Starka insatser av svenskorna

De svenska tjejerna visade i dagens världscuptävling att de blir att räkna med i Tour de Ski efter jul. Charlotte Kalla körde in på en femte plats och även Anna Haag fanns med bland de tio bästa åkarna i dagens 10 km klassiskt. Övriga svenskor placerade sig alla bland topp 30.

Det var med spänning vi såg fram emot dagens lopp över 10 km klassiskt för damerna. Sofia Henriksson debuterade i världscupen för den här säsongen, Anna Haag har brottats med sviterna efter höstens sjukdomsproblem och Charlotte Kalla fick inte till det som hon ville på förra helgens tävlingar i Davos.

Men idag fick vi se en starkare och piggare Charlotte igen. Efter ett lopp med bra skidåkning tog hon sig in på en femteplats.
– Jag var mer alert idag än i Davos. Det blev en bra genomkörare inför Tour de Ski och det var precis vad jag behövde nu, sa Charlotte efter loppet.

Även Anna Haag tog ett steg i rätt riktning idag.
– Det här var mitt bästa lopp i vintern, ett skönt besked inför julledigheten. Det känns som att jag har återhämtat mig nu efter veckorna med virus i kroppen, berättade Anna, som slutade på en tiondeplats.

En annan tjej som gjorde ett riktigt bra lopp idag var Sofia Henriksson. Hon slutade på en fin 13:e plats när hon idag fick chansen att mäta sig med eliten i världscupen för första gången den här vintern.
– Det känns jätteroligt att vara tillbaka i världscupen och åkningen kändes bra, även om det var ett tufft lopp och jag var riktigt trött i slutet, sa Sofia.

Bra placeringar blev det också för sprintåkarna Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk. Men för Stina Nilsson, som stod på pallen i gårdagens sprint, gick det lite tyngre i spåret idag och hon slutade på en 27:e plats.

Åt vinnaren, Therese Johaug från Norge, fanns det inte mycket att göra. Hon körde lika ursinnigt och starkt som under tidigare lopp den här vintern. Dagens tvåa, Krista Pärmakoski från Finland, gjorde ett försök och på ett fantastiskt sistavarv åkte hon nästan lika snabbt som Johaug. Även på tredje plats blev det norskt med Ingvild Flugstad Östberg.