Gå till innehåll

Snowboard

Snowboard
Snowparkutbildning

Snowparkutbildning

Varmt välkomna att delta i Svenska Skidförbundets första utbildning i parkbyggnation.

I dagens skidanläggning är någon typ av snowpark en naturlig del av anläggningen och gör den mer attraktiv för gästen. För många utav gästerna i en anläggning är en liten välskött park att föredra framför en stor park som är undermåligt skött.

Vi vill med denna utbildning rikta oss till den lokala skid/snowboardföreningen eller till dig som jobbar i en anläggning och vill få grundläggande kunskaper i hur man bygger hopp, rails och boxar och framförallt hur man underhåller dessa dagligen.

 • Hur bygger vi med begränsad mängd snö?
 • Hur bygger vi säkert?
 • Hur bygger vi lättast för att tillfredsställa en bred målgrupp?

Du kommer att få med dig handfasta tips på hur man bygger för att det dagliga underhållet ska gå smidigt. Denna utbildning riktar sig både till dig som pistmaskinsförare, anläggningsarbetare och åkare.

Utbildare på kursen

Mattias Hägglund, övergripande anläggningsansvarig på SSF.

Anna Fischer, före detta parkansvarig under flera år i Kläppen Snowpark, en av de shapers som under hösten bygger The Stomping Grounds i Saas Fee.

Anders Haglöf, pistmaskinsförare som tidigare har byggt snowparks i Oslo, Folgefonna, och Kina. Anders har även varit med och byggt features till den anrika tävlingen The Artic Challenge. Jobbar nu som pistmaskinsförare i Falu Snowpark.

Max Månsson, utbildningsansvarig på SSF, parkansvarig i Falu Snowpark.

Samt Tove Bratthäll & Christian Hägglund som arbetar med parken på Middagsberget i Vännäs.

Utbildning i tre delar

 1. En digital kurs
  Första delen i utbildningen är en digital kurs som vi vill att ni i egen takt går igenom innan webseminariet den 9 januari. I den digitala kursen hittar ni både text, bild och filmmaterial om parkbyggnation och parkunderhåll.
 2. Webseminarium, online: 9 januari kl. 19.00–21.30
  Här går vi igenom grundläggande frågor så som: Varför bygger vi park? Till Vem bygger vi park? Hur bygger vi smart och säkert? Vilka rails/boxar bör vi satsa på? Hur bygger vi ett blått/rött hopp? Hur går det dagliga under hållet till? Med mera. Det kommer även finnas utrymme för frågor från er deltagere.
 3. Praktisk träff, 13 januari
  Alternativ 1 - Falu Snowpark
  Alternativ 2 - Middagsbergets Snowpark, Vännäs
  Till dig som gått första webutbildningen och vill få mer kunskaper i parkskötsel kommer vi att erbjuda en praktisk träff som ingår i utbildningskostnaden. Ena träffen kommer ske tillsammans med Max och Anders i Falu Snowpark, andra träffen kommer att ske tillsammans med Tove och Christian på Middagsberget i Vännäs.

Under utbildningen är vi med och shapar i en snowpark och får träffa och prata med de som jobbar på plats. Vi får studera byggnationer på plats och hur hopp och railbyggnationer skiljer sig åt beroende på storlekar, placering i backe och svårighetsgrad. Denna kurs riktar sig både till dig som pistmaskinsförare, anläggningsarbetare och åkare. Praktiska moment kommer inte bestå av pistmaskinskörning utan arbete med spadar och shapetools, men även på nära håll se hur pistmaskinisten jobbar vid dagligt underhåll.

Vad?

Snowparkutbildning – Grund

Var och när?

Del 1) Länk till kursen skickas ut under december månad till anmälda deltagare.
Del 2) Online, måndag 9 januari klockan 19.00–21.30
Del 3) Falu Snowpark samt Middagsberget, fredag 13 januari, ca 13.00-17.00

Kostnad?

1 700 kr, varav hälften går att få tillbaka via Projektstöd (f.d. Idrottslyftet) till dig som är medlem i en klubb/förening.

Anmälan?

Via formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sista anmälningsdag?

Fredag 6 januari 2022

Vid frågor gällande utbildningen kontakta,
utbildning@svensksnowboard.se

Senast uppdaterad
2022-12-30
Publicerad
2022-12-26
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Main partner

Premium partner

Team Partners