Stor cuphelg genomförd

Den Skandinaviska cupen och Volkswagen Cup avslutades med klassiska masstartslopp över 20 och 30 km i Piteå under söndagen.

Som tidigare under helgen så levererade Piteå Skidallians ett arrangemang i världsklass och lovorden var många.

Det blev täta och underhållande tävlingar både i dam- och herrloppet. I herrtävlingen vann Mattis Stenshagen en spurtstrid före Martin Löwström Nyenget och Johan Hoel, alla från Norge. Det var mycket norskt i topp men glädjande så var Viktor Thorn, Ulricehamns IF, med hela vägen och gav norrmännen en match. In på upploppet så stod han dock inte riktigt pall utan slutade på åttonde plats i den täta spurten. Näst bäste svensk blev Björn Sandström, Piteå Elit, på en elfte plats efter ett lopp som han fick genomföra till stora delar på egen hand. Gabriel Thorn, SK Bore, blev tredje svensk efter ett imponerade lopp där han slutade elva totalt.

I totala Skandinaviska cupen så behöll lördagens vinnare Eirik Sverdrup Augdal ledningen med knapp marginal före Löwström Nyenget. Den norska dominansen är total och förste ickenorrman är Viktor Thorn på en sextondeplats.

I totala Volkswagen Cup tog Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, över ledningen med åtta poäng före den forne ledare Johan Häggström, Piteå Elit, som hade en mindre lyckad söndag i spåret. Björn Sandström är ny trea elva poäng bakom Häggström.

I damloppet var Charlotte Kalla, Piteå Elit, stor favorit och hon var också den som höll farten uppe i den tätkvartett som bildades en bit in i loppet. Denna kvartett höll undan och in på upploppet blev den en spurt om segern. Finlands Johanna Mantintalo spurtade knallhårt och bärgade segern före Charlotte Kalla. Trea blev Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF. Kari Öyre Slind, Norge, var den fjärde medlemmen i kvartetten och belv också fyra i spurten.

Bakom dessa blev Lina Vinsa, Piteå Elit, tredje bästa svenska när hon blev femma.

I totala Skandinaviska cupen tog Johanna Mantinalo över ledningen med sex poäng före Lotta Udnes Weng, Norge. Falun-Borlänges Moa Molander Kristiansen ligger trea, tjugo poäng från ledningen.

Totala Volkswagen Cup leds av Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, endast fyra poäng före Ebba Andersson. Lisa Vinsa är trea.

Officiella resultat Skandinaviska Cupen masstart K Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (totalställning Volkswagen Cup finns bland pdf-filerna)
Skandinaviska cupens officiella webbplats: www.scancup.net Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (totalställningen i cupen finns på resultatsidan i menyn till vänster)
Tävlingarnas officiella webbplats: www.scandinaviancup.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parallellt med Skandinaviska cupen så har Scandic Cup och ett JVM-test genomförts i Östersund. Även där blev det mycket fina tävlingar där landets juniorelit möttes för andra gången denna vinter.

Totala Scandic Cup leds efter helgen av Moa Hansson, Landsbro IF, i D 17-18, Moa Lundgren, IFK Umeå, i D 19-20. Bland herrarna leder Pål Jonsson, Strömnäs GIF, I H 17-18 och Gustaf Berglund, IFK Mora i H 19-20.

Officiella resultat Scandic Cup och JVM-test i Östersund  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (totalställningen i Scandic cup finns bland pdf-filerna i respektive tävling)
Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Volkswagen och Scandic Cup kommer resten av säsongen att samarrangeras och nästa stopp blir Ulricehamn 3-4 februari.