Vikten av att vila
En lång säsong med många tävlingar lider mot sitt slut. För de flesta svenska elitåkare återstår bara en helgs tävlande. Vad händer sedan? Fredrik Uusitalo är tränare för utvecklingslaget och ger här sin syn på den viktiga vilan.
– Nu väntar för de allra flesta en period av återhämtning och vila. Det här är tiden att läka ihop eventuella skador och hämta kraft, att ge kroppen en ärlig chans att bli fit for fight igen, säger Fredrik Uusitalo som är tränare för landslagets utvecklingslag.
Tid att inte tänka skidor
Fredrik betonar också den mentala återhämtningen, som han menar är den viktigaste.
– En elitskidåkare lever väldigt detaljplanerat elva månader om året. Så här efter säsongen är det dags att göra det där som inte passar under tränings- och tävlingsperioderna, som åka på semester och slappa på en strand. Det ska vara ett riktigt break både från att träna och att tänka på träning. Syftet är att hitta suget och lusten till träningen. Längdskidåkningen har en väldigt lång träningsperiod, det handlar om sju månader då du ska orka göra jobbet – dag ut och dag in – innan du får börja tävla igen.
Exakt när den aktive tar sin vila kan bero på hur säsongen har gått, men även på vädret.
– Vi brukar låta väderförhållandena styra. För de som bor i norr kan det vara bättre att fortsätta träna på snö nu i mars och april när det bjuds på fin vårskidåkning, för att istället ta den lugna perioden i maj när norra Sverige kanske inte är så skojigt vädermässigt. Det är väldigt olika mellan olika individer hur sugna de är på fortsatt skidåkning. Vissa vill bara ställa undan skidorna och inte se dem på ett bra tag, medan andra gärna fortsätter träna på snö och åka lite vårtävlingar. Är det någon som exempelvis fått en skada under säsongen och inte kunnat träna och tävla, så är en viloperiod i slutet av april inte lika viktig. Då brukar motivationen vara hög när skadan är läkt och det går att vrida lite på året och börja träna tidigare.
Bygg upp kroppen
Viloperioden kan betyda helvila i några veckor.
– Vi brukar inte styra de aktiva under den här perioden. Om man vill träna, så är det bra att träna allsidigt och komma igång med löpning och styrketräning. Men känner de inte för att träna – då är det inget måste.
Det nya träningsåret inleds vecka 17, då är kroppen förhoppningsvis hel och längtan efter att träna stor.
– Vi rivstartar inte, den första träningsperioden innehåller allsidig uppbyggnadsträning med cykel, löpning och styrka. Det handlar om att bygga en grund och successivt vänja kroppen vid att tåla mycket träning.
Välj vila
Det här med en rejäl viloperiod gäller inte bara den yppersta eliten. För den som till exempel hade Vasaloppet som säsongens stora mål, kan det vara lämpligt att tänka i liknande banor. Fredriks råd är att ta sig lite tid för att slicka såren och låta kroppen verkligen vila upp sig.
– Samtidigt får du perspektiv på din säsong, kan reflektera och sedan blicka framåt kring hur nästa år ska se ut. Kanske hittar du ett lopp som ser lockande ut? Är det dags att gå med i en träningsgrupp för att få nya impulser till din träning? När du sedan börjar träna igen, så se till att bygga upp kroppen för att tåla träning längre fram. Det gör du genom att träna allsidigt och sköta styrketräningen. När du börjar åka rullskidor, ta det i etapper för att undvika skador.
Vad händer då om jag inte vilar?
– Alla behöver återhämtning mellan varven, oavsett vem man är och vad man gör. Struntar man i det, så är det lätt att de olika perioderna flyter in i varandra. Fokus kan bli sämre och motivationen dala. Och det är så klart mindre bra att gå in i en ny träningssäsong med skador och skavanker.
2023-01-02
2017-03-23