Gå till innehåll

Snowboard

Snowboard

Svensk snowboard växer så det knakar

Intresset för snowboard i Sverige ökar och framtiden för sporten ser ljus ut. Under vinter har det slagits rekord i antal deltagare både i kids- och damklassen.

Ännu en vinter har passerat. Snowboarden byts mot skateboard och under snön tinar cykelleder fram. På studsmattor runt om i landet övas det på nya trick som ska göras på brädan när det första snön nästa vinter återvänder. Av den gångna säsongen att döma är det allt fler barn och ungdomar som kommer plocka fram snowboarden när just den där första snön återvänder. Intresset för snowboard ökar i hela landet vilket har synts både på säsongens tävlingar men också på andra sätt. 

Som för många andra idrotter har det varit en säsong präglad av restriktioner och förbud. Swedish Snowboard series har trots omständigheterna lyckats köra tävlingar under hela vintern. När barn och ungdomar förbjöds att tävla var det dock enbart FIS-klassen som fick vara med. Trots att tävlingssäsongen för de yngsta åkarna blev kortare än planerat hann de visa att intresset för sporten ökar.

–  På stoppet i Kläppen hade vi över 20 startande kids, det har vi inte haft på någon tävling sen jag började, det är jättekul. Det var så jäkla synd att det tog stopp för dom, säger Max Månsson som är projektledare för Projektledare Swedish Snowboard series.

Allt fler tjejer börja tävla 

Det är inte bara i de yngre klasserna som intresset för att tävla i snowboard har ökat. Även på damsidan är det fler som söker sig till sporten. Under säsongen har antalet som tävlar nästan fördubblats.

–  I damklassen har det varit en jättestor ökning. Så jag tycket att det tar sig där också. Vi har många som kommer och tävlar för första gången i år, säger Max Månsson.

Att intresset för snowboard i allmänhet ökar syns tydligt på antalet åkare som vill vara med och tävla. Varför intresset växer hos just tjejer tror Max Månsson har att göra med Progsessions evenemang och stöttning. 

– Just i damklassen tror jag ju att Progsession har ett finger med i spelen. Jag tror att många tjejer vill vara med och tävla men kanske inte riktigt vågar. Men sen ser dom att deras tjejkompis är med och tävlar för första gången och hör att det faktiskt var väldigt kul och att man träffar mycket nytt folk på tävlingarna och då har kanske det gett mersmak, säker Max Månsson.  

Progsession jobbar aktivt för att få in fler tjejer i sporten genom olika camps och plattformar är de kan inspirera, peppa och pusha varandra. Nu de senaste åren har uppbyggnaden från grunden verkligen börjat ge resultat. 

– Vi har verkligen sett en påverkan. Det är fler tjejer som vill till parken och det är fler tjejer som någonstans vill ha mera från snowboardåkningen. Från första året då vi hade tio platser på campet till förr förra vintern då jag tror att det var 150 mejl från olika tjejer som kontaktade mig med tanke på dom här frågorna, säger Marina Minetti som är projektledare för Progsession.

Progsession kan se att antalet tjejer som får upp intresset för snowboard ökar inom alla åldrar.

– Vi ser att det är mer och mer väldigt unga som är med på träningarna och kommer till parken, och det är jättekul för då tänker man någonstans att det finns en ljus framtid. Men vi ser även de som är i tonåren och äldre tonåren som någonstans börjar bli intresserad av att tävla och åka park. Om man tänker hela tjejåkningen i Sverige ser vi någonstans att det finns ett enormt intresse, mycket pepp och att nivån kommer uppåt, säger Marina Minetti.

För att antalet tjejer inom sporten ska växa ännu mer vill Progsession samarbeta med andra event och tävlingar i Sverige.

– Någonstans ska alla våra event vara en plattform så att vi kan placera åkarna dit där det är bäst för dem. Sen är gymnasieskolarona också en stor del i det, säger Marina Minetti.

Antalet tjejer som börjar åka snowboard ökar                     Foto: Daniel Bernstål

Snowboardgymnasierna hoppas på fler ansökningar 

I Sverige finns det idag tre snowboardgymnasier. Ett i Malung som erbjuder både RIG och NIU. De två andra finns i Vännäs och Kiruna som båda är skolor med NIU intag. Med ett växande intresse för sporten, kanske framför allt bland yngre åkare, finns en förhoppning om att fler kommer söka sig till gymnasieskolorna om några år.

– Vi ser ju att det är fler barn och ungdomar som tävlar. Så jag tror att dom tre kommande åren kommer det vara fler som söker till oss tack vare det. Förhoppningsvis, med antal växande sökande, så hoppas vi att antalet plaster kan växa också, säger Mattias Hägglund som är tränare på snowboardgymnasiet i Vännäs.

Men trots att det just nu finns ett stort intresse för snowboard bland barn och ungdomar är det inte självklart att alla kommer vilja söka sig till ett snowboardgymnasium när det väl är dags.

– Jag hoppas att dom vill men sen kommer det vara så att alla inte kommer vilja tävla och alla kommer inte vilja vara bäst. Men jag tycker också att vi som skolar har en roll att ta hand om åkare som inte heller vill tävla. Vi har ju jättemånga duktig åkare i Sverige som åker runt och filmar, som manglar rails till höger och vänster och som åker friåkning. Och jag tycker att vi har lite ansvar att ta hand om dom också. Även om vi kanske från förbundshåll ska prestera medaljer, men jag tror ju att det ena ger det andra, säger Mattias Hägglund.

Markus Rehn jobbar som tränare på snowboardgymnasiet i Malung och tror att de ökade intresset för snowboard är mycket tack vare arbetet som klubbarna runt om i landet gör.

– Jag tror mycket att de klubbarna som är aktiva är väldigt duktiga på att få med så många som möjligt, både killar och tjejer, och då skapas det en positiv atmosfär. Då tror jag att det är fler som kanske stannar kvar längre och tycker att det är kul och blir så pass duktiga att de känner att det här kanske jag vill satsa på, säger han.

Under vintern fick några av Sveriges snowboardklubbar känna extra uppskattning för deras arbete när Rookie Tour kom på besök. Det som brukar vara Rookie Camp blev denna vinter till Rookie Tour istället. När pandemin satte stopp för lägerverksamheten åkte campet istället ut och besökte olika snowboardklubbar runt om i landet. Ett nytt koncept som blev en fullträff direkt och visade att framtiden för svensk snowboard ser ljus ut.  

– Under sex dagar fick vi åka med 125 olika kids och barn och det händer ju inte om man har ett vanligt camp. Vi kunde nå ut till så många fler genom att göra så här tror jag. Sen är det också kul för klubbarna. Dom fick visa upp sitt hemmaberg och vad deras klubbar gör. De kände uppskattning att vi från snowboardförbundet kom ut och åkte med dem, säger Max Månsson som är projektledare för Projektledare Swedish Snowboard series.

Senast uppdaterad
2023-01-03
Publicerad
2021-05-22

UPPTÄCK MER

Niklas precis utanför slopestylefinalen

Niklas Mattsson gjorde ett smart och bra åk i slopestylekvalet i Calga...

LÄS NYHETEN

Dags för säsongens första VC-slopestyle

Niklas Mattsson är på plats i Calgary, Kanada, för att köra säsongens ...

LÄS NYHETEN

Parklyftet

Ett samarbete mellan SSF, Bauhaus och Scandinavian Rails...

LÄS NYHETEN

Rekordstort startfält på säsongspremiären av SSS

Det slogs deltagarrekord i Kiruna när säsongens första deltävling i Sw...

LÄS NYHETEN

Ansök om 10 000 upp till 100 000 kronor till er förening

Förverkliga era drömmar i parken, åk på träningsläger eller gå ihop me...

LÄS NYHETEN

Speciella förutsättningar för snowboardåkarna på Dew Tour

Sven Thorgren representerade de svenska färgerna på Dew Tour i Copper ...

LÄS NYHETEN

Niklas precis utanför slopestylefinalen

Niklas Mattsson gjorde ett smart och bra åk i slopestylekvalet i Calga...

LÄS NYHETEN

Dags för säsongens första VC-slopestyle

Niklas Mattsson är på plats i Calgary, Kanada, för att köra säsongens ...

LÄS NYHETEN

Parklyftet

Ett samarbete mellan SSF, Bauhaus och Scandinavian Rails...

LÄS NYHETEN

Rekordstort startfält på säsongspremiären av SSS

Det slogs deltagarrekord i Kiruna när säsongens första deltävling i Sw...

LÄS NYHETEN

Ansök om 10 000 upp till 100 000 kronor till er förening

Förverkliga era drömmar i parken, åk på träningsläger eller gå ihop me...

LÄS NYHETEN

Speciella förutsättningar för snowboardåkarna på Dew Tour

Sven Thorgren representerade de svenska färgerna på Dew Tour i Copper ...

LÄS NYHETEN

Förverkliga drömmar – ansök om 10 000 eller upp till 100 000

Nu satsar Svenska Skidförbundet 20 miljoner kronor på utveckling av fö...

LÄS NYHETEN

Hög nivå på big air-kvalet i Steamboat

Det var hög nivå när snowboardåkarna körde big air-kval i Steamboat, U...

LÄS NYHETEN

Niklas och William redo för big air-kval

Det är två formstarka snowboardåkare som är på plats i Steamboat, USA,...

LÄS NYHETEN

Main partner

Premium partner

Team partner