Fin avslutning i Hudiksvall

Trots föregående kvälls snöfall så lyckades Hudiksvalls IFs spårpatrull att preparera banorna perfekt vilket gjorde att de tävlande fick fina och spännande tävlingar när tävlingshelgen av Intersport och Scandic cup avslutades under söndagen.

Den sista tävlingsdagen i Hudiksvall bjöd på masstarter i den fria tekniken, 10 km för damklasserna och 15 km för herrklasserna. Juniorerna tävlade under förmiddag/lunch och seniorerna under eftermiddagen.

I D17-18 tog Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, sin andra raka seger för helgen när hon vann med 17 sekunder före Tua Dahlgren, Spikbodarnas IK. På det första av de tre varven som åktes så var fältet ganska samlat men sedan ökade Karlsson farten och kunde kontrollerat vinna loppet. Trea blev Johanna Andersson, Falu IK efter en upploppsstrid med Tua Dahlgren. I totala Scandic cup leder Frida Karlsson med 32 poäng före Johanna Andersson.

D 19-20 blev en spännande tävling där en kvartett kom loss från övriga fältet under det andra varvet. In på upploppet kom åkarna mycket tätt och den som hittade vägen bäst var Mathilda Björn, Rembo IK. Björn som haft det motigt med sjukdomar och skador fick idag visa sina kvalitéer. Tvåa precis bakom Björn blev Malin Börjesjö, Sundbybergs IK och trea blev Sara Wadman, IFK Mora. Genom sin tredjeplats tog Wadman över den gula ledarvästen i Scandic cup.

Cup-tävlingarna håller internationell status och i H 17-18 tog en av de utländska gästerna chansen. Anton Elvseth, Lierne IL (Norge) vann klassen efter att ha satt upp ett mycket högt tempo under slutet av det andra varvet av de fyra som åktes. Ut på det sista varvet hade han en ordentlig lucka till hemmaåkaren Jakob Nystedt som jagade närmast. Nystedt kroknade dock under det sista varvet och blev slutligen fyra. Tvåa blev Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor. Andersson hade ett struligt lopp där han föll i starten och var klart sist ut från stadion men han visade prov på vilja när han bit för bit åkte sig upp genom hela fältet ända till andraplatsen. Trea blev Isak Augustsson, IFK Mora. I totala Scandic cup leder fortsatt Erik Lieback, Ulricehamns IF efter att ha varit fyra på dagens tävling.

I H 19-20 bjöds publiken på dagens mest spektakulära vinnare. en tätgrupp bildades under loppets gång och man höll ihop ända tills slutskedet då Max Novak, Offerdals SK, fick en lucka till de övriga. Med mindre än 300 meter var till mål så det ut som Novak skulle ta segern men bakifrån kom Mattias Vesterlund, Lycksele IF som skjuten ut en kanon och passerade Novak med 100-talet meter kvar och han höll undan till seger. Noterbart är att Vesterlund var fyra sekunder efter Novak med 300 m kvar och ändå tog han segern med två sekunder, imponerande! John Magnus Hagen Hommelvik IL (Norge) blev trea. Totalt leds Scandic cup av Max Novak efter sina två andraplatser under helgen.

I damernas lopp bildades i inledningen en stor klunga som i samband med det instiftade Bergspriset på det andra varvet reducerades till en duo bestående av Frida Erkers, IFK Mora och Evelina Settlin, Hudiksvalls IF. Settlin vann Bergspriset och tillsammans med Erkers stod det ganska klart att segern skulle stå mellan dem. På upploppet fick Settlin upp en bra fart och kunde kontrollerat ta sin tredje raka seger på lika många starter i årets Intersport cup. Erkers blev fin tvåa och Julia Svan, Vansbro AIK, kunde efter en spurtuppgörelse bli trea. I totala Intersport cup leder fortsatt Lisa Vinsa, Piteå Elit.

Herrloppet fick en liknande utveckling som damloppet, även här bildades en tätduo i samband med Bergspriset. Duon bestod av Anton Lindblad, Hudiksvalls IF (vinnare av Bergspriset) och Anders Svanebo, Stockviks SF. De båda höll ihop ut på det sista varvet och väl där lade Svanebo in en högre växel och lämnade Lindblad bakom sig. Segermarginalen skrevs slutligen till 15,3 sekunder. Trea, efter en rafflande spurt, blev Johan Häggström, Kalix SK. I totala Intersport cup så säkrade Anton Lindblad slutsegern med två deltävlingar kvar, han leder med 110 poäng före Oskar Kardin, Östersunds SK.

Officiella resultat Intersport och Scandic cup 160221 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangörens officiella webbplats: www.hudiksvallsif.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cupernas officiella webbplatser www.intersportcup.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och www.scandiccup.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SSF vill framföra sitt tack till arrangerande Hudiksvalls IF som bjudit på mycket fina tävlingar och välpreparerade spår under denna stora tävlingshelg!

Av cup-säsongen återstår nu finalerna i respektive cup, Intersport cup 18 och 20 mars i Torsby och Scandic cup 1-2 april i Gällivare.