Gå till innehåll

Puckel

Albin Holmgren levererade i Idre Fjäll - karriärens första pallplats

Albin Holmgren, Åre SLK, knep sin första pallplats i världscupen när han slutade 2:a i Idre Fjäll. Att dessutom fem svenska herrar var kvalificerade till lördagens final gjorde lördagen extra speciell.

Med en svensk på pallen och fem svenska åkare vidare från kvalet till finalen gjorde lördagen till en svensk puckelfest i Idre Fjäll.

Ludvig Fjällström, Åre SLK, Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, Albin Holmgren, Åre SLK, Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club och Walter Wallberg, Åre SLK, var alla klara för final.

Allra bäst gick det för Albin som tog sig till sin första världscuppall i karriären.

Han satte ner ett riktigt bra finalåk med högt tempo i mittensektionen och stor hoppning.

I superfinalen fortsatte Albin ösa på allt han satte ner både hopp och åkning och det gjorde att han klättrade till en andraplats.

– Jag vet inte om jag hade förväntat mg det. jag ville bara göra mitt bästa åk idag, och jag tror det var näst intill så bra jag kan åka så jag är supernöjd, sa Albin efter tävlingen.

Albin åkte riktigt fort i mittensektionen och efter tävlingen berättar han om sitt personliga mål för dagen.

– Jag hade en egen liten plan att ta mig ner på under 22 sekunder, och jag kom ner på 21,91. Så det gick ju bra.

Nu är Albin den femte landslagsåkaren att stå på pallen i världscupen de senaste åren. Och han har väntat på att kunna visa vad han kan.

– Det gör ju att jag känner mig ännu lugnare. Det kändes som att jag var den enda som inte fått visa vad jag kan, men nu fick jag verkligen visa. Sen att mötas av hela laget när jag kom ner, det var nog den bästa stunden på dagen, sa Albin efter tävlingen.

Ludvig placerades precis utanför superfinal när han slutade 7:a. Oskar blev 10:a, Walter 12:a, och Felix 14:e, men att så många svenska åkare är i final påvisar den oerhörda bredd i det svenska puckellaget.

Frida Lundblad, Gefle Freestyle, slutade 37:a, Filip Gravenfors, Åre SLK, 34:a, Rasmus Stegfeldt, Landskrona Ski-Club, 42:a, Emil Holmgren, Åre SLK, 43:a, och Robin Olgård, Åre SLK, 52:a, och tog sig därmed tyvärr inte till final.

I och med att Frida och Albin blev bästa svenska dam- respektive herråkare tilldelades de Svenska Spels Hejapris där halva summan går till deras respektive klubb.

På söndag avrundas världscuphelgen med parallellpuckel i Idre Fjäll. Där inleds tävlingarna med herrarnas kval 10:05 och det följs via FIS Live Timing, och sen sänds finalerna på Viaplay Vinter klockan 13:00.