Landslagstränare och flerfaldig mästare klara för landslaget
Ledningen för längdlandslaget inför kommande säsong är tillsatt. Det blir lite nytt, lite gammalt och lite norskt. Dessutom gör skidstjärnan Johan Olsson landslagscomeback.
– Det känns mycket bra att ha tränarkonstellationen på plats så här tidigt på försäsongen och vi är naturligtvis oerhört glada över beskedet att Johan Olsson kommer tillbaka. Allt detta bådar gott inför kommande säsong, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.
Rikard Grip, Ola Ravald, Lars Selin, Ole Morten Iversen och Johan Granath. Där har ni konstellationen som ska leda det svenska längdlandslaget under det kommande året. Alla, utom Iversen, har verkat i landslaget tidigare, men endast förbundskapten Rikard Grip och damtränare Johan Granath fanns med under den gångna säsongen.
– De personer vi har tillsatt har alla mycket stor erfarenhet och kompetens av sitt yrke. Tillsammans kommer de att ge landslaget bra förutsättningar att uppnå resultat under nästa säsong, som ju har ett VM på agendan, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.
Rikard Grip har under de senaste tre åren varit både förbundskapten och herrtränare för landslaget. Nu fokuseras hans roll på det övergripande ansvaret för Svenska Skidförbundets landslagsverksamhet.
– Uppdragen som förbundskapten och herrtränare är väldigt stora och krävande var för sig. Rikard har skött båda rollerna på ett utmärkt sätt de senaste tre åren, men det blir ohållbart i längden. Vi har därför valt att låta Rikard fokusera på rollen som övergripande ansvarig, säger Sares.
På herrtränarsidan dyker istället ett tungviktsnamn inom längdskidåkning upp. Ola Ravald kommer tillbaka till längdlandslaget. Av många anses han vara tränaren bakom de stora svenska framgångarna under OS i Turin 2006, där det svenska sprintlaget tog hem hela tre guld och ett brons.
– Ola Ravald har arbetat med både svensk och norsk elitskidåkning i många år och har otroligt stor erfarenhet och kompetens. Han är erkänt duktig på teknik och vi är jätteglada över att få tillbaka honom till det svenska landslaget, säger förbundskapten Rikard Grip.
Ola Ravald ser uppdraget som herrtränare för landslaget som en spännande utmaning.
– Jag vet att landslaget har stor kapacitet, även om det inte har visat sig resultatmässigt i vinter. Det blir en spännande utmaning att försöka vända trenden till positiva prestationer och jag vill bidra med förutsättningar träningsmässigt för att vi ska vara förberedda för vintern, där VM är det stora målet, berättar Ravald.
Ola Ravald kommer att dela ansvaret som herrtränare för landslaget med Lars Selin. Lars lämnar därmed sin nuvarande position som talang- och utvecklingsansvarig för längdverksamheten på Svenska Skidförbundet.
– Lars Selin har arbetat med Svenska Skidförbundets aktiva sedan 2004, både på junior- och elitnivå. Han har kunna följa nästa generations stjärnor på nära håll och har därmed värdefull erfarenhet och kompetens som kommer att vara till nytta för att anpassa den nya generationens åkare till landslaget, berättar Rikard Grip.
På damsidan finns Johan Granath kvar som tränare. En position som han har haft under de senaste tre åren. Han kommer att dela ansvaret med Ole Morten Iversen, som har verkat inom norsk längdskidåkning i över 30 år.
– Inför tillsättningen av tränare till nästa säsong har vi gjort efterforskningar bland erkänt duktiga personer både i Sverige och Norge. Ole Morten Iversen passar helt in på den profil vi vill ha. Han är trygg som person och har hög kompetens inom längdåkningens alla beståndsdelar, säger Rikard Grip.
Ole Morten själv blev både överraskad och glad över frågan att träna det svenska längdlandslagets damer.
– Uppdraget är ett drömjobb, utbrister Iversen, som har målet för landslaget klart för sig:
– Jag vill bidra till att den norska dominansen blir mindre. Vi ska ta in på norrmännen som lag. Jag har inte facit på hur det ska gå till, men ska göra allt för att bidra till att enskilda åkare blir bättre. Först måste jag emellertid lära känna åkarna, det svenska systemet och kulturen.
Tidigare herrtränare Mats Larsson och damtränare Mattias Persson har valt att inte fortsätta arbetet med landslaget. Båda två nämner det stora engagemang och antalet resdagar som uppdraget som landslagstränare kräver.
– Jag har varit tränare i längdlandslaget i tolv år och har fått vara med om en underbar resa. Ett privilegium, men också ett liv i kappsäck med över 170 hotellnätter om året och mycket frånvaro från familjen. Jag har gett allt och är nöjd med det vi tillsammans åstadkommit i landslaget, med ett damlag som troligen aldrig haft en bättre bredd på toppen än de senaste säsongerna. Nu ser jag fram emot mer tid för familjen och att få fortsätta utveckla nya lovande skidåkare hemma i Östersund. En utmaning så god som någon, säger Mattias Persson.
Johan Olsson tillbaka i landslaget
Samtidigt som tränarkonstellationen runt landslaget har kommit på plats meddelar den flerfaldige OS- och VM-medaljören Johan Olsson att han kommer tillbaka till landslaget.
– Jag har bestämt mig för att satsa mot VM i Lahtis. Den bästa vägen för att lyckas med det är via landslaget, berättar Johan Olsson.
Johan Olsson har under den senaste vintern satsat på långlopp med Team Santander. Team Santander stödjer Johan Olsson när han nu väljer att satsa mot VM i landslaget under kommande vinter.
Fakta landslagstränare 2016/2017
Rikard Grip
2002-2007 Tränare skidgymnasiet Järpen, sista tre åren som ansvarig tränare
2009-2010 Resurstränare landslaget, SSF
2010-2012 Förbundskapten damer, SSF
2012-2013 Landslagstränare damer, SSF
2013-2016 Förbundskapten damer/herrar och landslagstränare herrar, SSF
Ola Ravald
1999–2002 Tränare juniorlandslaget, SSF
2002–2006 Landslagstränare, SSF
2006–2007 Landslagstränare, kinesiska längdlandslaget
2007–2009 Tränare med fokus teknik för längdskidåkare och skidskyttar, SOK/Vintersportcentrum
2009–2015 Anställd av Jämtlands skidgymnasium i olika omfattning
2010–2012 Konsulterade norska skidskyttelandslaget i träning och teknik
2012–2016 Landslagstränare, norska skidskytteförbundet
Ole Morten Iversen
1983–2016 Tränare på Meråker VGS
Avbrott från Meråker
1992–1994 Tränare juniorlandslaget, Norska Skidförbundet
1998–2000 Landslagstränare damer, Norska Skidförbundet
2013–2015 Ansvarig tränare i Team Veidekke Tröndelag, norskt regionalt lag med utövare som ligger strax under landslagsnivå.
Fyraårig utbildning inom idrott på Norges Idrottshögskola, NIH
Lars Selin
1998–2004 Tränare Skidgymnasiet Sveg
2003–2004 Utbildningsansvarig, SSF
2004–2005 Tränare juniorlandslaget, SSF
2005–2006 Tränare utvecklingslaget, SSF
2006–2007 Tränare juniorlandslaget, SSF
2007–2008 Tränare landslaget, SSF
2010–2013 Tränare utvecklingslaget, Team 2015, SSF
2013–2016 Utvecklingsansvarig, SSF
Johan Granath
2005–2006 Tränare skidgymnasiet i Mora
2008–2013 Dala sports Academy
2013–2016 Landslagstränare och damansvarig sprint, SSF
2023-01-02
2016-04-11