Pistmaskin- och snöteoriutbildning väl mottagen
Nu har två av tre utbildningstillfällen genomförts i den nya pistmaskinsutbildningen för längdskidspår. En utbildning återstår denna säsong, 29-30 mars, kommer du med?
En pistmaskinsutbildning dedikerat för längdskidspår med mycket praktiska tips och tricks har länge varit efterfrågad. Den ideella anläggningsgruppen och anläggningskonsulenten inom längd tog tag i frågan och hade ifjol utformat ett upplägg för en ny utbildning i samarbete med Peak 63 och Latti Östlund vid Vålådalens Fjällstation. Coronarestriktioner satte stopp för alla planerade tillfällen under vintern 2020-21, men en serie inspirationsfilmer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kunde iallafall spelas in.
Den efterlängtade utbildningspremiären blev istället i november i början av denna säsong och i denna vecka var det dags för omgång två av pistmaskinsförare att utöka sina kunskaper inom pistmaskinskörning och snöteori.
I tre olika maskinkörningspass och med två pistmaskiner i arbete mest hela tiden har de tio deltagarna turats om att testa moment som bland annat ökad bladanvändning och bladhantering, brytning av istäcke, upphämtning av snö och renovering av snöbädd, variabel hantering av frästryck och fräsdjup, dosering av kurvor och skapande av terrängvågor, stadionområde och startspår. Instruktör Latti Östlund visade de tips och tricks som han samlat på sig genom sitt livslånga arbete i pistmaskin i Vålådalen och som frekvent anlitad spårpreparerare vid internationella stortävlingar.
Minst lika viktigt och uppskattat som själva maskinkörning var den snöteorikunskap som Erik Melin Söderström från Peak 63 förmedlade i två teoriblock. Att förstå råvaran snö, dess omvandling och meteorologiska påverkan är avgörande för att kunna göra rätt beslut när och hur en spårpreparering ska göras.
De flesta anläggningar med pistmaskin förlitar sig till största del på tillverkad snö där tillverkningsprocessen styr snökvaliteten som till mångt och mycket avgör förutsättningarna för en lyckad spårpreparering under hela säsongen. En producerad snö som består av många små korn som tillåts frysa ihop helt innan utschaktning ger överlägsen hållbarhet och spårbarhet i längden jämfört med blöt tillverkad snö som både smälter de minsta kornen och som sen fryser till stora ispartiklar utan möjlighet till bra bindningspunkter till varandra. Detta belystes väl i kursen med stöd av faktateori och forskning.
I utvärderingen av kursen lyfte deltagarna de långa diskussioner och det erfarenhetsutbyte som gjorts mellan deltagarna från de olika anläggningarna som extra värdefullt; något som man inte skulle fått om man som anläggning kallat in en instruktör lokalt till sin egna anläggning. Det är också därför det rekommenderas att skicka max 2 deltagare per tillfälle från en och samma anläggning så att det blir många anläggningars erfarenheter som kan delas.
Deltagare vid utbildningen i januari-22.
Deltagare vid utbildningen i november-21
Är ni sugna på att få in mer kunskap i spårpreparing och snöteori till er anläggning? Ett tillfälle återstår för denna säsong, 29-30 mars, och i skrivandets stund finns det 5 platser kvar.
Kursen är över två fullpackade dagar, anpassad till nattåg från södra och norra Sverige. Maskinkörning varvas med snöteori; även maskinkunskap ges av representant från pistmaskinsleverantör. 10 deltagare per kurs ger en bra kombination av tid för maskinkörning och snöteori, ett brett erfarenhetsutbyte och en kostnadseffektiv utbildning. Läs mer om utbildningen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl dig till utbildningen i mars.
Vid frågor om pistmaskinsutbildningen eller vid andra anläggningsfrågor längd- och rullskidor, kontakta Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent Jonas Braam via mejl Jonas.Braam@skidor.com eller telefon 0733-223222
2022-01-23
2022-01-23