Säsongens andra akt är i full gång!
Så har vintern passerat halvtid. Närmast står ungdomarna i fokus med tävlingar i Ski Team ungdomscup i Örnsköldsvik och Folksam cup i Järpen. Sen väntar ett antal helger med världscup, SM-vecka-vinter i Boden och ett par nationella cuptävlingar för junior- och seniorer i Östersund med grand final i Sollefteå. Faktum kvarstår. Vi har redan genomfört fler tävlingar än vad vi har kvar. Tiden går fort när man har kul!
Resultatmässigt har det på landslagsnivå levererats fantastiska insatser på världscup. En mängd pallplatser har levererats och en mycket hög lägstanivå har genomsyrat säsongen så här långt. På Ungdoms-OS, junior- och U-23-VM likaså. Det sistnämnda känns riktigt bra inför framtiden - där vi redan nu har VM i Falun 2027 som ett lockande mål.
Det viktiga lagarbetet är grunden för framgång. Landslagets organisation med vallning, kommunikation, medicinska teamet och duktiga landslagstränare som är en betydande och viktig faktor - får uppmärksamhet och uppskattning – tack vare exponering i tv- och media. Men även lagarbetet inom övriga delar i organisationen förtjänar att uppmärksammas.
Till att börja med den nationella gruppen. Det är de som skapar förutsättningar för barn och ungdomar att få prova på, utvecklas och framför allt attraherar dem till att skapa kärlek till vår sport. Där hanteras även de vitala RIG/RIU-frågorna i de delar där vi som förbund kan och ska bidra.
Inom utvecklingsgruppen sker det ett ständigt pågående utvecklingsarbete kring träning och tävling på elitnivå. Vad kan vi skruva på för att både förstärka det som redan fungerar bra och vad behöver vi göra med det som fungerar mindre bra? Dessa frågor är ständigt i rampljuset.
Att vår verksamhet kostar pengar och kräver ett bra kommunikativt arbete är också en i högsta grad viktig del i lagarbetet som skapar grundläggande förutsättningar för nuvarande och kommande framgångar i skidspåret. Utan pengar och exponering i media hamnar vi fort i skugga, ur många perspektiv.
Sist men inte minst ska allt ideellt arbete ute i distrikt och klubbar nämnas. Utan detta arbete kommer inga barn på skidor och inte heller några tävlingar att bli arrangerade. Här läggs grunden för allt som vi som förbund har att förvalta och förädla på bästa möjliga sätt.
Min sista reflektion kommer från helgens besök i Ulricehamn där JSM i år arrangerades på ett bra sätt. Men min reflektion från Ulricehamn handlar inte om JSM den här gången. I stället var det ett möte som jag blev inbjuden till av nätverket för kvinnliga tränare som gav ett stort intryck och mervärde.
Att få medverka och lyssna till hur skidvärlden uppfattas av kvinnliga tränare, från skidgymnasienivå till landslagsnivå, var både spännande, intressant och lärorikt. Finns en hel som både jag och vi som förbund kan göra för att möjliggöra att fler kvinnor blir attraherade till och även stannar kvar i tränarrollen, på alla nivåer.
Som längdchef har jag mycket att glädjas åt men också mycket att se fram emot. Engagemanget jag möter i vardagen gör mig stolt och inspirerar till att fortsätta driva det som gör oss både fler och bättre. Glöm nu inte att njuta av den snö som ligger och ta vara på de dagar vintern bjuder!
Lars Öberg
Längdchef
2024-02-22
2024-02-22
Mattias Bångman, SSF