Öppet arbetssätt i vallaboden har bidragit till ökad kunskapsnivå hos föreningar som samverkar
Att valla skidor är en konst som kräver rutin, kunskap och kommunikation. När nya klubbar ska etablera sig i seniorverksamhet blir varje detalj i skidåkarens tävlade av större vikt.
Det borde inte vara en stor sak. Men många upplever steget att mellan att valla på barn och ungdomsnivå till junior är stort, att sen ta nästa steg – från junior till senior kanske ett ännu större steg. Något som fick fyra klubbar att närma sig varandra, öppna upp och dela arbetssätt. Kvartetten, som tog initiativet att börja samarbeta i fjol berättar om tidsvinster och en härligt gemensam som växte fram både i och utanför vallaboden.
Det hela började med att klubbarna Rehns BK och Hudiksvall IF inledde ett samarbete kring vallning. När Högbo GIF lyfte frågan om samarbete med Rehns BK så anslöts även de till det startadei samarbetet. Med fin gest sträckte sedan Rehns BK ut handen till We & Sports och en en kvartett hade bildats.
─ I många klubbar med seniora åkare får vallare slita hårt för att orka och hinna med att skapa rätt tävlingsförutsättningar för åkarna. Vallarna sliter från tidig morgon till sena kvällar och ibland är man få i vallateamet, det problemet har minskat när vi vågar testa på nya arbetssätt, säger Högbo GIF pappan och ledaren Mathias Danielsson.
─ Alla bistår med det man kan bäst och över tid lär vi av varandra och våra ungdomar är vinnarna, säger Magnus Gisselman, ledare och pappa till åkare i Rehns BK
Den social aspekten är ett fint inslag då både ledare, vallare och åkare hamnar i ett större sammanhang där alla hejar på varandra både i vallatälten och ute på banan då alla känner varandras åkare.
Michael Lembke, pappa, vallare och teståkare i We & Sports Club säger;
─ Det skapar en trygghet att veta att vi är ett team på en tävling, vilket är viktigt för oss som är en mindre klubb. Vi bidrar också med 2 erfarna teståkare, en man och en kvinna, vilket känns viktigt då våra åkare är tjejer.
Transparens och öppenhet skapar naturlig kunskapsöverföring mellan vallare, ledare och åkare på ett sympatiskt sätt vilket gynnar åkarna. I verkligheten innebär det att flera åkare, som är konkurrenter, står på startlinjen med mer eller mindre samma förutsättningar och kan nå sitt bästa jag.
─ Nu hinner vi vallare äta middag med laget och spela spel på kvällarna, säger Ante Andersson, pappa och vallare i We & Sports Club. Fokus blir på mat och mående och vi hinner snacka ihop oss inför tävlingarna i lugn och ro, fortsätter Ante.
─ Vi som jobbar med mental hälsa för idrottare, tränare, ledare och föräldrar vet vad som är viktigt; sömn, kost, förutsättningar för återhämtning och relationer. Detta gäller inte bara åkare utan alla som jobbar runt åkarna i ett team. Då gäller det att skapa dessa förutsättningar, inflikar Paula Lembke som är mamma till en av åkarna i We & Sports Club.
Mattias Danielsson summerar tankarna kring samarbetet;
─ Det bästa med samarbetet är att vi kan jobba effektivare, ha en rolig gemenskap och ger vår åkare bättre förutsättning, det är win-win på ALLA plan. TILLSAMMANS blir ALLA en vinnare oavsett vilken roll man har.
2023-01-19
2022-11-17
Tom Mårtensson