Lizzie Pettersen ny ledare i speedski
Hon heter Lizzie, är norsk och tidigare världsmästare. Nu är hon ett mycket välkommet tillskott bland ledarna i det svenska speedski-landslaget.
Det märks när man pratar med både ledare och åkare att Lizzie Pettersen är något speciellt. Superlativen vill aldrig ta slut när de ska beskriva vem hon är. Det finns en stor respekt och beundran för hennes kapacitet, både i och utanför backen.
– Jag blev positivt överraskad när jag fick frågan att bli ledare. Att jobba med de aktiva är verkligen spännande. Jag har stor erfarenhet från min tid som aktiv som jag hoppas kunna bidra med. Det är många olika moment som ska stämma för att du ska kunna åka fort i speedski och med min erfarenhet hoppas jag kunna underlätta för åkarna, säger Lizzie som själv hade en kvinnlig tränare i början på sin karriär, det var också hon som fick Lizzie att börja med speedski.
– Hon var både min förebild och min tränare, men efter henne har jag inte haft några fler kvinnliga ledare. Jag tror att det är viktigt med kvinnliga ledare, speciellt för att stötta de unga tjejerna när de går igenom olika utvecklingsstadier. Det är inte alltid lätt för dem att uppfatta och ta till sig det mer manliga språkbruket.
För en och en halv vecka sedan, på internationella kvinnodagen, släppte Riksidrottsförbundet en rapport om fördelningen av kvinnor och män inom idrotten. På Svenska Skidförbundet finns överlag en bra fördelning bland de aktiva men på ledarsidan har vi en lång väg att vandra. Därför har vi sedan 2018 ett projekt vi kallar SkiEquality där vi har tagit fram verktyg för att påskynda processen inom förbundet.
LÄS MER: Utveckla med SkiEquality Länk till annan webbplats.
Lizze Pettersen uppskattat tillskott på ledarsidan. Foto: SSF
– Det var ett medvetet val när vi tog in Lizzie. Vi behövde ett bra föredöme för våra kvinnliga åkare. Dels har hon ju varit en mycket framgångsrik åkare själv, hon blev exempelvis världsmästare i speedski 2013. Hon har dessutom stor erfarenhet av VM-backen och är en jäkligt duktig ledare, så det är verkligen inte bara för att hon är kvinna som vi har anlitat henne. Men visst finns det fördelar med att ha med en kvinnlig ledare, säger förbundskapten Daniel Andersson.
När det gäller själva A-landslaget så består det av lika många tjejer som killar och alla har samma resurser. Men det har alltså saknats tjejer på ledarsidan, fram tills nu. Tyvärr är detta inget svenskt fenomen utan det ser likadant ut bland övriga nationer på världscupen i speedski, inte en kvinnlig ledare "så långt ögat når". Men nu har vi i Sverige ändrat på detta.
– Vi har ju övervägande antal tjejer i laget, exempelvis är det bara tjejer i juniorlaget. Exempelvis kanske det behövs en annan typ av peppning för vissa tjejer vid en toppstart i en tuff backe jämfört med hur du peppar en kille, säger Christian Jansson, landslagsledare.
Och tjejerna är inte sena att hålla med.
– Jag blev jätteglad när jag hörde att Lizzie skulle vara med som tränare. Det är faktiskt lite lättare att prata med en tjej, man är mer på samma våglängd, det blir en annan jargong till skillnad mot allt killsnack. Hon har ju också åkt mycket och har bra rutin inom speedski. Är det någon som har stenkoll så är det Lizzie! Dessutom är hon en mycket trevlig person i sig, så det känns verkligen jättebra, säger Hanna Matslofva som åker i A-landslaget.
2023-01-03
2019-03-19