Ingrid och Simon är åkarnas röst för skidsportens utveckling
Ökad och förbättrad kommunikation mellan åkare och de som beslutar i Längdsverige. Det är målsättningen med det arbete som åkarrepresentanterna Ingrid Hallqvist och Simon Stenberg för andra säsongen i följd bedriver.
Säsongen 2021/2022 togs ett grepp för att öka kommunikationen mellan Sveriges elitaktiva skidåkare och Skidförbundet. Hugo Jacobsson och Evelina Settlin utsågs till åkarrepresentanter för att samla in frågor och tankar som fanns från skidkollegor och lyfta in dessa i förbundets diskussioner om hur sporten ska utvecklas framåt.
När Jacobsson och Settlin tackade för sig som elitaktiva inför förra säsongen tog Simon Stenberg och Ingrid Hallqvist över arbetet med att föra åkarnas röst.
Vad har ni för uppdrag?
—Vi fungerar som en mellanhand från åkarna till exempelvis TD ute på tävlingar och dom som jobbar inom Svenska Skidförbundet i mer övergripande frågor. Vi ska öka och förbättra kommunikationen däremellan, säger Ingrid Hallqvist som nu gör sitt andra år som åkarrepresentant.
En Facebook-grupp med över 100 deltagande aktiva seniorer i kombination med ett par digitala möten varje år fungerar som bas för att diskutera frågor mellan de elitaktiva.
—Intresset att delta har ökat jättemycket. Första mötet i höstas var vi fyra personer men redan i våras var vi 25 stycken. Generellt skickar varje klubb en representant var som deltar i våra möten, säger Hallqvist som är nöjd med det ökade engagemanget.
—En central målsättning under vårt första år har varit att nå ut med att vi finns.
Med de aktivas åsikter samlade deltar sedan Stenberg och Hallqvist i längdrådets möten en gång per månad. Där samlas ledamöter från alla olika områden som berör nationell längdåkning.
—Under mötena med längdrådet får vi möjlighet att framföra de elitaktivas åsikter. Samtidigt ger det oss också insikt i andra delar av Skidförbundets verksamhet vilket är väldigt lärorikt och nyttigt. Det gör att vi tidigt i processen får insyn i frågor som kommer beröra oss senare, fluorförbudet är ett sådant bra exempel som vi kunde vara med och tycka till om, säger Simon Stenberg.
Frågeställningar kring lika distanser för damer och herrar, placering av teknikzoner under tävlingshelger och utveckling av prispengar under våra nationella tävlingar har varit aktuella under det senaste året.
—Genom oss får åkarna mer tyngd i sina gemensamma åsikter. Om exempelvis en teknikzon upplevs vara felaktigt placerad så är det bättre att vi samlar in åsikter och kommer till TD med ett konstruktivt förslag på ändring än att var och en ska ta den dialogen, berättar Hallqvist.
Vad ger det er som åkare att engagera er i era rollen som åkarrepresentanter?
—Utöver att vi får vara med och tycka till så ger det också en ökad förståelse för hur Skidsverige är uppbyggt och fungerar. Det gör att vi bättre kan diskutera de frågor som är aktuella och vara med och forma lösningar utifrån de förutsättningar som finns, säger Stenberg.
—Det har gett mig en förståelse för vad man gör i olika arbetsroller på exempelvis tävlingar. Jag visste nästan ingenting om vad en TD gjorde förut men nu vet jag både vad dom har för uppgifter men att dom också gärna tar inputs från oss åkare för att forma så bra och rättvisa tävlingar som möjligt, säger Hallqvist.
Bredvid det arbete som Hallqvist och Stenberg gör på nationell nivå så finns också åkarrepresentanter i landslaget, för kommande säsong utgörs dessa av Moa Ilar och Marcus Grate.
2023-10-12
2023-10-12
Mattias Bångman, SSF