
Anders Byström, landslagschef strävar efter delaktighet och en mer individanpassad verksamhet
Flexibilitet och ekonomi viktigast för aktiva längdskidåkare
Längdskidlandslaget behöver bli mer flexibelt och ekonomin är en väsentlig fråga för de aktiva. Det visar den genomlysning som Svenska Skidförbundet gjort tillsammans med Linnéuniversitetet.
— Vi är tacksamma över den utredning som gjorts och har nu fått en objektiv och omfattande bild av vilka områden som behöver fördjupas och utvecklas ytterligare för att göra landslagsverksamheten ännu bättre”, säger landslagschef Anders Byström.
Under sommaren 2022 bildades en arbetsgrupp som fick i uppdrag från ledningsgruppen på Svenska Skidförbundet längd att undersöka och beskriva hur nuvarande landslagsverksamhet ser ut i Sverige och har utvecklats i närtid. Målet var att presentera en övergripande analys och förslag på eventuella förändringar/fokusområden inför säsongen 23/24 och framöver. Ansvarig för projektet var utvecklingsansvarige Lars Selin.
— Den rapport som gjorts efter det här arbetet är gjort med stöd av P-G Fahlström, en erfaren och duktig forskare på Linnéuniversitetet, som hjälpt oss att sortera de många infallsvinklar vi fått in under genomlysningen. Gruppen har presenterat ett antal fokusområden och förslag på åtgärder som ger oss en utmärkt bas för att jobba vidare med”, säger Lars Selin.
I analysen pekar gruppen på tre tydliga områden; ekonomi för aktiva, kommunikation och miljö samt sportslig kvalitet med individuell anpassning.
— Det vi ser i enkäter och intervjuer är att flexibilitet och en landslagsmodell med mjukare kanter är en viktig del att se över. Det hör också samman med ekonomin, där aktiva vill ha större möjligheter att jobba med sina egna sponsorer samtidigt som landslagets sponsorer kräver exklusivitet i flera fall”, säger P-G Fahlström.
Landslagschef Anders Byström har tillsammans med aktivas representanter påbörjat en process där en handlingsplan ska ligga till grund för åtgärder som fokuserar på de tre områdena som lyfts som viktigast i landslagsgenomlysningen.
— Vi har redan i våras infört en mer individanpassad landslagsmodell genom att erbjuda större delaktighet i lägerplaner, mer involvering och delat upp lagen vid fler tillfällen för att få högre kvalitet på lägren. Vi har också inlett mer frekventa dialoger med externa resurspersoner, till exempel personliga tränare, för att ha en bättre helhetssyn på den aktives status och utveckling”, säger Anders Byström.
Landslagsgenomlysningen kommer nu att användas i arbetet med att vidareutveckla landslagsmodellen och landslagsverksamheten för att möta framtiden.
PG Fahlströms presenterar landslagsgenomlysningen
2023-10-05
2023-10-07
Ulrika Sterner, SSF