Möt årets tävlingsledare för Ungdoms-SM
Ronja Andersdotter 23 år från Örebro och Garphyttans IF är tävlingsledare för USM som genomförs den 9–11 februari i Ånnaboda. Ronja är laddad inför uppdraget och hoppas att fler unga ska våga ta steget att engagera sig i olika uppdrag då hon tror att hela skidverksamheten har mycket att vinna på det, från individnivå till förbundsnivå.
Ronjas skidintresse startade under barn och ungdomsåren då hon var en del av ungdomsverksamheten i Garphyttans IF. Att hon verkligen fortsatte med längdskidåkning och finns kvar än i dag tror hon i första hand handlade om den härliga gemenskap de hade i träningsgruppen. Ronja lyfter speciellt ledaren som gruppen då hade – Adam Karlsson.
–Adam och våra två andra ledare Margaretha Pepa och Joel Hultin hittade på så mycket roliga saker som vi ungdomar fick göra tillsammans. Det var förutom läger, övernattningar i klubbstugan, tältning och massor av olika träningsdagar. Att Adam och Joel dessutom bara var 10 år äldre än oss gjorde att vi fick extra bra sammanhållning och såg upp till dem. De var fantastiska ledare och samtidigt var de inte en av våra föräldrar, berättar Ronja.
Efter ungdomsåren blev det skidgymnasium i Torsby och under hela den tiden var det en självklarhet att åka upp till klubbaktiviteterna i Ånnaboda när Ronja var hemma en helg eller ett lov. Att det just fanns aktivitet kvar i klubben och att någon från den gamla ungdomsgruppen alltid hängde på lyfter Ronja som betydelsefullt för hennes fortsatta skidintresse.
När åren på skidgymnasiet var över och det blev flytt tillbaka till Örebro var det naturligt att fortsätta vara aktiv i skidföreningen.
–Det spelar igen roll om det var länge sen gänget träffades, det känns alltid som förr när vi ses igen och flera från vår gamla träningsgrupp är nu med i arrangemanget av USM.
Att Ronja trivs i föreningen och att de har en fin gemenskap är det igen tvekan om, men hur kom det sig att hon tog steget att ta rollen som tävlingsledare på USM?
–Det är helt klart Adams förtjänst!
För det första har vi hela gänget haft fördelen att ha unga ledare, vilket gör att vi har haft dem som förebild och det känns naturligt att vi nu kliver in i olika roller. Hade Adam inte ställt frågan, funnits med som stöd och varit ”på hejare” vet jag inte om det hade blivit av, berättar Ronja.
Adam Karlsson gick även han på skidgymnasiet 2006–2010. Adam gick på skidgymnasiet i Mora och fick som en del i studierna vara ledare på barnskidskola. Där föddes ett intresse för ledarskapet som sen tack vara tränaren Sara Nordahl fick mer glöd. Adam var förutom klubbledare även distriktsledare för Örebro län på ungdomscuperna under flera år och i dag är Adam aktiv som utbildare åt Svenska Skidförbundet.
Så här berättar Adam om sitt engagemang och hur han ser på vikten av att involvera fler unga.
–Jag brinner verkligen för ungas engagemang. Jag vill att fler ska få uppleva att det inte är så svårt att anordna en skidtävling och min bild är att får vi in fler yngre i funktionärsroller har vi lättare att tänka lite nytt.
–Att som ledare se vilken stor betydelse gemenskapen inom idrotten har för ungdomarna är fantastisk. Vi behöver bli bättre på att ta vara den gemenskapen då jag vet att den även kan leda vidare till ett fortsatt engagemang den dag en aktiv kanske väljer att inte tävla längre, avslutar Adam.
Att var tävlingsledare för USM är inte Ronjas första uppdrag som tävlingsledare. Det hela startade med att anordna ”Prova på tävlingar” hemma i Garphyttans IF och sen har fler tävlingar hunnits med – Kilsbergsloppet, Garphytteloppet och Masters SM som förra säsongen gick i Ånnaboda.
Ronja framhåller att hon lärt sig massor av saker på vägen, framförallt vikten av att organisera och ha en öppen kommunikation med alla funktionärer.
Som avslutning ställs frågan vad som är det roligaste med att var tävlingsledare och om Ronja skulle rekommendera fler unga att kliva in i rollen?
–Det jag gillar bäst i den här rollen är just att befinna sig i en nyckelroll. Att ha all information eller direkt ta reda på mer när det dyker upp en fundering samt att verkligen driva frågor framåt. Jag tror det skulle var bra om vi blev fler unga i likande roller, det var inte så länge sen vi själva var aktiva och min känsla är att vi är beredda att testa lite nya vägar.
Ronja avslutar med att säga,
–Något jag tror är viktigt för att fler barn och ungdomar ska vilja tävla är först att vi verkligen erbjuder enkla ”Prova på tävlingar” på hemmaplan och sen mer varierat tävlingsutbud, det är faktiskt inte så svårt och behöver inte göras så komplicerat.
Mer information om USM 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2024-02-02
2024-02-05
Jenny Limby