Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Härligt vinterföre i Boden

Det blev fina sprinttävlingar i klassisk teknik under lördagen när fjärde deltävlingen i Intersport cup och premiären i Scandic cup arrangerades på Pagala Skidstadion i Boden.

För första gången denna säsong genomfördes sprint för både juniorer och seniorer. Det nya upplägget med ett så kallat "blockschema" genomfördes och fick överlag positiva omdömen.

Under förmiddagen genomfördes prolog för samtliga klasser innan finalpasset startade omkring lunch. Först ut i finalpasset var seniorerna.

I damklassen blev finalen en stenhård uppgörelse mellan Evelina Settlin, Hudiksvalls IF och  Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK. På upploppet låg de sida vid sida hela vägen och det krävdes målfoto innan man tilldömde Maja Dahlqvist segern. Settlin och Dahlqvist var en bit före övriga och om tredjeplatsen blev det också mycket hårt. Även här krävdes målfoto innan Sofia Henriksson, Piteå Elit, kunde koras som trea före Emilia Lindstedt, Falun-Borlänge som blev fyra.

Totala Intersport cup leds fortsatt av Evelina Settlin med hela 59 poängs maginal till nya tvåan Jenny Solin, Sollefteå Skidor. Solin slutade femma i dagens tävling. Det är dock mycket jämnt bakom Settlin i totala listan och det kommer bli en fortsatt spännande cupsäsong, var så säker.

Även herrfinalen blev en tät och spännande historia. In på upploppet var så gott som hela fältet samlat. In mot mållinjen på det utmanande upploppet i Boden så lyckades dock Anton Karlsson, Åsarna IK, sträcka fram det långa benet till seger. Karlsson var mycket glad och tackade i segerintervjun klubbens vallateam för fantastiska skidor. Carl Quicklund, Östersunds SK, blev tvåa, tätt före trean Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Totala Intersport cup ledsfortsatt av Gustav Nordström, Borås SK (fyra idag), tolv poäng före Karl-Johan Westeberg. Viktor Thorn, Ulricehamns IF, är trea.

Näst på tur var juniorerna i Scandic cup och först ut var de äldre klassen, D/H 19-20. Bland damerna blev det en riktigt uppvisning av Moa Lundgren, IFK Umeå, hon dominerade hela tävlingen och vann både kvalet och alla heaten i stor stil. Segermarginalen i finalen blev över sju sekunder före Filippa Lindman, Stockviks SF och Tua Dalhgren, Spikbodarnas IK blev trea.

I H 19-20 så vann Adam Persson, IF Hallby SOK, säker seger före Marcus Johansson, Zinkgruvans IF. Gustav Berglund, Storvreta IK, tog en fin tredjeplats i det namnkunniga finalfältet.

Dagens avslutades med de yngsta juniorerna i D/H 17-18.

I D 17-18 så tog Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, direkt kommandot i finalen och förvaltade sin ledning hela vägen in i mål. Louise Lindström, Högbo GIF, blev klar tvåa och Ebba Larsson, Gellivare Skidallians, tog hårfint tredjeplatsen på det långa upploppet.

Finalen i H 17-18 var en jämn fight men väl på upploppet gick Axel Aflodal, Sundbybergs IK, ifrån och vann säkert före Ossian Rosenberg, Duveds IF och på tredje plats skidade Anton Swedberg, Borås SK in.

Då juniortävlingarna var premiär i säsongens Scandic cup så leder samtliga vinnare i dagens tävling cupen totalt i respektive klass.

Officiella resultat Intersport och Scandic cup sprint K 161217 Länk till annan webbplats.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intersport cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Scandic cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cuphelgen i Boden avslutas under söndagen med tävlingar i fri teknik. 10/15 km masstart i Intersport cup och 5/10 km individuell start i Scandic cup.