Tävling för barn och ungdom – vad kan vi tillsammans göra för att erbjuda ett så tilltalande klimat som möjligt?
I slutet av november genomfördes ett idrottsövergripande webbinarium med fokus på hur vi tillsammans kan skapa en positiv och utvecklande tävlingsmiljö för så många som möjligt. Missade du chansen att delta kan du nu ta del av inspelning från webbinariet!
I den inledande idrottsövergripande delen får ni ta del av Riksidrottsförbundets(RF) medskick till hela idrottsrörelsen samt hur Svenska Friidrottsförbundet har jobbat med sin tävlingsverksamhet. Frida Hogstrand, barn och ungdomsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet berättar om de utmaningar de sett i sin idrott, vilka förändringar som nu är genomförda och vilka effekter de hittills sett. Vi får även ta del av ett gott exempel inom Svenska Skidförbundet, då puckel berättar om sitt upplägg för unga puckelåkare – Young Mogul Generation, YMG
Simon Ruuth, verksamhetsutvecklare med ansvar för barn och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet(RF), medverkade i webbinariet och delade med sig av tankar från RF:s perspektiv. Han pratade om vilka regler och riktlinjer alla idrotter har att förhålla sig till, vilka gemensamma utmaningar idrotten har och gav några inspel från den senaste Ungdomsbarometern med fokus på vad barn (7-14 år) verkligen tycker är roligt med att tävla.
–Idrotten och tävlingsverksamheten formades i begynnelsen av vuxna män för vuxna män. Anpassningen till barns tävlande har mest handlat om att t.ex. korta ner sträckan utan att verkligen titta på hur vi egentligen behöver anpassa tävlingen för att den ska tilltala så många barn som möjligt. Det är just det hela idrottsrörelsen nu gör, med syftet att idrotten ska ha tävlingar för barn och unga på deras villkor och utifrån det vi vet är bra barn- och ungdomstävlande. Vi vill att tävlingen ska bidra till att fler vill delta, får känna att de utvecklas och på så sätt vilja fortsätta idrotta på ett eller annat sätt hela livet.
I den idrottsspecifika delen för längdskidor får ni ta del av den pågående tävlingsöversynen som har ett stort fokus på vad barn och ungdomar tycker är det bästa med en längdskidtävling och hur de ser på dagens tävlingsupplägg. Med ökad inkludering av ungas åsikter kan vi tillsammans skapa tävlingsmiljöer som tilltalar fler och ger fler unga möjlighet att vara en del av den kamratskap som framlyfts som den absolut främsta faktorn till att vilja tävla.
I delaktighetsarbetet har det tydligt framkommit att just stämningen på en längdskidtävling har stor betydelse för att tävlingen ska ge ett positivt minne hos de unga.
Några tips som kommit fram för att bidra till ett positivt tävlingsklimat är:
- Heja på alla och heja på ett positivt sätt
- Spela musik
- Speaker som har ambitionen att nämna alla deltagare och fokuserar på ”kämpainsatser”.
- Funktionärer som säger hej och lycka till.
- Aktivitetsyta där deltagarna kan vara aktiva utöver själva tävlingstiden och även har möjlighet att lära känna nya kompisar.
- Tydligt märkt bana.
Så oavsett om du är förälder, ledare, aktiv, åskådare, arrangör eller funktionär kan du bidra på något sätt och tillsammans kan vi då skapa en härlig stämning och ett tilltalande tävlingsklimat!
Vi får även ta del av ett gott exempel på tävlingsupplägg med stort fokus på just kamratskap. Jonas Johansson från IK Stern och Göteborgs Skidförbund berättar om deras koncept – Kompisstafetten, hur den är upplagd och vilka positiva effekter de sett av tävlingen.
Ta del av inspelningen via länk här nedan:
Tävling för unga, idrottsövergripande:
Webbinarium - tävling för unga, idrottsövergripande on Vimeo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tävling för unga, längdskidor:
Webbinarium - Tävling för unga, längdskidor on Vimeo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2024-12-12
2024-12-12
Jenny Limby