Speedski

Speedski

Sverige bästa nation - för tredje året i rad

Ski Team Sweden Speedski fick pris för bästa nation när världscupen avslutades med finalen i Verbier idag.

Årets säsong har varit framgångsrik för svensk speedski. När världscupen avslutades i Verbier idag blev det klart att Sverige blev bästa nation för tredje året i rad. – Vi har verkligen fått kvitto på att vi satsar rätt säger en mycket nöjd assisterande förbundskapten Eddie Fager. Vi har fått till en bra harmoni i laget där alla ställer upp för varandra och det märks i resultaten säger Eddie.

Sanna Tidstrand tog emot den åtråvärda kristallgloben för totalsegern i årets världscup, Linda Baginski slutade på tredje plats

Förhållandena har i Verbier har varit nästintill perfekta under finalen och det har gått bra för våra svenska åkare: Sanna Tidstrand, Sälens IF, vann finalen med en fart på 207,25 km/h och har därmed vunnit alla årets världscuptävlingar, totalsegern blev klar redan efter tävlingen i Andorra

– Skönt att vinna sista racet också! säger Sanna efter dagens seger.

Linda Baginski, Sollentuna SLK, som varit riktigt snabb i Verbier fick en liten miss i slutet av finalåket vilket gjorde att hon fick nöja sig med en tredje plats idag. Vår snabba S1 junior Hanna Matslofva, Orsa Alpina, slog till med nytt personligt rekord på 185,44km/h i kvalificeringen och hon har också varit bästa junior i årets världscup. I herrklassen slutade Christian Jansson på en åttonde plats med 209,77km/h. Totalt slutade Christian fyra i årets VC bakom fjolårssegraren Klaus Schrottshammer, Österrike, Ivan Origone, Italien, och årets totalsegrare Simone Origone, Italien. Daniel Andersson, IFK Grängesberg missade finalåket med en placering och slutade på 11:e plats i Verbier.  I SDH-klassen hade Sebastian Lindblom, Edsåsdalens SLK, chans till totalseger inför finalen men en sjätteplats i finalen räckte inte och Sebastian fick nöja sig med en sammanlagt andraplats i år efter att ha legat och nosat på totalsegern hela säsongen. I SDH-damklassen slutade Sara Niemi, Deje Alpina, på en sammanlagd tredjeplats i cupen.

I juniorklassen vann Erik Backlund, Rättviks SLK, finalen och den sammanlagda världscupen för juniorer. Erik är alltid mycket snabb och han var som vanligt överlägsen i sin klass. Britta Backlund, Rättviks SLK, vann även hon dagens tävling. Britta är precis som storebror Erik mycket snabb och ofta till och med snabbare än seniorerna. I dagens final var farterna dock för höga för att juniorerna skulle tillåtas starta från samma startpunkt som seniorena så hastigheterna är inte jämförbara.