Landslagen i Göteborg, Mallorca och Val Senales
Det är omväxlande både vad beträffar träning och miljöer när landslagets sprintåkare har stakat igång det sista barmarkslägret för den här säsongen, först i Göteborg och nu på Medelhavsön Mallorca. Samtidigt tränar distansåkarna på hög höjd i italienska Val Senales.
Sprintsatsningen fick en flygande start i våras och har sedan dess accelererat i intensitet och kvalitet.
Nu är det fullt ös som gäller. Först i Skidomen i Kviberg och i Göteborgs-terrängen. Sedan i Alcúdia på Mallorca där värme och nya spännande omgivningar förhoppningsvis ska ge åkarna en extra kick under de svettiga passen då kapaciteten ska pressas upp ytterligare ett snäpp.
Löpning uppför Rudarebacken i Skatås, Göteborg
Johan Granath leder tillsammans med herrsprinttränaren Mats Larsson den riktade sprintsatsningen där A- och U-lagets speedkulor gemensamt strävar efter att bli konkurrenskraftigare.
– Sparringen mellan åkarna är en av de positiva effekter vi märkt i sommar. En annan är att vi lär av varandras styrkor i olika moment. I skidhallen ska vi slipa på starter, spårbyten, stakning i kurvor och givetvis höghastighet, berättar Mats Larsson som hoppas att helheten ska sitta perfekt lagom till säsongspremiären i Bruksvallarna 20-22 november.
– Sprint innehåller många olika moment. Vi har nött på många detaljer och försöker bli lite bättre på det mesta. I slutändan kan det betyda tiondelar, kanske sekunder. De sista pusselbitarna vill vi gärna ha på plats under det här lägret så att var och en tryggt kan gå in i hetluften med vetskap om att jobbet är gjort.
Alcúdia är en välkommen kontrast till det svenska höstmörkret, kylan och de glatta vägarna.
– Värmen gör gott för musklerna och själen. Vi minimerar skaderisken och får extra energi i en tid då vi vill få ut mesta möjliga kvalitet i träningen, avslutar Johan Granath.
Val Senales en höjdare
I spåren på den snörika glaciären möts Marcus Hellner och Martin Johnsrud Sundby öga mot öga. Precis som Stina Nilsson och Heidi Weng.
– Det är en inspirerande miljö i Val Senales i många avseenden. Vi har basen i Schnalstal som ligger på 1800 meters höjd och kommer att genomföra nio skidpass på cirka 3 000 meters höjd. Men vi går även ner på betydligt lägre höjd, till den kända Äppeldalen. Där vi genomför flera barmarkspass, berättar Rikard Grip.
Strålande sol och blå himmel på glaciären i Val Senales
Landslagsåkarna har varit i Val Senales sedan i torsdags kväll. Inledningsvis har de tränat mycket distans i relativt lugnt tempo för att anpassa sig till höjden och hitta tekniken och flytet i åkningen.
– Andra hälften av lägret skruvar vi upp intensiteten. Det blir mycket intervaller och innan vi lämnar Val Senales trappar vi i något pass upp farten i tävlingstempo. Vi förbereder helt enkelt en övergång mot tävlingssäsong. Efter Val Senales återstår bara ett snöläger i Bruksvallarna innan säsongen startar med nationell premiär i Härliga Härjedalens skidmetropol 20-22 november, säger Rikard Grip.
Flera av landsdlagsåkarna stannade hemma. Det handlar om Calle Halfvarsson (förkyld) och Anders Svanebo som precis som Anna Haag känt sig vissen. Maria Rydqvist tränar i Dalarna.
– Vi följer upp hälsoläget noga hos dem som är kvar hemma och tar en dag i sänder. Det är definitivt inte aktuellt att ta några som helst risker på den här höjden där åkarna utsätts för extra hög belastning, förklarar Rikard Grip som i övrigt tycker att det känns riktigt bra i laget.
Utvecklingslaget i Idre
Inför vintersäsongen testade Idre fjäll att lägga ut sparad snö. Det var något som U-laget allround nappade på och därmed fick de en fantastisk säsongsstart på snö. De första dagarna på lägret bjöd på propagandaskidåkning med hårda fasta spår och en strålande sol. Under veckan blev vädret lite sämre men spåren höll fortsatt bra.
– Under lägret fick vi även hjälp att testa nya och gamla skidor av svenska vallateamet, med Urban Nilsson i spetsen, berättar Tobias Långberg, tränare U-laget.
– Det var bra både för dem och för oss, det är lättare för oss att ta emot dem på världscupen när deras skidor är riktigt märkta och vi har koll på deras utrustning, säger Urban Nilsson, vallachef svenska längdslandslaget.
Nu ser U-laget fram mot kommande säsong som kommer allt närmare!
2023-01-02
2015-10-26