Vintrigt i Åsarna

I ett gnistrande vinterväder genomfördes under lördagen säsongens tredje deltävling i Scandic cup i Åsarna. Det blev mycket rättvisa förhållanden med perfekta spår och "kallvallaföre" i den jämtländska skidmetropolen.

Under morgontimmarna var det kallt men temperaturen steg och tävlingsjuryn gav klartecken till tävlingsstart på den utsatta tiden. På programmet stod fem km för damer och tio km för herrar i klassisk teknik.

Först ut var D 17-18 och det blev fin dag för IFK Umeås Moa Lundgren som fick till ett perfekt lopp och inkasserade säsongens första seger i Scandic cup. Segermariginalen blev 6,7 sekunder till Sollefteå Skidor IFs Frida Karlsson. Trea slagen endast med en sekund av Karlsson blev Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF. Majbäck tog sin första pallplats för säsongen och tog också ett kliv i den totala cupen till en sjudeplats. Ledningen i totala cupen i klassen innehas fortsatt av Frida Karlsson före Moa Lundgren.

I D 19-20 så gick segern till storfavoriten Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, men det blev mycket spännande och segermariginalen blev endast 2,4 sekunder till Rebecca Öhrn, Villhemina SK. De båda var i klass för sig före trean Elina Rönnlund, IFK Umeå. I totala Scandic cup tog Ebba Andersson över ledningen med nio poäng före Elina Rönnlund.

Sollefteå Skidor dominerar i damernas Scandic cup. Ebba Andersson (t.v.) leder D 19.20 och Frida Karlsson leder D 17-18

Förstaårsjunioren i H 17-18 Leo Johansson, Skillingaryds FK, visade återigen sin fina talang när han denna gång fick kliva högst upp på prispallen. Johansson var på pallen redan vid cup-premiären i Idre i december och visade att det inte var någon tillfällighet. Segermarginalen blev i denna klass minimal - endast 1,9 sekunder före säsongsdebuterande Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF. Erik Lieback, Ulricehamns IF, blev trea. Noterbart i denna klass är att Götaland och Svealand har många duktiga åkare långt fram i resultatlistan. I totala cupen leder fortsatt Eric Rosjö, IF Hallby.

I H 19-20 dominerade Ulricehamns Viktor Thorn fullständigt då han vann med en minut och 24 sekunder före Marcus Fredriksson, Lycksele IF. Jonas Eriksson, Falun-Borlänge SK blev trea. I totala Scandic cup leder Viktor Thorn men det är tätt och flera åkare utmanar.

Imorgon söndag avslutas Scandic cup i Åsarna med sprint i fri teknik. Prologerna startar kl. 10:00 och finalerna kl. 12:00. Tävlingarna visas med live-tidtagning via FIS live och i FIS app.

Officiella resultat Scandic cup 160116 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scandic cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.