Gå till innehåll

Speedski

Speedski

Fyra svenska åkare mot superhöga hastigheter

Sporten behöver ett nytt världsrekord säger Sanna Tidstrand till skidor.com inför avresan till Frankrike och de kommande världsrekordförsöken. Mål: Nytt Världsrekord. Tid: 29 mars – 5 april. Plats: Vars, Frankrike. Backe: Piste de Chabrieres

Mål: Nytt Världsrekord. Tid: 29 mars – 5 april. Plats: Vars, Frankrike. Backe: Piste de Chabrieres. Alla världsrekord i speedski är från en och samma tävling, Pro Mondial de Ski de Vitesse i Les Arcs den 20 april 2006. Då var förhållandena i det närmaste perfekta och redan på morgonen stod det klart att det var en dag för världsrekord. Då satte Sanna det gällande världsrekordet för damer på 242,59km/h och den italienske speedskistjärnan Simone Origone gjorde det snabbaste åk på skidor som någonsin genomförts när han nådde 251,40 km/h. Sen den där dagen 2006 är det bara vid ett enda tillfälle som hastigheterna har kommit i närheten av världsrekordet. Det var vid årets VM i Speedski i franska Vars som Simone Origone nådde hela 242,31km/h trots att starten inte gick från backens topp och trots den kalla och kärva januarisnön.

Nu kan det äntligen vara dags igen:

VM arrangörerna blev så sporrade av bland annat Simones VM-åk och i övrigt en backe i toppskick att de nu har bjudit in världens bästa speedskiåkare att utmana världsrekorden. Bland de åkare som fått denna mycket åtråvärda inbjudan finns de fyra svenska åkarna Sanna Tidstrand, Sälens IF, Linda Baginski, Sollentuna SLK, Christian Jansson, Kils SLK och Daniel Persson, Idre Speedskiförening.

Backen där världsrekordet skall utmanas har ett 16 år gammalt backrekord på 243km/h och att potentialen för hastigheter

över 250km/h finns råder det ingen som helst tvekan om efter årets supersnabba VM. Backen heter Piste de Chabrières och är kanske egentligen inte en backe, snarare ett väldigt högt stup. Från toppstarten på 2715möh faller backen mycket brant ner till bromsplanen 495 höjdmeter längre ned. Backen har en initial lutning på 98% och åkarna kommer under rätt förhållanden att nå farter över 250km/h. Det är 14 år sedan någon startade från toppen av backen och det säger en del om vilka förutsättningar som måste vara på plats. Trots de enormt höga farterna vill ingen ta onödiga risker, backen måste vara perfekt preparerad och det får inte blåsa mer än ytterst lite. När en skidåkare når de hastigheter som denna backe kan leverera är snökontakten mycket liten. En vindpust i sidled kan då få allvarliga konsekvenser och den risken är ingen särskilt intresserad av att utsätta sig för. För att förstå den mentala utmaning som en åkare på plats vid toppstarten utsätter sig för kan man tänka sig en fallhöjd motsvarande tre kaknästorn ovanpå varandra. När åkaren står mer än en meter från backens krön syns ingenting av backen, bara bromsplanen nästan 500 fallhöjdsmeter längre ned. Däremellan ingenting annat än krönet vid skidspetsarna. Från starten är accelerationen enorm. När åkaren ca 6 sekunder efter start passerat "klippan" är hastigheten närmare 200km/h och accelerationen fortsätter. När åkaren passerar genom timingzonen ytterligare 300 fallhöjdsmeter längre ned är hastigheten 70 meter i sekunden och den 100 meter långa mätsträckan klaras av på knappt en och en halv sekund. Efter passage av den röda linje som markerar timingzonens slut reser åkaren sig långsamt för att påbörja inbromsningen, det är ett enormt vindtryck som då träffar åkaren och kraven på balans och kroppskontroll är stora. Fartvinden når mer än dubbel orkanstyrka (den gränsen går vid knappt 33 m/s) och trots den helt lufttäta gummidräkten blir bromskraften våldsam ... Sammanfattningsvis kan man säga att det är i denna backe en speedskiåkare skall ha startat från toppen för att inse vad begreppet "toppstart" egentligen betyder.

På den här bilden från VM tidigare i år kan man ana hur åkarna uppfattar en toppstart. Titta noga mellan Christians och Sannas stavar när dom står en meter från kanten, på startplatsen, så ser du de blå strecken i snön som markerar den nedre delen av tävlingsbacken och det tvärgående strecket som utgör mållinjen innan bromsplanen öppnar upp sig nästan 500 meter nedanför.

  Sanna hoppas att vädret håller sig bra hela veckan:  -Det är enda möjligheten för oss att kunna starta så högt upp i backen att det går riktigt fort. Sen hoppas jag också att vi får den där vårsnön som kan vara riktigt snabb, då finns det en möjlighet för nya världsrekord, kanske speciellt på herrsidan, säger Sanna. - Jag hoppas att vi får en bra vecka med många snabba åk. Det är väldigt sällan vi får chansen att åka så fort, efter Les Arcs har de snabba åken varit väldigt få och de är dom man saknar. Det är ju lite därför vi håller på med speedskiing, för fartens skull!

  Christian Jansson var bland de tio främsta på VM och har bland annat en seger i världscupen:  - Jag ser det som en stor ära att vara bland de inbjudna. - Jag åker ner helt utan press på resultat, då jag vet att det för mig kommer att handla om personliga rekordfarter. Att förvänta sig att kunna vara med och konkurera om topplaceringar med åkare som redan åkt 250+ känns helt enkelt inte realistiskt. Så hela detta äventyr som det faktiskt är, kommer gå ut på att skaffa sig erfarenhet inför kommande höghastighetstävlingar och självklart att få höja sitt PB ytligare en bra bit och gärna närmare 240 km/h.  Jag ser jag fram emot, och verkligen hoppas att vi får göra en toppstart. Den respekten som jag och många med mig idag har för åkare som gjort det, är något som jag vill förtjäna även jag. Överdriver man en smula tror jag man blir odödlig efter ett åk från toppen. Om inte annat så har jag möjligheten att titta rakt in i Allan Grimm´s ögon, små le lite drygt, klappa honom på axeln och säga ”vet du vad jag har gjort som inte du gjort…"

  Linda Baginski, som bland annat vann den sammalagda världscupen 2010, ser också fram emot tävlingen:  - Jag ser mycket fram emot världsrekordförsök-tävlingen, och inte minst att få åka fort själv. Det känns otroligt spännande samtidigt som jag är sådär mysigt nervös. Jag kommer väl ihåg hur det kändes att persa i varje åk i Les Arcs, det är en riktig kick och super-motiverande, så det ser jag fram emot! Samtidigt tror jag att det är något svårare för tjejerna att ta nytt världsrekord än vad det är för killarna om man tittar på hastigheterna från VM och från tidigare år när det har gått undan i Vars, men möjligt är det absolut och jag ska göra mitt för att vara med i kampen.

Tävlingen ingår inte i världscupen men körs enligt i stort sett samma regler. Det är samma backe och åkarna har samma utrustning som om det vore en världscupdeltävling. I en sådadan tävling är dock den högsta tillåtna farten för träning och första start 180km/h. Den regeln gäller inte här...

Senast uppdaterad
2023-01-03
Publicerad
2013-03-26

UPPTÄCK MER

Ski Team Sweden Speedski 2014

Årets laguppställning för Ski Team Sweden Speedski...

LÄS NYHETEN

Välbesökt aerodynamikseminarie på SSF Snökonvent

Ski Team Sweden Speedski genomförde ett mycket välbesökt seminarie på ...

LÄS NYHETEN

Linda Baginski segrade i Speedmaster

-Det känns verkligen jättekul att avsluta säsongen med seger säger Lin...

LÄS NYHETEN

Sverige bästa nation - för tredje året i rad

Ski Team Sweden Speedski fick pris för bästa nation när världscupen av...

LÄS NYHETEN

Världscupfinalen igång – höga hastigheter direkt

Årets världscupfinal har dragit igång i Verbier. Förhållandena är näst...

LÄS NYHETEN

I speedski åker man skidor i 250 km/h – vill du pröva?

Låter rubriken som en gångbar rekryteringsslogan? – Inte? Nej, det tro...

LÄS NYHETEN

Ski Team Sweden Speedski 2014

Årets laguppställning för Ski Team Sweden Speedski...

LÄS NYHETEN

Välbesökt aerodynamikseminarie på SSF Snökonvent

Ski Team Sweden Speedski genomförde ett mycket välbesökt seminarie på ...

LÄS NYHETEN

Linda Baginski segrade i Speedmaster

-Det känns verkligen jättekul att avsluta säsongen med seger säger Lin...

LÄS NYHETEN

Sverige bästa nation - för tredje året i rad

Ski Team Sweden Speedski fick pris för bästa nation när världscupen av...

LÄS NYHETEN

Världscupfinalen igång – höga hastigheter direkt

Årets världscupfinal har dragit igång i Verbier. Förhållandena är näst...

LÄS NYHETEN

I speedski åker man skidor i 250 km/h – vill du pröva?

Låter rubriken som en gångbar rekryteringsslogan? – Inte? Nej, det tro...

LÄS NYHETEN

Sanna säkrade femte totalsegern

Sanna Tidstrand säkrade sin femte totalseger i världscupen vid dagens ...

LÄS NYHETEN

Världscuptävling i Andorra

Efter de succéartade tävlingarna i Idre och höghastighetsåkningen i Va...

LÄS NYHETEN

248,174 km/h på skidor – Snabbaste åket på sju år

Den svenska speedskistjärnan Sanna Tidstrand, Sälens IF, vann damklass...

LÄS NYHETEN

Huvudsponsor

Lagsponsorer

Team partner