Hellner åkte starkt och offensivt, men inför spurten till den tredje omgången av bonussekunderna drogs han dessvärre med när en klunga föll och kom på efterkälke inför skidbytet. Efter en stark inledning av andra etappen tog Hellner emellertid snabbt igen den förlorade tiden fram till täten. Han lyckades ta bonussekunder i de två följande omgångarna, men hamnade på efterkälke mot slutet och blev tia över mållinjen, elva sekunder efter vinnaren Matti Heikkinen från Finland.

Tvåa i dagens lopp och endast en sekund efter Heikkinen blev Dario Cologna, Schweiz, som även tog 25 bonussekunder under loppet och därmed fortsätter att leda totaltouren, en ledning som han haft sedan andra etappen. Trea i dagens lopp blev Martin Jaks från Tjeckien.

Bäst av svenskarna i dagens lopp var Daniel Richardsson på en 6:e plats. Richardsson avancerade därmed från en 13:e plats i totalen till en elfteplats. Johan Olsson, gick upp till en 17:e plats, medan Anders Södergren och Jesper Modin nu ligger på 38:e respektive 56:e plats i totalen. Sprintkungen Emil Jönsson gled ner från en 12:e till en 20:e plats totalt.

Imorgon är det vilodag från touren innan den på onsdag den 5 januari fortsätter med sprint i fristil i italienska Toblach.