Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Uttagningskriterier

Längdlandslagens uttagningskriterier till tävlingar under säsongen 2022/2023

Svenska Skidförbundets längdskidlandslag har mål om att prestera i absolut världstopp och att samla segrar, pallplatser och toppresultat i världscup, VM och internationella tävlingar på senior- och juniornivå.

Ansvarig för uttagning till världscup/VM är ytterst landslagschef, i tätt samråd med landslagstränare. Kontakt angående uttagningar (eller de som INTE blir uttagna men är nära en plats) sker i första hand via telefon efter föregående tävlingshelg. Om du inte blir kontaktad men anser att du vill ha en motivering – kontakta ansvarig landslagstränare.

Grundprioriteringar för uttagningar

  • Tidigare prestationer samt utveckling över tid och utvecklingspotential (kort- och långsiktigt) ligger till grund för bedömningen.
  • Utifrån målsättningen ovan värderas alltid vilka aktiva som vid tillfället för uttagning har bäst möjlighet att nå resultat på världsnivå.

Världscuptävling

I prioritetsordning värderas resultat vid världscup/mästerskap, Skandinavisk cup, därefter nationella tävlingar (cuptävlingar och nationella mästerskap) och till sist övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle (t.ex. väderomslag, fall, startpositioner, etc). I vissa fall kan bedömning göras utifrån enskilda åkares utvecklingskurva, t.ex. yngre seniorer, äldre juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom kan komma att prioriteras. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Exempelvis är prologresultat viktigt för uttagning till världscupen, då kvalifikation i sprint internationellt kräver hög kapacitet vid prolog.

I starten av världscupsäsongen kan A-landslagsaktiva prioriteras i uttagningen, men det görs alltid en värdering av åkares status i jämförelse med övriga aktuella åkare.

Till världscupen är ambitionen att ställa upp med fulla kvoter. Av hänsyn till ekonomi och hållbarhet eller andra faktorer kan det dock bli tillfällen då fulla kvoter inte uppnås. Det kan också innebära att det vid vissa helger inte blir möjligt att sända aktiva som enbart åker sprint eller aktiva som enbart åker distanslopp. Nationell kvot används vid världscuptävlingar i Sverige (grundkvoten är 10 per kön + 2 U23-åkare).

Världscup, period 1 (Ruka, Lillehammer, Beitostölen, Davos)

  • Ruka (FIN). Till Ruka tas truppen ut baserat på tidigare resultat (från tidigare säsong), samt resultat i premiärtävlingarna i Bruksvallarna. Se också ovan angående möjlig prioritering av A-landslagsåkare.
  • Lillehammer (NOR). I Lillehammer arrangeras intervallstart, sprint och skiathlon. Uttagningen baseras dels på grundkriterierna, dels på resultat i premiärtävlingarna i Bruksvallarna samt första världscuphelgen i Ruka.
  • Beitostölen (NOR). Sprint, intervallstart och mixedstafett är programmet i Beitostölen. Uttagningen baseras dels på grundkriterierna, dels på resultat i världscuphelgerna i Ruka och Lillehammer.
  • Davos (SUI). Till Davos är grundplanen att truppen reser direkt från världscuphelgen i Beitostölen. Truppens uttagning baseras på en samlad bedömning efter säsongens första tävlingshelger.

Världscup, period 2 (Tour de Ski)

  • Till Tour de Ski görs en värdering av vilka aktiva som har bäst chans att prestera toppresultat i både enskilda tävlingar samt det summerade resultatet i Tour de Ski. Uttagningar sker som tidigare baserat på en samlad bedömning av resultat under säsongen, samt utifrån ovan nämnda grundkriterier. Utgångspunkten för alla som startar Tour de Ski ska vara att hela touren.

Världscup, period 3 (Milano, Les Rousses, Toblach)

  • Period 3 avgörs med en ren sprinthelg i Milano och därefter två helger med både sprint och distans i Les Rousses och Toblach. Efter tävlingarna i Les Rousses ska VM-truppen vara uttagen. Till tävlingarna i Toblach prioriteras aktiva som tillhör VM-truppen. I övrigt ska aktiva delta vid SM i Skövde.

VM Planica, Slovenien

VM-uttagningen görs successivt under period 1, 2 och 3 i världscupen. Första uttagning presenteras efter världscupen i Davos. Sista uttagning sker efter världscupen i Les Rousses, Frankrike (avgörs 27-29.1).

För uttagning till VM bedöms resultat vid i tur och ordning världscupen, Skandinavisk cup, nationell cup och övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Bedömning av VM-truppen görs utifrån vilka som har störst chans att nå absoluta toppresultat, men också utifrån total trupp (kvot) och potentiella stafettlag och teamsprint-lag. Ansvarig för uttagning till VM är landslagschef, i tätt samråd med landslagstränare.

Uttagningen till sprint K baseras i första hand på resultat i de klassiska sprinttävlingarna i Ruka, Beitostölen och Les Rousses.

Uttagningen till distanstävlingarna baseras i första hand på resultat i distansloppen i Ruka, Lillehammer, Beitostölen, Tour de Ski samt Les Rousses. För distanslopp och stafett senare under mästerskapet bedöms tidigare resultat under VM kombinerat med resultat i uttagningstävlingarna tidigare under säsongen.

Uttagningen till teamsprint baseras på en samlad bedömning över vilka aktiva som kan prestera bäst utifrån förutsättningarna på plats.

Världscup, period 4 (Oslo, Drammen, Falun, Tallinn, Lahti)

Efter VM avgörs världscupen i norra Europa. Till världscupavslutningarna kan det ske en prioritering av aktiva som har möjlighet att komma högt upp i de totala världscupställningarna men också som kan prestera individuella toppresultat.

Skandinaviska cupen

Landslagschef tillsammans med landslagstränare tar ut 5+5 åkare till Skandinaviska cupens tre deltävlingshelger. Det kan bli aktuellt att addera extra platser vid tillfällen då det bedöms nödvändigt. Uttagning görs utifrån aktuella resultat på, i prioriteringsordning, världscup/mästerskap, Skandinavisk cup, därefter nationella tävlingar (cuptävlingar och nationella mästerskap) och till sist övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning.

Observera att anmälan till Skandinavisk cup måste gå via Svenska Skidförbundet. Reselogistik och vallning för aktiva utanför landslagstruppen måste koordineras via klubbar. Vid Skandinavisk cup i Sverige åker samtliga svenska aktiva för sina klubbar, som också står för reselogistik och vallning.

U23-VM

Truppen till U23-VM kommer att bestå av 3–5 damer och 3–5 herrar och tas ut av landslagschefen i samråd med landslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat i världscupen/mästerskap, Skandinaviska cupen, SM, nationell cup, samt övriga FIS-tävlingar i Sverige. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. För U23-åkare prioriteras U23-VM före världscup. Undantag kan göras i specifika fall men ska då diskuteras med tränare och landslagschef.

Juniorvärldsmästerskap (JVM)

JVM-lagen (5–6 damer och 5–6 herrar) tas ut av landslagschef i samråd med juniorlandslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat från nationell juniorcup och JVM-tester, men andra FIS-tävlingar kan också vägas in. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. För juniorer är junior-VM den högst prioriterade tävlingen under säsongen. Vid tillfällen där det står mellan en yngre och en äldre junior kan den äldre väljas före den yngre, då yngre juniorer också har möjlighet till tävlande i Nordisk juniorlandskamp och EYOF (European Youth Olympic Festival).

Nordisk juniorlandskamp

Nordisk juniorlandskamp 2023 arrangeras i Jyväskylä, Finland 17.–19.2.2023.

6 damer och 6 herrar i åldersklassen 17-18 år kommer att tas ut för att representera Sverige. Uttaget kommer göras likt övriga tävlingars kriterier. Nationella juniorcupen samt övriga FIS-tävlingar kan vägas in samt faktiska omständigheter. Uttaget görs av juniorlandslagstränare i samråd med de ledare som ska delta vid Nordisk juniorlandskamp.

Europeiskt ungdoms-OS (EYOF)

Tävlingen avgörs 21.1-28.1 i Tarvisio, Italien. Sveriges kvot för längdskidor är max 4+4 aktiva. Uttagningskriterier är i grunden desamma som för Junior-VM och baseras på nationella juniorcup-resultat samt övriga FIS-tävlingar.

För deltagande i EYOF krävs att man göra en registrering via SSF. Mer information kommer att läggas ut gällande detta. Det är upp till varje enskild tränare/skola/klubb att fylla i de åkare som anses vara aktuella för uppdraget.

Frågor besvaras av landslagstränare eller landslagschef Anders Byström, 070-372 01 26, anders.bystrom@skidor.com.

Ansvariga landslagstränare:

Damer: Stefan Thomson, 070-586 61 04

Herrar: Anders Högberg, +47 978 39 655

Skandinavisk cup och U23-VM: Ida Ingemarsdotter, 070-606 66 20, Linda Danvind Malm, 073-068 83 08, Mattias Nilsson, 070-289 77 84.

Junior-VM och juniortävlingar: Andreas Domeij, 070-316 03 08

Senast uppdaterad
2023-07-04
Publicerad
2022-11-14
Skribent
Tom Mårtensson

Main partner

Premium partner

Team partner