Svenska Skidförbundets svar på påståenden om dopad svensk längdskidåkare
Svenska Skidförbundet vill härmed besvara och dementera de anklagelser som SVTs Uppdrag Granskning gjort om att en svensk längdskidåkare med stor sannolikhet var dopad under 2001–2010.
I programmet Uppdrag Granskning påstår SVT att två svenska längdskidåkare har haft avvikande blodvärden under perioden 2001–2010. I programmet påstås att en manlig åkare under denna period varit dopad med 99,99 procents sannolikhet. Svenska Skidförbundet (SSF) vill å det starkaste dementera detta och kan genom Internationella Skidförbundet (FIS) bekräfta följande:
Under perioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brott mot FIS eller WADAs anti-dopningsregler.
Samtliga blodprov på elitaktiva längdskidåkare har under perioden 2001–2010 registrerats och analyserats av FIS och/eller WADA.
Avvikelser i blodprofilen hos en åkare granskas omgående av antidopningsexperter och följs vid behov upp av ytterligare dopningstester.
FIS bekräftar att granskning och uppföljning av avvikelser har gjorts sedan 2001.
Svenska Skidförbundet förlitar sig på WADAs och FIS antidopningsrutiner och känner sig trygga med att ingen av dess utövare har brutit mot dopningsreglerna under perioden 2001–2010.
Medicinska kommentarer från Svenska Skidförbundet
SSF har tagit del av sekretessbelagda uppgifter från tiden mellan 2001–2010 gällande blodvärden hos två åkare som tillhör svenska längdskidlandslaget. SSF har emellertid ej fått verifierat från FIS att SVTs uppgifter i sig är korrekta.
Antidopningsprovtagning under denna period skedde på uppdrag av FIS och inkluderade de bästa svenska åkarna. Från FIS har vi blivit försäkrade om att samtliga prover som togs under FIS ansvar under denna period blivit analyserade enligt ett protokoll som infördes 2001. Det innebar att samtliga blodprover, inklusive information om åkaren och provtagningen, granskades av FIS och senare även WADAs utsedda experter – tre av varandra oberoende experter.
2008 övertog WADA ansvaret för analys av blodvärden då de införde ett blodpass som omfattade samtliga åkare i världscups- och mästerskapstävlingar. WADA, FIS och Svensk Antidopning registrerar samtliga blodvärden i detta blodpass. Avvikelser i en åkares blodprofil granskas i samarbete mellan WADA och FIS, samt rapporteras till Svensk Antidoping vid misstanke om dopning.
Under ovanrubricerade period har ingen svensk åkare brutit mot FIS anti-dopningsregler. Detta har bekräftats av FIS.
Dr. Per Andersson
Landslagsläkare längd, SSF
Prof. Rasmus Damsgaard
FIS Anti-Doping Expert
Docent Bo Berglund
Medicinskt ansvarig SOK
2023-01-02
2018-02-07