Puckel

Inga fler puckelframgångar i Nordamerika

Efter att ha presterat på topp i Deer Valleys singeltävling lyckades inte Ludvig Fjällström ha marginalerna på sin sida när det blev dags för parallellpuckeltävling. Han slutade på 19:e plats efter att ha åkt ut mot amerikanen Troy Murphy i 32-dels finalen.

Tävlingarna i Deer Valley, USA, fortsatte under natten till söndagen och stämningen på arenan var fortsatt oerhört hög, men det hjälpte inte de svenska framgångarna den här gången.

Ludvig som inför sin 32-dels final var rankad som nummer nio i världscupen blev lottad att möta Troy Murphy från USA, som efter en stapplande säsongsstart var rankad 41:a. Ludvig kom först i mål, men det räckte inte eftersom Troy hade högre svårighetsgrad på sina trick och utförde dem dessutom utan större misstag.

Av de 35 poäng, baserade på teknik, hopp och tid, som delas ut mellan åkarna gav domarna poängfördel till Troy med 20 poäng mot Ludvigs 15, vilket gjorde att Ludvig slutade på 19:e plats. Hans sämsta placering för säsongen.

– Det känns lite typiskt att gå från min bästa placering direkt efter den sämsta, för jag åkte verkligen bra idag. Det var bara att Troy åkte bättre, framför allt gjorde han bättre hopp. Backen var riktigt fin och den var stor publik så det kändes extra tråkigt att inte få göra fler åk. Troy har varit med i världstoppen förut men inte fått till det i år så tyvärr behövde jag möta honom så tidigt. Men jag är väldigt nöjd med hur åkningen känns och ser fram emot resten av säsongen, berättar Ludvig.

Det är speciellt med parallell med tanke på att åkarna hela tiden jämförs med sin motståndare i backen snarare än sitt åk sett för vad det är, något som sportchef Anders Olofsson är inne på.

– Parallell är parallell. Det är alltid lite mer chansartat, säger han.

Det han syftar på är att poängen delas upp mellan åkarna på ett sätt som gör att en underpresterande åkare som åker ut mot en medelbra åkare kan få en högre slutplacering än en duktig åkare som möter en åkare med ett felfritt åk.

– Detta är något FIS jobbar med just nu. En arbetsgrupp tittar på hur de ska kunna göra parallell mindre chansartat och ändå behålla det enorma show-värdet i sporten, fortsätter Anders.

På pallen i den sista tävlingen i Deer Valley stod Anthony Benna, FRA, som etta, Jimi Salonen, FIN, tvåa, och Dmitriy Reiherd, KAZ, på tredjeplats. Damernas parallell vanns av Justine Dufour-Lapointe, CAN. Yulia Galysheva, KAZ, kom tvåa och Jaelin Kauf från USA kom trea.

Felix Elofsson åkte tyvärr ur när han körde mot Pavel Kolmakov, KAZ, som slutade på en fjärdeplats.

I europacupens sista tävlingar blev det inte heller några större svenska framgångar. Clara Månsson slutade fyra och på herrsidan åkte David Deliv ur i finalen. Walter Wallberg tog sig inte vidare till final då han åkte ur i kvalet. Det var en ordentlig krasch som gjorde att han för säkerhets skull fick röntgas.

– Ingenting var sönder, men han blev ordentligt mörbultad, säger sportchef Anders Olofsson.

Nu åker europacupåkarna vidare mot Österrike och Lackenhof för nya tävlingar 12-13 februari, medan världscupsåkarna mellanlandar i Sverige ett par dagar innan det är dags för tävling i japanska Tazawako 27-28 februari.

Fotograf: Joshua Himbury