Skicross

Skicross

David Mobärg sexa i Sunny Valley

Sverige fick med sex åkare till dagens finaler i Sunny Valley, Ryssland. Sandra Näslund hade chansen att säkra totalen men fick nöja sig med en femte plats och spänningen lever vidare. David Mobärg tar nytt personbästa med sjätte plats.

Sunny Valley levererade spännande heat i vårlika snöförhållanden och stor tillrest publik på plats. Sex svenska åkare tog sig vidare till dagens finaler efter gårdagens kvaltävlingar, två tjejer och fyra killar.
Sandra Näslund och Alexandra Edebo var hungriga och startade sina heat med klass, båda helt klart startsnabbast i världscupen.

Sandra tog sig vidare till semifinalen där hon fastnade i Sabbatels skidor på stora målhoppet och bjöd på en vådlig luftfärd med 540° rotation, likt en parkåkare. Sandra landade turligt nog i medlutet ner mot målfållan och såg ut att klara sig med blåmärken och besvikelse över att inte få köra stora finalen. Näslund ruskade av sig kraschen och vann lilla finalen på ett övertygande sätt och slutade femma, vilket inte räcker för att säkra totalcupen ännu.

Edebo har verkligen visat att hon är en finalåkare och tog även sin första pallplats senast i Megéve. Idag började tävlingen bra men efter ett tight heat och kanske lite väl tuff kroppskontakt från hemmaåkaren Ryabova, åkte Alexandra tyvärr ut redan i första heatet och slutade 10:a.

Damernas tävling vanns till slut av Fanny Smith (SUI), före Marielle Berger Sabbatel (FRA) och Daniella Maier (GER). Fanny jagar Sandra i kampen om totalcupen och med Sandras femteplats samt Fannys färska 100 poäng, så skiljer det endast 59 poäng mellan tjejerna inför världscupfinalen i Veysonnaz, Schweiz, 14 mars.

Bröderna Mobärg åkte respektlöst och taktiskt med sin kattlika stil som Erik och David bemästrar. Båda bröderna tog sig vidare till kvartsfinaler och David fortsatte hela vägen till en personbästa 6:e plats. Erik åkte tyvärr ut i kvartsfinalen och slutade 16:e men det var ändå ett styrkebesked och hans åkning i åttondelen var ett skolboksexempel i taktik.

Victor Sticko kvalade men lyckades inte hitta flytet mot tufft motstånd i åttondelen och slutade 23:a med viktiga poäng.

Viktor Andersson startade bra men stötte på hårt motstånd och närkontakt i åttondelen. En synligt besviken Viktor skrek ut sin frustration efter målgång och slutade 32:a i dagens tävling.

Vann gjorde Marc Bischofsberger (SUI), som inte varit på pallen sedan januari 2018 och vann totalcupen samma år. Tvåa var Kevin Drury (CAN), som även säkrade totalcupen efter dagens resultat. Trea var Arnaud Bovolenta (FRA) som vann i Sunny Valley 2017 och uppenbarligen gillar tävlingsorten.

Nu återstår endast världscupfinalen i Veysonnaz, Schweiz, den 14 mars där vi framförallt hoppas på Sandras totalseger.