Längdbarometern 2022/23 – ute nu!
Det svenska längdlandslaget har en lång och mycket framgångsrik historia.
Det gångna året var inget undantag. Snarare blev det sportsligt historiskt framgångsrikt, med medaljregn på VM i slovenska Planica, med Frida Karlssons seger i Tour de Ski och med en lång rad pallplatser i övriga världscuptävlingar, för både damer och herrar, i såväl sprint som distans.
Men det svenska längdlandslagets betydelse sträcker sig även utanför de snävaste idrottskretsarna. Längdskidåkning är en av Sveriges mest populära vintersporter, och framgångarna har bidragit till att öka sportens popularitet. Fler följer längdskidåkning som publiksport, och fler utövar den också själv, på sin ambitionsnivå.
Längdskidåkningen i Sverige är något så ovanligt som en idrott som både är en publikmagnet och som utövas aktivt av väldigt många personer varje år, såväl barn som vuxna. Sporten har en nästintill unik position idag, med både tradition och nutida relevans på yttersta världsnivå. Samtidigt som längdskidåkning är tillgänglig för många att själv njuta och utmanas av i spåret.
Det finns många delar som bidrar till att sporten, och de individuella åkarna, nått sådana framgångar över tid, inte minst det stora och breda arbete som görs runt om i hela Skidsverige.
Denna rapport syftar till att sammanfatta den säsong som gått och ge en ögonblicksbild av framgångar, utmaningar och möjligheter med avstamp i säsongen 2022/23.
Läs den gärna och sprid den vidare till skidintresserade i din närhet.
2023-11-14
2023-10-11
Ulrika Sterner, SSF