Att leda med rörelseförståelse
I vår serie om Svenska Skidförbundets utvecklingsmodell Blågula vägen handlar det nu om ledarskap och hur du som tränare kan arbeta för att stärka de aktivas motivation.
Vad skapar motivation hos aktiva att vilja delta i fysisk aktivitet?
När vi tänker träning så tänker vi oftast på den idrottsliga eller fysiska delen.
Rörelseförståelse (physical literacy) är ett holistiskt förhållningssätt som innebär att se hela människan med fokus på lärande och utveckling.I din roll som tränare innebär det att du lär ut idrott och skidåkning specifikt samtidigt som du också stöttar de aktiva att utveckla sina sociala och psykiska färdigheter och förmågor. Alla dessa områden är beroende av varandra, de utvecklas inte bara var och en för sig utan även i kombination med varandra. Exempelvis är en stark drivkraft att umgås med kompisar i samband med träningen.
Den psykiska förmågan har bland annat att göra med självkänsla, självförtroende, tankar och känslor samt motivation. En stark inre motivation, där den aktive har en känsla av självbestämmande, känner att de utvecklas och finns i ett sammanhang de trivs, stärker motivationen över tid.
Vad bör man som tränare då tänka på under ett träningspass för att stärka barn och ungas inre motivation?
Vi har pratat med Svenska Skidförbundets utbildare Dennis Andersson, tillika klubbtränare i Järbo IF, för att få några konkreta tips.
– För det första vill jag lyfta fram lekens betydelse! Vi blir aldrig för gamla för att leka! Leken är i första hand ett tillstånd och inte en aktivitet i sig. Det finns några aspekter jag vill lyfta fram lite extra, det första är att lekar och aktiviteter bör erbjuda en hög aktivitetsnivå. Det innebär
konkret
att vi inte väljer lekar som innehåller utslagning, mycket köbildning och väntan. Vid exempelvis stafetter bör lagen inte bli för stora, vilket medför att fler står stilla än de som rör på sig.
Dennis menar också att aktivas delaktighet och möjlighet att påverka deras idrottande har stor betydelse. För de yngsta kan det handla om att välja en uppvärmningslek, eller att göra en egen hinderbana. För ungdomar och äldre är det viktigt att få möjlighet att kunna påverka tränings- och tävlingsverksamheten generellt och att du som tränare lär känna dina aktiva, avslutar Dennis.
Här kan du ta del av hela Blågula vägen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk).
Se filmen för att få ytterligare tips på hur du som tränare kan stärka de aktivas inre motivation och nyfikenhet!
2022-01-21
2022-01-21