
Anders Södergren berättar – så äter och dricker jag under ett långlopp
Anders Södergren har vunnit femmilen i norska Holmenkollen två gånger, han har sju VM- och OS-medaljer och 17 individuella SM-guld, ett rekord som han delar med Nils ”Mora-Nisse” Karlsson.
Hur många gånger, och hur mycket, dricker du under en femmil?
– Vi försöker få till en dricksstation var 5:e kilometer. Då dricker vi cirka 2 dl varje gång. Mer klarar inte kroppen att ta upp.
Och ett Vasalopp?
– Samma som en 5 mil, d.v.s. var 5:e km. Det är viktigt att börja dricka redan från början och inte hoppa över någon station.
Vad tycker du om den klassiska blåbärssoppan i Vasaloppet?
– Blåbärssoppan ger snabb energi och är snäll mot magen, men självklart finns det produkter som har ett mer optimerat innehåll. Alla magar gillar inte alla sorters sportdrycker, så testa gärna innan loppet på några träningspass. Det är inte kul att få en obehaglig överraskning på det lopp man så länge tränat inför.
Dricker/äter du något särskilt i slutet av loppet?
– Det beror på hur man känner sig, men en gel kan vara bra om man känner energibrist. Oftast tar man den kanske efter halva loppet för att slippa känna den känslan och kanske fyller på en gång till. Vi dricker ofta koffeinhaltig sportdryck för att känna sig lite piggare i skallen.
Har du råkat ut för energibrist i något lopp? Och hur upplevde du i så fall det?
– Absolut. Det är som att få soppatorsk. Man blir trött och loj i kroppen och till slut tar man sig knappt framåt. Farten sänks avsevärt. Det är väldigt sällan det händer, men då är det bara att få i sig så mycket energi man kan så fort som möjligt. En gel eller en starkt blandad sportdryck är att rekommendera. Det är viktigt att hela tiden fortsätta att fylla på, hela vägen in i mål.
Vad dricker/äter du vid målgång för att snabba på återhämtningen?
– En återhämtningsdryck med både protein och kolhydrater. Brukar också göra en macka extra på frukosten som jag äter så fort som möjligt efter loppet. En sådan gång är det bättre med vitt bröd som snabbt kan tas upp av kroppen.
Foto: Bildbyrån
2023-01-02
2016-01-26