Gå till innehåll

Puckel

Nisse Wersén om psykisk hälsa i Idrottens himmel och helvete

Nisse Wersén från Åre var för några år sedan ett framtidsnamn inom svensk puckelpist. Talangen spåddes en ljus framtid, men en dag kom han inte upp ur sängen.

11 november var det säsongspremiär för UR programmet Idrottens himmel och helvete. I säsongens andra program, som sänds den 18 november, berättar Nisse om sin depression och vad som gjorde att skidglädje byttes mot ångest och tvivel på om han ville leva.

Programmet handlar mycket om problematik inom idrott, och vad konsekvensen kan bli när framgång blir det enda viktiga. I Nisses fall var det hans psykiska hälsa som tog stryk. Det slutade vara roligt när fokus på att prestera gjorde att han tappade sig själv på vägen.

– Jag har alltid varit väldigt öppen med vad som händer med mig, och det har varit min livboj. Det har gjort att jag klarat mig. Jag var på väg att ta livet av mig, men någonstans i den balansgången mellan liv och död blir ingenting lika seriöst längre, säger Nisse.

Att växa upp i en omgivning där skidåkning har stor fokus och en stor del av den sociala tillhörigheten kretsar kring hur framgångsrik du är på skidor gjorde att Nisse succesivt prioriterade bort sig själv.

– När jag började förstå att jag sökte kärlek och bekräftelse utifrån mina prestationer kände jag att skidåkningen blev ångestladdad. Jag trodde inte att det räckte att jag var mig själv. Jag trodde att jag var tvungen att prestera för att räcka till. Jag trodde att jag var tvungen att prestera för att vara värd komplimanger eller vänskap. Till slut åkte jag bara skidor för att få kärlek.

Målsättningen att bli en elitidrottare blev så dominerande att Nisse inte längre visste vad han själv ville få ut av skidåkningen. Han sökte bekräftelse från sin omgivning. Bekräftelse han trodde han behövde för att vara den han förväntades vara.

– Till slut sprack det. Jag kom fram till att jag inte kan söka kärleken utanför mig själv. Om man tror att man inte är värd något om man inte presterar omger man sig med folk som bara bekräftar den bilden. Sen jag kommit till den insikten har mitt umgänge förändrats. Idag står jag upp för den jag är och jag har börjat vara mig själv. När jag går in i mig själv och läker sakerna i mig finns det inget alternativ. När jag ändrar min syn på mig själv visar det sig vilka människor som passar in och vilka som inte längre passar in. Stundtals har jag känt mig väldigt ensam, och det har jag bara fått acceptera ett tag. I längden är det en investering i det jag gör. I mitt liv, säger han.

Nisses elitsatsning fick honom att må väldigt dåligt, och även om han nu är på god väg att må mycket bättre tycker han det är svårt att ge råd till andra som kan vara i en liknande sits.

– Nu hamnade jag på rätt sida om dödsstrecket men det hade kunnat gå på andra hållet också. Så lite tur hade jag väl att jag hann ta mig ur det. Det är väldigt svårt att säga något till dem som är på gränsen nu. Jag kan inte leka gud och tro mig veta vad som är rätt väg. Men det jag vill säga är att om någon börjar må dåligt, försök observera vad som händer och reflektera kring vad du vill. Ta tio minuter varje dag och gör något meditativt, kanske en promenad eller var för dig själv. Det är kanske då du kommer på vad du behöver göra för att må bra. Tänk efter; behöver jag fortsätta med min satsning? Behöver jag söka hjälp? Behöver jag ta det lugnt? Behöver jag äta bättre? Reflektera. Jag tror att alla människor vet sitt livsöde bättre än någon annan.

Han är inte förvånad av att det finns mycket psykisk ohälsa inom elitidrott. Han tycker att det ligger prestation inbyggt i ordets natur.

– Det har ordet elit i sig. I elitidrott måste vi lära ungdomar skilja på vad som är på allvar och vad som är på skoj. Egentligen är inget på allvar om man ska vara krass. Men om man bestämt sig för en satsning är det allvar att träna och tävla. Men glöm inte att njuta av livet. Det är inte den som tränar hårdast som vinner, det är den som tränar smartast som vinner. Det är ett stort problem att barnen får med sig en förväntad bild om vad elitidrottare är. Den bilden är väldigt tuff och den kanske vi behöver ändra på. Jag tycker verkligen inte vi ska ta bort elittanken att kämpa för att vinna. Vissa mår bra av det men jag tror också att många mår ganska dåligt av det. Men de vågar inte säga något. Vi måste skapa en bild av att elitidrott kan vara att tävla för att det är kul och råkar jag vinna är det najs. Och om jag förlorar är det ändå fortfarande kul. För att kunna vinna måste man kunna förlora, inte lägga för stor identitet i sitt resultat.

Att verka som idrottsförbund, där en stor del av verksamheten är elitsatsning, kan verka problematiskt. Speciellt i debatten kring de negativa konsekvenser som prestationskrav kan leda till. Men Nisse ser det inte riktigt så.

– Jag tycker att förbundets enda ansvar är att jobba för att ha riktlinjer för välmående som de kan portionera ut och dela ut till klubbverksamhet i Sverige. Sen tycker jag inte förbundet har mer ansvar. Det är tränare och engagerade på klubbnivå som sätter grunden för det mentala måendet hos barnen. Vi formas mest när vi är mellan sex och tio år gamla, så det är viktigare att vi fångar ungdomarna tidigt. Det är klart förbundet kan göra saker. De kan visa att de finns där och det är värt långt mycket mer än man tror. Det kan arrangeras föreläsningar och samtal och psykisk hälsa. Det kan erbjudas möjligheter att ta hand om sin psykiska hälsa. Men i det stora hela är det individens ansvar att känna vad den vill.

Nisse är med i säsongens andra avsnitt som sänds 18 november på SVT1 och UR Play Länk till annan webbplats..

Använd materialet för att utveckla förening och distrikt

Svenska Skidförbundet välkomnar programserien och ser den som ett utmärkt tillfälle att belysa viktiga ämnen som kan vara svåra att prata om och upptäcka. Vi uppmanar alla våra föreningar och distrikt att titta på programserien.

För att underlätta samtal och utveckling har SISU Idrottsutbildarna, tillsammans med UR, skapat 21 kortare filmer med en kompletterande samtalsplan. Här finns olika ”pratstartare”, diskussionsfrågor och tips på hur klippen och innehållet kan användas inom föreningen och under ledarutbildningar, främst inom barn- och ungdomsidrott.

LÄS MER (länkar till urplay.se): 
Programserien ”Idrottens himmel och helvete” Länk till annan webbplats. (nya avsnitt på tisdagar)
Kortavsnitt med samtalsplan Länk till annan webbplats.

Om du eller någon annan mår dåligt Det finns många som kan hjälpa om du eller någon du känner mår dåligt. Här finns några förlag på de du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. De flesta kan du kontakta gratis och anonymt. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan. Ring  112  om du är i fara och det är bråttom. Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Du kan ringa 116 111, mejla eller chatta.  Här kan du skicka in frågor och få stöd om du mår psykiskt dåligt. Är specialiserade på idrottare och möter flera ungdomar inom skidsporten varje dag. Mejla   eller ring 063-663 11 11 om du behöver prata med någon. Här kan du få stöd om du mår psykiskt dåligt. Du kan chatta eller mejla. Har du självmordstankar, ring 90101,   eller  .
BRIS Länk till annan webbplats.Bup.se Länk till annan webbplats.We & Sports Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.info@weandsports.seTILIA Länk till annan webbplats.Mind Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.chatta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.mejla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.




Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Senast uppdaterad
2023-01-03
Publicerad
2020-11-16
Kontaktperson
Erik Danielsson
erik.danielsson@skidor.com

UPPTÄCK MER

Ludvig Fjällström vinner världscupen i Idre Fjäll

På söndagen avslutades puckelvärldscuphelgen i Idre Fjäll med ytterlig...

LÄS NYHETEN

Puckelpiståkare har testat positivt för Covid-19

En av de gästande tävlingsåkarna i helgens puckeltävling i Idre har te...

LÄS NYHETEN

Oskar Elofsson 4:a i Idre Fjäll

Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, gjorde personbästa resultat på vä...

LÄS NYHETEN

Helgen är här - världscupen kommer till Idre Fjäll

Idre Fjäll. 57 herrar och 41 damer. 98 startande puckelåkare kommer gö...

LÄS NYHETEN

Stockholm får sitt första puckelgymnasium 2021

Höstterminen 2021 kan de som vill gå gymnasieutbildning med puckelinri...

LÄS NYHETEN

Ludvig Fjällström trea på världscuppremiären i Ruka

Världscuppremiären i Ruka, Finland, är avklarad. Ludvig Fjällström, År...

LÄS NYHETEN

Ludvig Fjällström vinner världscupen i Idre Fjäll

På söndagen avslutades puckelvärldscuphelgen i Idre Fjäll med ytterlig...

LÄS NYHETEN

Puckelpiståkare har testat positivt för Covid-19

En av de gästande tävlingsåkarna i helgens puckeltävling i Idre har te...

LÄS NYHETEN

Oskar Elofsson 4:a i Idre Fjäll

Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, gjorde personbästa resultat på vä...

LÄS NYHETEN

Helgen är här - världscupen kommer till Idre Fjäll

Idre Fjäll. 57 herrar och 41 damer. 98 startande puckelåkare kommer gö...

LÄS NYHETEN

Stockholm får sitt första puckelgymnasium 2021

Höstterminen 2021 kan de som vill gå gymnasieutbildning med puckelinri...

LÄS NYHETEN

Ludvig Fjällström trea på världscuppremiären i Ruka

Världscuppremiären i Ruka, Finland, är avklarad. Ludvig Fjällström, År...

LÄS NYHETEN

Laguttagning klar - fem debuter på världscupen i Idre Fjäll

På världscupen i Idre Fjäll 11-13 december kommer det svenska laget va...

LÄS NYHETEN

Laguttagningen är klar inför världscuppremiären i Ruka

Världscupen börjar traditionsenligt i Ruka, Finland, 4-6 december. Nu ...

LÄS NYHETEN

Ludvig Fjällström vinner i Idre Fjäll - säsongens första pallplats

Puckelsäsongen inleddes med en FIS Open tävling i Idre Fjäll i helgen,...

LÄS NYHETEN

Huvudpartner

Presenterande partner

Lagpartners