Den mentala vilan – lika viktig som den fysiska
Säsongen är slut, loppet som du siktat på är avklarat. Vad händer nu? – Nu är tiden att njuta av det du har uppnått, trycka på av-knappen och bara vara. Men det är också tiden för att förbereda dig för nästa år, säger damtränare Annika Zell.
Hon tar ett exempel från sin egen karriär.
– Jag hade haft VM i skidorientering i Lillehammer som mitt stora mål under ett år. Jag var storfavorit och hade laddat hårt. Det gick väldigt bra, jag tog guldet på långdistans, silver på kortdistans och vi vann stafetten. Efteråt var jag helt urlakad, jag var dubbelt så sliten mentalt som fysiskt. Jag sov i en vecka.
Kroppen klarar mer än knoppen
– Det är viktigt att kunna reflektera över den typen av trötthet och vara observant på hur den påverkar dig. Att känna in kroppen men också den mentala tröttheten. Många av oss har ju mycket annat att ta hänsyn till också – jobb, familj och så vidare. Min erfarenhet är att kroppen klarar mer än knoppen. Den fysiska återhämtningen är viktig, men jag menar att den mentala återhämtningen är minst lika viktig, säger Annika.
Vanligen reser världscupåkarna iväg till tävlingar på torsdagen och kommer hem söndag kväll. De genomför tävlingar på absolut högsta nivå och tar ut sig fysiskt. Vecka efter vecka.
– Det myckna tävlandet innebär en hård fysisk belastning, men också en mental kamp. Att ladda och förbereda sig, känna nervositet och få adrenalinpåslaget – det kostar mycket mentalt. Går det dessutom inte helt som du önskar på tävlingarna, behöver du jobba med det också, säger Annika.
För landslagsåkarna återstår en helg med världscuptävlingar och sedan två SM-tävlingar. Därefter väntar en viloperiod.
– Då gäller det att kunna trycka på av-knappen. Presterar du riktigt bra på en VM-distans, så kan du tillåta dig att njuta av det fram till samma kväll ungefär. Sedan är det dags att börja tänka på nästa tävling. Nu efter säsongen finns tiden att drömma sig tillbaka, reflektera och njuta av det som var bra. Tillåta sig själv att bara vara.
Hur gör man då för att koppla av?
– Det gäller att hitta sitt eget sätt, det kan vara väldigt olika från person till person. Läsa en bok, ta en fika med kompisar och snacka bort några timmar, gå en promenad i skogen, åka till fjälls och njuta av vacker vårvinterskidåkning eller umgås med familj och vänner. Hitta din arena, ditt sätt att ladda upp igen.
Hur mycket tränar åkarna under viloperioden?
– Det här är ju personer som tycker om att röra på sig, ingen ligger bara på sofflocket. Men nu handlar det om att träna utan planering, att röra sig lustfyllt. Är det sol och skare, ut och åk skidor till en våffelstuga. Är det snöstorm så vänd på dig i sängen och somna om.
På tå den 1 maj
Träningsupplägget under april beror dock på hur säsongen har varit.
– Har den varit bra, utan sjukdom och skador, så är det aktiv vila som gäller. Om du däremot har haft längre skade- eller sjukdomsperioder under säsongen, är det viktigt att träna bra i april. Kanske åka till fjällen och få mängdträning. Vårt träningsår drar igång den 1 maj, då ska åkarna vara på tå och beredd att börja träna hårt igen.
Annika sammanfattar:
– Oavsett om du är motionär eller världselit – ha respekt för och var observant på den mentala tröttheten. Se till att få den återhämtning du behöver och använd vilan till det som är bäst för dig!
Foto: Bildbyrån
2023-01-02
2019-03-22