Gå till innehåll

Puckel

Freestyle-VM – ett brons och flera glädjeämnen

I freestyle-VM i Deer Valley, USA, ställde Sverige upp med åkare i tre olika grenar: Puckel, skicross och för första gången i VM-sammanhang, slopestyle.

Först ut var singelpuckeln där Jesper Björnlund, Per Spett, Adam Gummesson och Martina Schriwer stod på start. Och det började bra.

Tre svenskar tog sig vidare till finalen. En, Martina Schriwer, för första gången någonsin i karriären. Väl i finalen ställde en del missar till och Jesper Björnlund blev till slut bäst av svenskarna på en 11:e plats.
– Vi är supernöjda med kvalet men inte lika nöjda med finalen. För Martina var det ändå riktigt, riktigt bra att sluta på plats 13 i sitt första VM men både Per och Jesper gjorde en del missar, säger head coch Jean-Paul Richard.

Jesper Björnlund låg bäst till på en sjundeplats efter kvalet. I finalen började han bra men blev lite kort i det första hoppet och missade sedan i det andra där han fick bakåtvikt efter volten. Domarnas poäng slutade på 22.70 vilket räckte till en elfteplats.
– Vår strategi var att köra snabbt och ta risker. Nu lyckades vi inte hela vägen. Per gjorde också ett bra jobb i kvalet men missade i första hoppet. Grabbarna är inte direkt nöjda men det var som sagt jättekul för Martina. Självklart var hon nervös inför finalen eftersom det var första gången hon tog sig vidare men hon log stort och gjorde ett riktigt bra jobb, säger Richard.
Stockholmstjejen som tävlar för Djurgårdens Alpina, lyckades alltså direkt ta sig vidare från kvalet och efter ett stabilt finalåk blev Martina Schriwer också den 13:e bästa tjej i världen.

 
Guldmedaljen i singelpuckeln gick till Jennifer Heil, Kanada, silvret till Hannah Kearney, USA och bronsmedaljen till Kristi Richards, också hon från Kanada. Nivån i herrarnas final var hög och det bjöds på fantastiska prestationer av toppåkarna. Guldmedaljen gick till Frankrike och Guilbaut Colas som därmed tog sitt första VM-guld på övertygande 26,26 poäng mot silvermedaljören Alexandre Bilodeau, Kanada på 25.57 poäng. Bronset gick också till Kanada och Mikael Kingsbury. Adam Gummesson, den andra svenska debutanten i VM, missade tyvärr i sitt kvalåk och slutade på plats 27.
Under torsdagen kördes skicrosskvalet

där Anna Holmlund och Michael Forslund tog sig vidare till finalerna. Och under avgörandet under fredagen visade Anna Holmlund vilken fantastisk skidåkare hon är. Trots en dålig start i finalen tog hon tredjeplatsen och lämnar Deer Valley med en bronsmedalj i bagaget.
- Jag är jättenöjd över att ta min första VM-medalj och över att jag åkte riktigt bra i alla heat. I finalen fick jag en dålig start, men när jag hamnade efter tänkte jag ”kör bara kör” och det gick ju precis. Jag är nöjd över att jag lyckades satsa för fullt, berättar Anna Holmlund.
Två kanadensiskor slog Holmlund i finalen. Kelsey Serwa knep guldet och Julia Murray kammade hem silvermedaljen.
– Jag hade jättebra support här nere, mina skidor var ursnabba och jag hade bra coaching det var Team Sweden, summerar Anna Holmlund sitt första VM.

 

Av de svenska herrarna gick Michael Forslund vidare som 24:e man i kvalet på torsdagen. I fredagens finalomgångar tog han sig även vidare från åttondelsfinalen och gjorde sedan ett fantastiskt bra åk i kvartsfinalen. Det blev en tuff fajt om semifinalplatsen i heatet mellan Forslund och amerikanen John Teller som Teller slutligen vann. Michael Forslund slutade trea i kvartsfinalen och på en 15:e plats totalt.

Herrarnas VM-guld gick även det till Kanada, som därmed gjorde ett fantastiskt VM. Det var Christopher Delbosco som fick kliva upp överst på pallen. Tvåa blev Jouni Pellinen från Finland och trea Andreas Matt från Österrike.

Slopestyle var alltså med på VM-programmet för första gången och är föreslagen att bli OS-gren 2014. Innan beslutet ville dock IOK, internationella olympiska kommittén, se hur grenen fungerar i mästerskapsammanhang. Sverige har mycket duktiga åkare i grenen och Jacob Wester som slutade femma är en av dem.

Stockholmskillen Jacob, som låg fyra efter kvalet, lyckades inte få till ett finalåk som ledde hela vägen till medalj. Istället tog amerikanen Alex Schlopy, hem det först VM-guldet någonsin i slopestyle och även silvret gick till USA och Sammy Carlson. Russ Henshaw, Australien, knep bronset.
– Jag är supertaggad över att ha blivit topp-fem. Under dagen såg jag en del skidåkning på löjliga nivåer med flerdubbla flippar och corkar, stora spins och volter på railsen, skriver Jacob Wester på sin blogg www.freeride.se/blog/jacobwester/ Länk till annan webbplats..
De andra tre svenskarna som VM-debuterade tog sig inte in bland de tio bästa i kvalet. På tjejsidan slutade Maria Bagge på plats 12 och Emma Dahlström på plats 13 där de tio bästa tog sig vidare till final. Oscar Scherlin, Åre, fick inte till sitt åk och hamnade även han utanför finalen.

Under VM:s sista dag stod parallellpuckel på programmet. För Sveriges del var det tänkt att bli en revansch efter onsdagens resultat i singelpuckeln men så blev inte riktigt fallet. Jesper Björnlund slutade på en 12:e plats och Per Spett som nummer 14.
– Kvalet var okej. Jesper slutade på plats 9 med ett bra åk men han var lite långsam. Per var 14:e och hade också ett bra åk men med ett misstag på slutet, säger head coach Jean-Paul Richard. 

I finalen gjorde Jesper en stor miss i landningen efter det andra hoppet och slogs ut. Per Spett fick möta fransosen Guilbaut Colas, som vann guld i onsdagens singelpuckel, och fick således en rejäl utmaning.
– Strategin och kvalitén på träningen har varit bra. Vi är nöjda med det jobbet men vi missar för många möjligheter att göra bra ifrån oss på tävling. Vi är överens om att vi måste jobba hårdare från en annan aspekt. Särskilt hur vi tror på vår egen förmåga och att inte vara rädda för att ta det vi vill ha. Vi har förmågan att lyckas och vi förtjänar att göra det, säger Jean-Paul Richard.
På medaljsidan dominerade Kanada. Guldet i herrklassen gick till Alexandre Bilodeau och silvret till Mikael Kingsbury och bronset till Japan och Nobuyuki Nishi. På damsidan var det också dubbelt kanadensikt i topp där Jennifer Heil knep guldmedaljen och silvret gick till Chloe Dufour-Lapointe. Bronset tog Hanna Kearney, USA.

Senast uppdaterad
2023-01-03
Publicerad
2011-02-08
Kontaktperson
Erik Danielsson
erik.danielsson@skidor.com

UPPTÄCK MER

Inga svenskar i finalen i Ruka

Per Spett bästa svensk på 18:e plats....

LÄS NYHETEN

Game on!

I morgon lördag inleds säsongens världscupstävlingar i puckelpist....

LÄS NYHETEN

Freestylelandslaget "goes down under"

Freestylelandslaget åker till Australien....

LÄS NYHETEN

Freestylelandslaget säsongen 2011/2012

Tio åkare ingår i freestylelandslaget inför säsongen 2011/2012. Målet ...

LÄS NYHETEN

Jesper Björnlund dominerade i SM 2011

SM är över för den här gången och Jesper Björnlund kunde räkna in ytte...

LÄS NYHETEN

SC-final puckelpist

Den totala svenska cupen i puckelpist är nu avgjord....

LÄS NYHETEN

Inga svenskar i finalen i Ruka

Per Spett bästa svensk på 18:e plats....

LÄS NYHETEN

Game on!

I morgon lördag inleds säsongens världscupstävlingar i puckelpist....

LÄS NYHETEN

Freestylelandslaget "goes down under"

Freestylelandslaget åker till Australien....

LÄS NYHETEN

Freestylelandslaget säsongen 2011/2012

Tio åkare ingår i freestylelandslaget inför säsongen 2011/2012. Målet ...

LÄS NYHETEN

Jesper Björnlund dominerade i SM 2011

SM är över för den här gången och Jesper Björnlund kunde räkna in ytte...

LÄS NYHETEN

SC-final puckelpist

Den totala svenska cupen i puckelpist är nu avgjord....

LÄS NYHETEN

SC-final puckelpist

Den totala svenska cupen i puckelpist är nu avgjord....

LÄS NYHETEN

SM Big Air Storklinten

Under lördagen avgjordes de svenska mästerskapen i Big Air...

LÄS NYHETEN

Jens Lauritz tvåa på Europa Cupen i Voss

Jens Lauritz körde in på en andra plats då finalen på Europa cupen i p...

LÄS NYHETEN

Huvudpartner

Presenterande partner

Lagpartners