Stor skidhelg genomförd

I skuggan av Tour de Ski har en av säsongens större tävlingshelger genomförts då den andra omgången både av Scandic Cup i Åsarna och den Skandinaviska Cupen i Vuokatti.

Scandic Cup i Åsarna blev en stor succé. Åsarna IK svarade som många gånger tidigare för ett mycket fina tävlingar och visade att man ligger bra i fas för nästa års JSM.

Det var stora startfält med över 600 starter i de båda tävlingarna i Scandic Cup, ett bevis för att svensk juniorskidåkning lever ett gott liv just nu. Tävlingsprogrammet i Åsarna var denna gången individuella tävlingar i fri teknik på fredagen och klassisk sprint på söndagen. Under lördagen tog Scandic Cup en "paus" och ett JVM-test i from av en klassisk masstart. Detta eftersom Åsarna IK arrangerade en deltävling av det årliga stora nationella etapploppet för ungdomar i samarbete med sina grannklubbar.

Fredagens tävlingar blev en stor succé för IFK Umeå som tog hem tre av fyra klasser – Jonathan Edman i H 17-18, Linn Svahn i D 19-20 och Simon Åstot i H 19-20. I D 17-18 vann Tilde Bångman, Offerdals SK.

Resultat individuella tävlingar F fredag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söndagens vinster blev med fördelade och efter fina sprinttävlingar så stod Moa Hansson, Landsbro IF, i D 17-18, Måns Skoglund, Täby IS, i H 17-18, Linn Svahn, IFK Umeå, i D 19-20 och hemmaåkaren Ossian Rosenberg i H 19-20 som segrare.

Resultat sprint K söndag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scandic Cup har efter helgens tävlingar kommit halvvägs och det börjar utkristallisera sig vilka som kommer ha med slutstriden att göra i de olika klasserna.

Moa Hansson leder D 17-18 knappt före Tilde Bångman och de två har gjort ett ryck till de övriga. De båda har bytt första- och andraplatser sinsemellan i princip hela tiden hittills.

Emil Danielsson, Högbo GIF, Måns Skoglund och Edvin Anger, IFK Hedemora ligger i topp i H 17-18, det skiljer endast 16 poäng dem emellan och de har skapat en liten lucka till de övriga. Men det är jämnt bakåt om det finns chanser för åkare längre ner i listan att plocka placeringar på återstående tävlingar.

Linn Svahn har gjort ett ordentligt ryck i D 19-20, frågan är om någon kan utmana henne? Hon har nu en ledning på 31 poäng till Hanna Abrahamsson och Abrahamsson har nästan 20 poängs lucka till nya trean Stine Lise Truu, Järpens SK.

Leo Johansson, Skillingaryds FK, tog över ledningen i H 19-20 efter att ha varit med bra, dock ännu utan seger, på alla tävlingar hittills. Ossian Rosenberg är ny tvåa med tretton poäng fram till ledningen och Samuel Oskarsson, IFK Mora, är trea. Oskarsson har startat mycket starkt och trots att han stod över lördagens tävling i Åsarna så är han ändå så bra med i totala cupen.

Totalställning Scandic Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nästa deltävling i Scandic Cup blir tillsammans med seniorernas Volkswagen Cup i Hudiksvall 16-17 februari.

Lördagens JVM-test blev en riktig skidfest där det var "riktiga" juniorklasser enligt samma upplägg som det är på JVM, det vill säga D 17-20 och H 17-20. På de fina tävlingsbanorna i Åsarna så fick alla deltagare en fin dag i spåret.

Linn Svahn hade en riktig klang- och jubelföreställning och vann även denna tävling. Det blev en klar seger nästan halvminuten till Tilde Bångman. Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, tog tredjeplatsen i det nästan 90 deltagare stora startfältet som åkte 10 km.

I herrtävlingen blev det en spännande spurtstrid då fem åkare gick loss från övriga fältet. Leo Johansson vann med en tånagel före William Poromaa från arrangerande Åsarna IK och tätt efter dem åkte Simon Åstot in som trea. Totalt kom drygt 100 åkare till start på de 20 kilometerna som banan mätte.

Resultat masstart K JVM-test Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skandinaviska Cupen

Skandinaviska Cupens andra omgång genomfördes i Vuokatti med sprint i Fri teknik, individuellt 10/15 km klassiskt och masstart 20/30 km klassiskt. Som vanligt höll tävlingarna mycket hög internationell kvalité och många svenska åkare tog chansen att mäta sina krafter.

Resultatmässigt blev det framförallt framgångar på damernas tävlingar. PÅ fredagen så vann Johanna Hagström, Ulricehamns IF, sprinttävlingen före Moa Lundgren, IFK Umeå. Till final kom även Jennie Öberg, Piteå Elit. Martin Bergström, IFK Umeå, blev bäste herre med en niondeplats.

Resten av helgen gick i talangfulla Frida Karlssons, Sollefteå Skidor IF, favör. Hon vann både lördagens individuella lopp och söndagens masstart med betryggande marginal. Framförallt var söndagens tävling utmärkande, i den mycket tuffa konkurrensen så vann hon med nästan två minuter, minst sagt imponerande av Karlsson som fortfarande är junior. I masstarten var förövrigt hela sex svenska damer topp tio, ett bevis för att bredden är stor just nu.

I herrarnas masstart så gjorde Jens Burman, Åsarna IK, ett fint lopp och kom femma, endast tolv sekunder från vinsten i den stenhårda konkurrensen.

Resultat Skandinavisk Cup Vuokatti Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I totala Skandinaviska Cupen så är det Norge för hela slanten i herrklassen, förste icke norrman är Jens Burman och Björn Sandström som delar nittondeplatsen. Mattis Stenshagen leder totalt.

I damklassen är det dock intressant för svenskt vidkommande. Anne Kjersti Kalvå, Norge, leder men Frida Karlsson, Anna Dyvik och Johanna Hagström är med i toppstriden som tvåa, trea och fyra. Dock har Kalvå gjort ett ryck så frågan är om det går att utmana henne i de återstående tävlingarna, allt hänger troligen på om hon kommer till start i den sista deltävlingen. En totalvinst i Skandinaviska Cupen ger en friplats till nästa säsongens första period i världscupen.

Totalställning Skandinavisk Cup damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Skandinavisk Cup herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skandinaviska Cupen avslutas i Madona, Lettland, 1-3 mars.