Puckel

Nilsson 10:a i världscupdebuten

Världscuppremiären i puckel resulterade i en strålande laginsats av de svenska åkarna, och speciellt av Loke Nilsson, Åre SLK, som slutade 10:a i sin första världscup någonsin.

Det var ett snöigt och kallt Ruka, Finland, som välkomnade världens puckelelit till världscuppremiären på lördagen.

Tio svenska åkare var taggade till tänderna, och den hårda försäsongsträningen tillsammans med en härlig lag-anda visade att nivån på hela det svenska laget höjts avsevärt.

Efter första kvalåket var fyra herrar vidare till andra kvalomgången. Loke, som aldrig åkt världscup tidigare, låg då bäst till på en 7:e plats, vilket gjorde att han därmed var bland topp åtta och direktkvalificerad till final 1.

– Kvalåket kändes riktigt bra. Det var relativt lugnt, men jag lyckades ändå plocka med mig det jag fått till på träningen nu innan tävling, så det var skönt att jag fick med mig det och att jag kunde samla nerverna, sa Loke efter sitt kvalåk.

Walter Wallberg, Åre SLK, var inte långt efter Loke då han låg på en 10:e plats efter första kvalåket. Han fick, tillsammans med Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, och Ludvig Fjällström, Åre SLK, åka ett kvalåk till för att slåss om de resterande 8 platserna i final 1.

Ludvig som gjorde sin världscupdebut efter sin korsbandsskada åkte väldigt kontrollerat och tryggt, och satte ner ett åk som räckte långt, även om han vet att han har ännu mer att ge när han är 100 procent.

Felix låg efter kvalet på en 15:e plats, och Ludvig låg 16:e. En klar till final och ytterligare tre svenska åkare med chans på final i världscuppremiären är ett gott resultat.

Felix var väldigt nära att ta sig vidare till final i andra kvalåket, men missade tyvärr med endast en tiondel för att ta den sista finalplatsen. Ludvig tog sig inte heller vidare, och de två slutade därmed på en 17:e respektive 18.e plats.

I finalen lyckades däremot både Loke och Walter åka bra när de tog hem en 10:e respektive 11:e plats, något de så klart var väldigt nöjda med.

– Jag fick med mig väldigt mycket självförtroende från kvalet in i finalen när jag kände att jag hade något att luta mig tillbaka på. Att sen komma 10:a känns lite overkligt faktiskt. Jag fantiserade ju lite igår om hur det skulle gå och så där, men sen när det väl händer är det overkligt. Att allt slit jag gjort under sommaren lönar sig direkt i första tävlingen känns riktigt jäkla bra, säger Loke efter tävlingen.

Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, slutade 49:a. Edvin Hellquist, UHSK Umeå SK, och Albin Holmgren, Åre SLK, åkte tyvärr ur i sina kvalåk.

De svenska damåkarna tog sig tyvärr inte vidare från kvalet, men de presterande ändå bra. Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, som gjorde sin andra världscupstart kom 31:a, Frida Lundblad, Gefle Freestyle, kom 36:a, och Thea Wallberg, Åre SLK, kom 47:a. Både Frida och Thea gjorde debut i världscupen.

Mikael Kingsbury, Kanada, och Britteny Cox, Australien, vann premiären på herr- respektive damsidan.

Nästa världscuptävling är i Thaioo Ski Resort, Kina, 25-26 november.