Gå till innehåll

Skicross

Skicross
En bild

Landslagsverksamheten

Om vårt landslag

Landslaget i skicross består av nio starka skicrossåkare som har potential att prestera i den absoluta världstoppen. Vissa av våra åkare kommer att tävla på Europacupnivå och vissa på Världscupnivå. Läs mer om gruppering och uttagning >>

Vintertid tävlar åkarna i världscupen, Europacupen eller i den Svenska Cupen och mellan varven tränar laget på våra officiella partneranläggningar.

Tack vare en rutinerad landslagsledning följer landslaget ett genomarbetat träningsupplägg som förfinats under de senaste tio åren. Planeringen och innehållet uppdateras ständigt efter rådande förutsättningar och ny forskning, samt individanpassas till viss mån efter atleternas specifika kravprofiler.

En skicrossåkare på denna nivå har en extremt hög fysisk status och sommartid följer laget ett framgångsrikt koncept med bas i Åre där åkarna lever efter ett lyckat fysträningsupplägg som vår fysansvarige Jonas Enqvist tagit fram.

För en skicrossåkare i landslaget finns det genom landslagsstöd och SOK:s Topp- och talangprogram ytterligare utrymme att satsa helhjärtat på skidåkningen under vinterhalvåret.

Om uttagningar till landslagsuppdrag

Uttagning av åkare till Europacup (EC), världscup, (VC) och mästerskap görs endast av landslagsledningen (tränare och förbundskapten) i samråd med sportchefen. Till dessa tävlingar har vi målsättningen att de åkare som är bäst för stunden ska representera vårt land, vilket gör att alla har chansen.

Formella krav för att få starta i en Europacup är minst 35 FIS-punkter i skicross, alternativt maximalt 150 punkter i alpin storslalom.

Formella krav för att få starta i en Världscup är minst 100 FIS-punkter i skicross.

Att en åkare har erforderliga punkter betyder inte automatisk uttagning till laget då fler faktorer vägs in i den sammanlagda bedömningen när landslagsledning/sportchef gör uttagningar.

Regler för Europacup

Alla åkare som har punkter för Europacup får åka i samråd med ansvarig tränare.

Anmälan görs av Svenska Skidförbundet, SSF. Mejla lars.melin@skidor.com med tränarens motivering för start i Europacup senast 10 dagar innan tävlingen.

En ansvarig ledare ska delta vid Europacuptävlingen. Detta kan vara en tränare, förälder eller åkare med tillräcklig erfarenhet. Resa, boende och startavgift ordnas/bekostas av åkaren själv om inget annat avtalas.

Skicross på lång sikt

Vi har avsiktligt valt att inte ha ett uttalat juniorlag. Istället har yngre åkare möjligheten att utvecklas i skolmiljö på skidgymnasiet för skicross, i antingen Järpen eller Torsby. Där går elever i årskurs 1–3 och ingår i skolans verksamhet. I årskurs 4 finns det möjlighet för åkare att tas ut till Europacuplaget. Detta innebär att de får en mjuk överlappning från gymnasiet till en elitsatsning på eftergymnasial nivå.

Vår tro är att en åkare ständigt utvecklas och många gånger når sin topp prestationsmässigt vid 25 års ålder och därför vill vi erbjuda vägar till satsning efter skidgymnasiet.

Senast uppdaterad
2022-12-14
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Presenting Partner

Supporter

Lagsponsorer