Stina Nilsson vinner VM-genrepet i Otepää

I dagens världscupsprint slog Stina Nilsson till igen. För tredje gången den här vintern kunde hon kliva överst på pallen i sprint.

– Det kändes jättebra idag, även om det var svåra snöförhållanden i spåret, men jag hade fantastiska skidor som jag lyckades utnyttja väl, berättade Stina efter loppet.

Idag var det dags för den sista sprinttävlingen innan VM i Lahtis drar igång i nästa vecka. Sverige ställde upp med tre damer och tre herrar, som alla även är uttagna till att åka sprint på VM.

Stina Nilsson, IFK Mora SK, hade den snabbaste tiden i kvalet. Hon var sex tiondelar före norskan Heidi Weng och 2,55 sekunder före Kikkan Randall, USA.
Även Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, och Hanna Falk, Ulricehamns IF, tog sig vidare från kvalet med en 14:e och 15:e bästa tid.

När det var dags för finaler fortsatte den svenska-norska kampen mellan Stina Nilsson och norska Maiken Caspersen Falla. Inför dagens lopp hade de lika många segrar totalt i fristilssprint, men efter att Stina slagit Falla med 0,27 sekunder har hon nu sex vinster jämfört med Fallas fem.

Stina gick väldigt stabilt genom alla finalheat som hon också vann. Ida och Hanna hamnade i samma semifinal. Där låg Hanna med i täten från början. Ida, som låg lite längre bak efter starten, lyckades avancera under första och andra kurvan, men därefter trasslade hon in sig med norska Kathrine Harsem, som klev på Idas stav som gick av. Ida fick snabbt en ny stav och lyckades ta sig tillbaka in i loppet. Hon blev fyra och slutade på en åttonde plats totalt. Hanna, som blev trea i heatet, lyckades ta sig vidare till semifinal på tid.

I finalen låg Stina i mitten av klungan i den första backen, men efter en väldigt fin kurva gick hon upp i ledning i den efterföljande branta backen. Hon fick Falla med sig i rygg, men skapade en lucka ner mot Heidi Weng och det övriga fältet. På upploppet stod det endast mellan Falla och Nilsson även om Nilssons vinst aldrig var riktigt hotad.

Trea i dagens lopp blev Heidi Weng, också från Norge, som fortsätter att leda den totala världscupen, där Nilsson är fyra.

I herrarnas kval blev Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, fyra. Han var 3,08 sekunder efter norrmannen Johannes Hösflot Kläbo.

Karl-Johan Westberg, Borås SK, såg till en början ut att missa en kvalplats, men efter att en fransman fått 15 sekunders tidstillägg för tjuvstart flyttades Westberg upp till en 30:e placering och gick därmed vidare till kvartsfinal.

Teodor Peterson, IFK Umeå, slutade på en snöplig 31:a plats efter ett fall i kvalet.

Halfvarsson gjorde en väldigt bra kvartsfinal, där han gick i samma heat som Kläbo, som vann heatet. Calle gick vidare som tvåa.

Karl-Johan Westberg kom ut långt bak i fältet, men avancerade till en tredjeplats in mot stadion. Men i den sista kurvan halkade han till och blev förbiåkt. Han tog sig därmed inte vidare till semifinal.

I semifinalen var Halfvarsson inte med i täten i början, men han kämpade sig tillbaka väldigt bra. Han gick över mållinjen som fyra på samma hundradels tid som norske Haavard Solaas Taugböl. Men Taugböl gick vidare till final på grund av att han var trea i sin semifinal medan Calle var fyra. Calle slutade sjua i dagens tävling.

Vinnare idag blev Kläbo, som tog sin första världscupseger, endast 20 år gammal. Tvåa blev Finn Hagen Krogh, 0,6 sekunder efter Kläbo. Trea blev Tour de Ski-vinnaren från Ryssland, Sergey Ustiugov.

Imorgon fortsätter tävlingarna i Otepää med 10/15 kilometer individuell start i klassisk stil.

Resultat damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.