Snabb avslutning i Idre

En isande vind blåste över skidstadion under hela söndagen när säsongens första tävlingshelg i Intersport cup avslutades. Vinden "hjälpte" dock åkarna till riktigt snabba tider på den nya tävlingsbanan.

De nya banorna (sprintbana, 2.5 km och 3.3 km) fick överlag mycket fina omdömen av åkarna, ett tecken på valet att nyttja terrängen både nedanför och ovanför skidstadion är ett bra koncept för framtiden.

På programmet denna tävlingsdag stod individuella lopp över 10/15 km F.

I damklassen blev det en riktig fin tävling som slutade med att Maria Nordström, Ulricehamns IF, vann. Hon ledde loppet hela vägen men tappade lite fart på slutet vilket gjorde att segermarinalen endast blev tre sekunder till Evenlina Settlin, Hudiksvalls IF. Settlin hade bra kontroll på silverplatsen hela vägen. Lika stabilt var det på tredjeplatsen som under hela tävlingen innehades av Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK. Maria Gräfnings, Karlslunds IF blev fyra och Maria Ryqvist, Älvdalens IF, blev femma.

I totala Intersport cup tog Maria Nordström över ledningen efter dagens tävling. Evelina Settlin är tio poäng efter. Lika stor långt fram till totalledning har trean Anna Dyvik men då Settlin har en andraplats i dagens tävling så går hon före i listan.

Herrklassen blev en riktig uppvisning av Martin Johansson, IFK Mora, han hade ledningen hela vägen och utökade avståndet succesivt och vann med knappa halvminuten till den slutliga tvåan Axel Ekström, Garphyttans IF. Ekström gick en hård kamp mot slutliga trean Anton Lindblad, Hudiksvalls IF. De bytte placeringar med varandra flera gånger under loppet men Ekström plockade fram extrakrafterna sista biten och fick till slut en marginal på dryga åtta sekunder till Lindblad. Anders Svanebo, Stockviks SF, blev fyra och Karl-Johan Westberg, Borås SK, blev femma.

I totala Intersport cup tog Karl-Johan Westberg över den totala ledningen med tre poäng före Martin Johansson. Totalledaren inför dagens tävling Gustav Nordström, Borås SK, är trea efter att ha slutat nia i dagens tävling.

Juniorerna hade som under gårdagen FIS-tävlingar, idag med individuella lopp över 5/10 km. Dagens segrare blev Katrin Sjödén, Älvdalens IF, i D 17-18, Moa Olsson, Falun-Borlänge SK, I D 19-20, Leo Johansson, Skillinaryds FK, i H 17-18 och Eric Rosjö, IF Hallby, I H 19-20.

Officiella resultat Intersport cup och FIS-tävling för juniorer Idre  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Totalställning Intersport cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intersport cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingshelgen i Idre avslutades med en ungdomgstävling med stora startfält, ett kvitto på att svensk längdskidåkning har framtiden för sig.

Officiella resultat Idre/Särna-tävlingarna söndag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avslutningsvis framför SSF sitt varma tack till Idre/Särna SK och Borås SK som svarat för en mycket välarrangerad cuppremiär.

Nästa deltävling i Intersport cup är 16-18 december i Boden , då är det även premiär för säsongens Svenska juniorcup, Scandic cup.