Historisk stafettseger i världscupen i Gällivare
Världscupen i Gällivare bjöd på fyra medaljer i lika många lopp - bland annat första stafettguldet för damlaget sedan 2009.
Lördag, 10 km fristil
Helgen började med ännu en imponerande insats från det svenska damlaget. Ebba Andersson och Moa Ilar klev upp på pallen direkt även denna helg genom en andra- respektive tredjeplats.
– Jag är väldigt nöjd med mitt genomförande, sen åkte Jessie (Jessica Diggins) väldigt fort för jag hade inte riktigt räknat med att det skulle bli så många sekunder till slut, berättade Ebba Andersson i Viaplay efter loppet.
Ebba Andersson berättar också att hon är nöjd med starten på världscupen så här långt och blickar framåt mot resten av säsongen.
– Det har varit en god och stabil start så det är bara att fortsätta på det här sättet, sa hon i Viaplay.
Bakom Ebba och Moa kom Emma Ribom på en fjärdeplats, ett personbästa för Ribom som vi är vana vid att se prestera som bäst i sprint. Emma Ribom berättade för Viaplay efter loppet att det var kul att tävla i Gällivare där hon spenderade sina gymnasieår samt att hon var nöjd med loppet.
– Så himla kul att tävla på dem här banorna med det stödet som jag fick hela loppet var så himla kul, berättade Emma Ribom i Viaplay efter loppet och fortsatte.
– Jag hade en god känsla i kroppen inför och att få vara med och höra att man tävlar om medaljerna på ett distanslopp, det var riktigt kul.
Calle Halfvarsson blev som 11:e man bäste svensk i ett lopp som dominerades av det norska herrlandslaget. Expertkommentator Theodor Peterson förklarade i Viaplays studio efter loppet att han tyckte att det var en stabil insats från den rutinerade Halfvarsson vilket han själv höll med om.
– Jag gjorde så gott som jag kunde och får ändå vara nöjd med den placeringen som jag hamnar på till slut, berättade Calle Halfvarsson för Viaplay efter loppet.
Edvin Anger slog sitt personbästa i distans i världscupen förra helgen då han slutade på en 16:e plats över 10 km klassiskt. I Gällivare visade den unga svensken att han är minst lika vass i fristil då han finslipade det nya personbästat till en 14:e placering.
– Det var det bästa jag gjort någonsin i distansväg. Det går stabilt uppåt tycker jag, sa Edvin Anger i Viaplay efter loppet.
Edvin Anger slog igenom stort inom sprint förra säsongen men har i världscupens inledning även visat att han tagit nya steg på distans, nu blickar han uppåt i resultatlistan även där.
– Det är en bit upp men jag känner att jag börjar få vittring så det är inte evigheter ifrån nu.
Resultat
DAMER
- Jessie Diggins, USA, 24:48.3
- Ebba Andersson, +23.1
- Moa Ilar, +25.6
4. Emma Ribom, +47.7
19. Moa Lundgren, +1:41.0
21. Louise Lindström, +1:50.5
27. Lisa Ingesson, +2:06.5
36. Evelina Crusell, +2:49.8
38. Märta Rosenberg, +2:54.6
49. Ingrid Hallquist, +4:07.7
HERRAR
- Pål Golberg, Norge, 21:56.7
- Harald Östberg Amundsen, Norge, +4.2
- Iver Tildheim Andersen, Norge, +5.1
11. Calle Halfvarsson, +24.5
14. Edvin Anger, +36.1
26. Johan Häggström, +59.1
27. Leo Johansson, +59.8
28. Karl-Johan Westberg, +1:00.9
33. Björn Sandström, +1:07.2
37. Alvar Myhlback, +1:10.5
39. Truls Gisselman, +1:11.5
41. Gustaf Berglund, +1:12.6
44. Eric Rosjö, +1:22.7
51. Jonas Eriksson, +1:37.6
55. Simon Andersson, +1,46.8
Söndag, stafett 4x7.5 km
På söndagen var det dags för säsongens första stafett i världscupen. Först ut var damerna där Sverige Lag 1 lyckades ta en historisk seger på hemmaplan, första sedan 2009.
Moa Lundgren och Emma Ribom gjorde stabila insatser och skickade ut Ebba Andersson på tredjesträckan 19 sekunder bakom USA som spelade ut sina starkaste kort i Jessie Diggins och Rosie Brennan på första- respektive andrasträckan. Ebba Andersson plockade metodiskt in avståndet och skickade ut Moa Ilar i en 4 sekunder stor ledning. Moa Ilar förvaltade ledningen på bästa sätt och åkte kontrollerat in den historiska segern till det svenska damlaget.
– Äntligen, vi går ju in med ett tungt favoritskap inför den här dagen och jag tycker att vi bär upp det otroligt bra. Vi har många som är hemma och är sjuka men ändå vinner vi med ett otroligt starkt lag, det visar ju vilken bredd vi har, berättade Moa Ilar i Viaplay efter loppet.
Sverige lag 2 beståendes av Sofia Henriksson, Märta Rosenberg, Lisa Ingesson och Louise Lindström slutade på en 5:e plats, 4 minuter och 3 sekunder efter vinnande Sverige lag 1.
Herrarna gjorde även dem en otroligt fin insats och fick tillslut kliva upp näst högst på pallen efter att ha utmanat Norge genom hela loppet. Johan Häggström och Calle Halfvarsson hängde kontrollerat med i en lugn öppning av stafetten. I sista backen inför tredje växlingen satte norska Martin Löwström Nyenget in ett ryck som endast Calle Halfvarsson lyckades hänga med i. Efter det skulle loppet komma hamna om Sverige mot Norge, Edvin Anger på sistasträckan fick dock med en kilometer kvar till mål ge sig för den norska slutmannen Jan Thomas Jensen efter att han satt in ett rejält ryck in i sista backen.
– Jag tycker att vi gör en jättebra prestation allihop idag, sen når vi inte hela vägen fram för att slå Norge. Alla gör riktigt bra sträckor sen kanske Leo (Johansson) imponerar mest, han gör ju en otrolig sträcka idag, så det tycker jag är kul att se, säger Calle Halfvarsson i Viaplay efter loppet.
På förhand pratades det mycket om hur Leo Johansson skulle stå sig mot VM och OS-vinnaren Simon Hegstad Krüger på den tredje sträckan i stafetten – väldigt bra skulle det visa sig.
Leo Johansson Fick tidigt in på den tredje sträckan släppa en liten lucka med Krüger, men efter att ha hittat krafter in mot slutet gick Johansson ikapp och om den rutinerade norsken och skickade ut Edvin Anger i ledning tillsammans med Jan Thomas Jensen.
– Det är skönt, jag tycker vi herrar är på gång så det är bra, det är sådant här vi måste visa mer av bara, berättar Leo Johansson i Viaplay efter loppet.
Sverige lag 2 betående av Alvar Myhlback, Björn Sandström, Gustaf Berglund och Karl-Johan Westberg slutade på en 7:e plats, 45 sekunder efter vinnande Norge.
Resultat
DAMER
- Sverige lag 1, 1:20:19.3
- Tyskland, +13.5
- USA, +27.5
5. Sverige lag 2, +4:03.2
HERRAR
- Norge, 1:11:50.5
- Sverige lag 1, +17.4
- Tyskland, +38.1
7. Sverige lag 2, +45.9
2023-12-03
2023-12-03
Samuel Björn, SSF