Samarbeten ska leda till bättre hälsa för aktiva skidåkare
Svenska Skidförbundet med längdverksamheten i spetsen tar nu ett stort steg och investerar tid och kompetens i ett projekt för att sprida kunskap och förbättra hälsan hos aktiva skidåkare.
Riktlinjer, hälsoscreening och utbildning ska hjälpa aktiva att må bättre såväl fysiskt som psykiskt. Flera experter ska samverka för att skapa verktyg som hjälper till att informera och utbilda tränare, aktiva och stödresurser vilket är ett första steg mot en sundare träningsmiljö i framtiden.
- Det pratas för lite om vilka konsekvenser som kan uppkomma till följd av en bristande medvetenhet om hälsa, till exempelvis energiobalans, och då framför allt för unga idrottare, säger Martina Höök, en av initiativtagarna till arbetet med att ta fram riktlinjer och utbildningar som ska stärka idrottares kunskap kring såväl energibalans som psykisk ohälsa.
Längdskidåkare är en extra utsatt grupp då träningsmängd och intensitet är både högre och tuffare än i många andra idrotter.
Martina Höök arbetar som landslagstränare för Team Svenska Spel. Parallellt med sitt tränaruppdrag har Martina påbörjat sina doktorandstudier inom Forskningsprojektet ”Den kvinnliga idrottaren” på Nationellt vintersportcentrum (NVC) vid Mittuniversitetet i Östersund.
- Som förbund kan vi påverka de individer som tränar och tävlar i vår landslagsverksamhet. För åkare som kan vara aktuella för att representera landslagen på träning och tävling, planerar vi att införa hälsoscreeningar med uppföljande insatser samt utbildning. För åkare som ligger utanför vår landslagsstruktur planerar vi utbildningsinsatser genom projektstöd av Jämställdhetsmyndigheten, samtidigt som dessa utbildningsinsatser tas fram och utvärderas genom ett samarbete med Mittuniversitetet.
Det vi kan hoppas på är att vi får möjlighet att sprida det material och de verktyg som vi arbetar fram eftersom vi tror att detta kan bidra till att färre, till exempel, hamnar i en ond spiral där brist på energi påverkar både hälsa och prestation, fortsätter Martina.
Den grupp inom SSF och RF som har skapats kommer att arbeta fram både riktlinjer och underlag för en hälsoscreening. Det norska skidförbundet har arbetat med hälsoscreening under en tid och det svenska förbundet har tagit inspiration från grannlandets arbete – men vill också anpassa och utveckla materialet.
- Förhoppningarna med det här arbetet är att de aktiva ska få kunskap som gör att de själva kan förstå och påverka sin situation innan det blir ett problem som på sikt skulle kunna påverka hälsa, vardag och prestation, säger Emma Lindblom, dietist och idrottsnutritionist. Emma är en del av gruppen som ska samarbeta i detta projekt. På sikt är visionen att vi med information och kunskap kan bidra till att många idrottare aldrig hamnar i ohälsosamma beteenden.
- Kommer vi in rätt i tid så har vi några idrottare som aldrig skulle hamna i den här typen av problematik, vi får i stället idrottare som kan bedriva en hållbar elitsatsning och idrottare som kan vara aktiva resten av livet, avslutar Emma Lindblom.
Arbetet med att ta fram riktlinjer, underlag för hälsoscreening och samarbetsavtal med externa aktörer har precis påbörjats. Målsättningen är att kunna testa delar av verktygen och komma i gång med inledande informationsinsatser som aktiviteter redan under pågående säsong.
Kort om Emma och Emma som är konsulterade som sakkunniga för framtagandet av riktlinjerna.
Emma Forsén Länk till annan webbplats. Mantilla
är legitimerad psykolog och disputerad forskare vid Karolinska Institutet. Hon har arbetat med ätstörningar sedan 2009 och är med i projektet på uppdrag av Riksidrottsförbundet. Emma har även arbetet med olika preventiva insatser kopplat till bland annat tvångsmässig träning vid ätstörningsproblematik.Emma Lindblom Länk till annan webbplats. är dietist och idrottsnutritionist som arbetar på uppdrag för bland annat Riksidrottsförbundet. Emma håller utbildningar och föreläsningar inom idrottsnutrition samt ger individuella konsultationer till elitaktiva. Emma Lindblom har engagerats av Svenska Skidförbundet på deltid för att bidra till detta projekt.
Projektgruppen består av medlemmar med olika kompetens från olika områden
I det övergripande projektet medverkar från Svenska Skidförbundets Jan Wall, medicinskt ansvarig för svenska längdlandslaget, Elisabeth Egnell, SSF verksamhetsutvecklare, Karin Ersson, Nationell Chef Längd, Ulrika Sterner, Kommunikationsansvarig längd samt Martina Höök, tränare Team Svenska Spel. I projektet medverkar även RFs Göran Käntää, PhD, utfrån rollen som kompetensområdesansvarig för idrottspsykologi.
2022-01-25
2022-01-25