Klädförsäljning på Lyko fyller på hållbarhetsfond
Medarbetarna på Lykos kontor i Vansbro fick förra veckan möjligheten att köpa landslagskläder till förmån för förbundets hållbarhetsfond. Totalt samlades Över 48 000 kronor in - pengar som går till initiativ som Valla Lika och klimatkompensation för flygresor.
Nu till vintern kommer en ny klädkollektion från Craft och det var därmed dags att rensa ut de överblivna kläderna från tidigare kollektioner. Efter varje klädkollektion blir det nämligen ett gäng tillbakalämnade, inaktuella och bufferterade kläder som blir över. Vi har valt att ta hand om det svinnet genom att sälja ut det billigt till olika våra samarbetspartners i förmån för hållbara initiativ.
I fredags packades därför dunjackor, mössor, underställ och mycket annat in i en minibuss. Sen gick färden till Lykos kontor i Vansbro. I och med den försäljningen som gjordes nu har förbundet samlat in över 500 000 kronor till hållbarhetsfonden som grundades 2018.
– 2018 instiftade vi förbundets hållbarhetsfond. Vi skickade då de kläder som blev över efter vår utdelning till längdverksamheten till vår huvudsponsor så fick de swisha en symbolisk summa för vad de kände att kläderna var värda, en del mer och en del mindre, berättar Malin Westhed, marknadschef på Svenska Skidförbundet, längd, och fortsätter;
– Pengarna som samlades in då och sedan dess öronmärks till olika hållbara initiativ och genom åren har fonden kompenserat för flygresor och subventionerat initiativet Valla Lika på våra ungdomscuper.
Initiativet Valla Lika genomfördes första gången säsongen 2019. Valla Lika innebär att gemensam vallning med produkter från en vallaleverantör på Ski Team Ungdomscup och en vallaleverantör på Folksam cup. Samma vallning ger samma förutsättningar för åkarna, oavsett vilket distrikt man tillhör.
Aktivieteten genomförs tillsammans med den aktuella vallaleverantören. I år är Vauhti tilldelad Folksam Cup och Swix Ski Team Ungdomscup. Tack vare hållbarhetsfonden kan vallakostnaden hållas nere till 100 kronor per åkare för respektive tävlingshelg.
Tillsammans kan vi genom detta:
- Förenkla logistiken för distrikten
- Hålla ner den totala kostnaden
- Ge samma villkor till alla aktiva
- Valla på ungdomars villkor
- Få en bättre arbetsmiljö för alla vallare och aktiva
- En hållbarare idrott
- På sikt få fler ungdomar som fortsätter med längdskidåkning
Upplägget med gemensam vallning har lett till att fler tagit steget att ingå i distriktens vallateam och få chansen att ta del av olika lärdomar. Det har även gjort att det sakta men säkert blivit fler kvinnliga vallare, berättar Jenny Limby, barn-och ungdomsansvarig SSF.
– Det känns både viktigt och glädjande. Vi behöver verkligen visa våra ungdomar att alla kan vara vallare.
Jenny förklarar att Valla Lika också har lett till ökad kommunikation mellan distrikten och att vissa distrikt infört liknande upplägg på sina tävlingar.
– Att sen se skillnaden runt starten, där det är ett helt annat lugn runt ungdomarna än det var tidigare gör det extra positivt, avslutar Jenny Limby.
Mer information om Valla Lika finns HÄR.
2023-10-11
2023-10-11
Samuel Björn, SSF