Gå till innehåll

Skicross

Skicross

För åkare

Uttagningar till landslagsuppdrag

Uttagningar till Europacup (EC), Världscup, (VC) och mästerskap görs endast av landslagsledningen (tränare och förbundskapten) i samråd med sportchefen. Till dessa tävlingar har vi målsättningen att de åkare som är bäst för stunden ska representera vårt land, vilket gör att alla har chansen!

  • Formella krav för att få starta i en EC är minst 35 FIS-punkter i skicross, alternativt max 150 punkter i GS alpint.
  • Formella krav för att få starta i en VC är minst 100 FIS-punkter i skicross.


Att åkare har erforderliga punkter betyder inte att de per automatik blir uttagna, det är många faktorer som vägs in i bedömningen när landslagsledningen/sportchef gör uttagningar.

Uttagning till Europacup

Alla åkare som har punkter för EC får åka i samråd med ansvarig tränare. Anmälan görs av SSF – mejla lars.melin@skidor.com med tränarens motivering till start i EC senast 10 dagar innan race för anmälan. En ansvarig ledare ska vara med vid EC, kan vara tränare, förälder eller åkare med tillräcklig erfarenhet. Resa, boende och startavgift ordnas/bekostas av åkaren själv om inget annat avtalas.

Skicross på lång sikt

Vi har avsiktligt valt att inte ha ett uttalat juniorlag utan dessa åkare finns på skidgymnasiet för skicross, i antingen Järpen eller Torsby. Där går eleverna åk 1-3 och ingår i skolans verksamhet. I åk 4 finns det möjlighet för åkare att tas ut till Europacuplaget (undantag säsongen 17/18), då de får en mjuk överlappning från gymnasiet till en elitsatsning på eftergymnasial nivå.


Vår tro är att en åkare ständigt utvecklas och många gånger når sin topp prestationsmässigt vid 25 års ålder och därför vill vi erbjuda vägar till satsning efter skidgymnasiet. I nuläget finns det bra alternativ även om åkaren då inte ingår i en av landslagets träningsgrupper.

Om vårt landslag

Landslaget i skicross består idag av åtta starka skicrossåkare, tre damer och fem herrar, som alla har potential att prestera i den absoluta världstoppen. Laget var säsongen 2016/2017 det mest framgångsrika av samtliga svenska skidlandslag inom SSF.

Vintertid tävlar åkarna i Världscupen, Europacupen eller i den Svenska Cupen och mellan varven tränar laget på våra officiella partneranläggningar. Tack vare en rutinerad landslagsledning, med förbundskapten Eric Iljans i spetsen, följer landslaget ett genomarbetat träningsupplägg som förfinats under en åttaårs-period. Planeringen och innehållet uppdateras ständigt efter rådande förutsättningar och ny forskning, samt individanpassas till viss mån med kreativitet efter atleternas specifika kravprofiler.

En skicrossåkare på denna nivå har en extremt hög fysisk status och sommartid följer laget ett framgångsrikt koncept, där de har basen i Åre och lever efter ett lyckat fysträningsupplägg som vår fysansvarige Jonas Enqvist, tagit fram.

För en skicrossåkare i landslaget finns det genom landslagsstöd och SOK:s Topp- och talangprogram utrymme att satsa helhjärtat på skidåkningen under vinterhalvåret.

Senast uppdaterad
2022-11-25
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Presenting Partner

Supporter

Lagsponsorer