Gå till innehåll

Snowboard

Snowboard
Progsession-Funäsdalen-2022

Tips & tricks

Här kommer ett gäng tips och trics för att komma igång med snowboardåkningen eller som ledare.

Utrustning och inställningar

Rätt utrustning ger en bra start. Till att börja med behöver snowboarden ha rätt längd, testa genom att ställa den på högkant framför åkaren och når den någonstan mellan hals och nästipp är det lagom.

Beroende på hur brett du har mellan bindningarna kommer både du och brädan att bete er olika. Montera bindningarna i ungefärlig axelbredd eller något bredare. Ju större avstånd mellan bindningarna desto stabilare position får man, men man blir också något mindre rörlig på brädan. Bredden mellan bindningarna, tillsammans med bindningarnas vinklar går under begreppet ”stance”. ”Stancen” är en smaksak som man kan börja experimentera med mer när man harkommit lite längre i sin åkning. Ofta finns det en så kallad ”reference stance” markerad vid skruvhålen på brädan som du kan utgå ifrån till en början. Vinklarna på bindningarna är också en smaksak, en bra början är att ha båda fötterna lätt utåtvinklade cirka 9–15 grader, så att det blir naturligt att åka åt båda håll. Vet du vilken fot du vill ha som framfot, kan framfotens bindning ha något mer vinkel än bakfotens. Alltså cirka mellan +9 och +18 grader på framfoten, och mellan -6 och -12 på bakfoten.

Det är också viktigt att bootsen sitter fast bra i bindningarna och att du justerar bindningarnas placering på brädan utifrån din storlek på boots. Hälarna och tårna ska sticka ut ungefär lika mycket utanför kanterna på brädan. Om du har stora fötter, så att hälar och tår sticker ut många centimeter, kan du få problem med att de gräver ner sig i snön när du börjar göra skarpare svängar genom att luta upp brädan mycket på kant. Då kan du behöva en så kallad ”wide-bräda” som är extra bred i midjan.

Avslutningsvis ska du korta in eller förlänga vrist- och tåstrapsen så att de sitter rakt över bootsen när de är så hårt spända, det ska vara ett behagligt tryck genom bootsen. Det är viktigt att det inte glappar i häl eller tå när du försöker vicka och vrida på foten i bindningen. Testa detta genom att spänna på dig brädan på platt mark, gunga fram och tillbaka över brädan och göra några hopp stillastående.

Nu är du redo att bege dig upp i backen!

Val av backe och lift

Vissa hittar känslan snabbt bara genom att spänna fast framfoten i brädan och sparka sig bort till liften och klarar av att åka upp direkt, speciellt om de bara börjar i en lift som inte går så fort och är lätt att fånga. Andra kan känna behovet av att börja gå upp en bit i backen och sätta på sig brädan några gånger för att få känna på glidet och känslan av att åka sidledes.

Oavsett om de börjar i en knapplift, ankarlift eller sittlift, ska den bakre foten knäppas loss från brädan så att den är lös. Detta för att smidigt kunna förflytta sig fram till liften och fånga den, du får då möjlighet att parera med den lösa foten om du tappar balansen på vägen upp. Du kan då sätta ner foten i snön när du kliver av liften och förflytta dig åt sidan.

Vill du börja med att bara få känslan för hur brädan glider, är det lämpligt att göra detta där det är riktigt flackt och helt platt, i slutet av backen. Där går det lätt att stanna utan att behöva veta hur du bromsar.

När du sedan ska börja lära dig att bromsa på hälkanten, som ett fallande löv från sida till sida ner för backen, kan det dock vara svårt om det är för flackt, både för att det är svårare att resa sig från sittande och för att du måste stå så lätt på hälarna för att kunna glida framåt över huvud taget. Om backen lutar lite mer trycker man automatiskt ner hälarna när man reser sig upp, så att brädan står still på tvären i backen och sedan kan man träna på att hitta kantkänslan och hur den påverkar farten genom att sänka tårna lite för att börja glida och sedan trycka ner hälarna lite hårdare genom att luta sig mot bindningarnas bakkappor för att få brädan att bromsa.
Genom att lägga vikten något på den fot du vill ha framåt kan du börja styra brädan i åkriktningen och genom att behålla vikten på framfoten kommer du att kunna styra riktningen på brädan med bakfoten och bromsa genom att trycka den framåt och trycka ner hälarna i snön.

När du har tagit dig en bit tvärs över backen kan du göra samma sak åt andra hållet. Flytta över vikten på den andra foten så att den nu hamnar fram och styr brädan mot andra sidan av backen.

På samma sätt med ”fallande löv”-tekniken (glida från sida till sida över backen utan att vända runt brädan i svängarna) kan du sedan träna på känslan att bromsa på tåkanten genom att vända dig om så att du sitter på knä, fortfarande med brädan nedanför sig på tvären i backen.

Från den positionen är det enkelt att resa sig upp så att du står på tå i backen med ryggen nedåt. Genom att sänka ner hälarna mot snön kommer brädan att börja glida och för att bromsa lyfter du upp hälarna igen och trycker ner tårna i snön.

Börja svänga

När du börjar känna dig lite trygg med att kunna reglera farten genom att bromsa på häl- och tåkant, är det dags att börja träna på att svänga höger och vänster från häl till tå, istället för att åka zick-zack på samma kant som man gör i ”fallande lövet”. Nu har du förmodligen också hunnit få en känsla för vilket fot som är lättast att åka med fram. Flytta fram vikten på den foten du vill ha fram och börja vrida kroppen för att styra ner brädan i fallinjen. Där hamnar du på plan bräda, men istället för att sedan bromsa upp på samma kant som du gjort tidigare ska du nu bara fortsätta runt till den andra kanten och bromsa in så istället. När du har rundat upp svängen och hunnit bromsa lagom mycket, vrider du tillbaka kroppen och brädan i fallinjen och glider därifrån över på den andra kanten.

Tips! Om du blir lite rädd för att farten ökar när brädan hamnar i fallinjen är det lätt hänt att du börjar flytta vikten bakåt på brädan och då blir det svårt att styra brädan på sladdande sväng. Knepet är att våga behålla positionen med vikten mer mot framfoten så att bakfoten och brädans ”tail” lätt kan gå på sladd från kant till kant.

Tips till ledare och instruktörer

  1. Låt inte ditt instruerande bli en hämmande faktor. Varje barn och ungdom har olika förutsättningar som är unika för individen och det kan därför vara begränsande att använda en progression i sitt ledarskap som är skriven i sten och lika för alla. Vissa barn löser en uppgift i sin helhet på egen hand utan särskilt mycket instruktion och utan att bryta ner varje moment i detaljer. Utgå istället ifrån de delmoment som visar sig behövas allt eftersom du ser vilka olika behov individerna i gruppen har. Vissa barn kan behöva jobba på väldigt grundläggande delmoment, som att bara resa sig upp från sittande med brädan på fötterna utan att den glider iväg.
  2. Som ledare för flera barn kan det vara fördelaktigt om du kan åka och svänga one-foot (bara fastspänd med framfoten i brädan), så att du snabbt och smidigt kan förflytta dig mellan barnen i backen för att ge alla den hjälp de behöver att resa sig upp, hitta positionen på brädan etc.
  3. Om ledaren behärskar att åka parallellt ansikte mot ansikte med barnet, kan du ge extra trygghet genom att hålla i ena eller båda händerna, för att barnet lättare ska våga stå i en bra position och klara sina första svängar. Du kan också hjälpa barnen om du inte har brädan på dig genom att bara går med boots/kängor och hjälpa barnen.
  4. Många av de lekarna som görs på platt mark med alpina skidor går lika bra att göra med brädan på fötterna. Tänk på att det är lättare att sparka sig fram med en skida på foten jämfört med en bräda. Du som ledare behöver anpassa övningen så att alla barn är med på lika villkor.
  5. På nybörjarnivå är det vanligt att det blir ganska stor spridning på hur mycket barnen hinner lära sig i en snowboard-grupp. Om det inte finns flera ledare som kan dela upp sig och åka i olika backar, kan ni istället skapa förutsättningar och roliga utmaningar för alla nivåer, även i barnbacken, genom att till exempel ha en box uppställd som barnen kan åka upp och glida på och träna på olika trick. Har ni inte tillgång till en box i anläggningen, kan ett litet handgrävt hopp vid sidan av backen vara en stor succé för barnen som börjat tröttna lite på att bara åka upp och ner i liften vid barnbacken. Då kan alla få möjligheten att utmana sig och utvecklas på den nivå de är utan att behöva lämna området.
  6. Försök att berätta för barnen vad de SKA göra, istället för att fokusera på hur de INTE ska göra. Då kommer du ha betydligt högre motivation hos dina elever och ni kommer att ha en roligare dag i backen!
Senast uppdaterad
2023-11-09
Publicerad
2022-12-26
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Main partner

Premium partner

Team partner