Blåsigt och chansartat VM-kval
Ett av de svåraste momenten en speedski-åkare kan behöva hantera under ett åk är sidvindar. Speciellt när åkarna samtidigt färdas nedför en backe i upp mot 180 km/h. Det var precis det som hände under VMs första kvaldag.
För det svenska landslaget i speedski blev starten på säsongen minst sagt ovanlig. De valde nämligen att stå över den första FIS-tävlingen på grund av pandemin. VM-arrangören hade dessutom med kort framförhållning, dvs dagen innan, bestämt att det inte skulle bli några träningsåk, för att spara på backen.
Säsongspremiären för landslaget visades sig alltså bli direkt i ett VM-kval. Snacka om att ge sig in i hetluften direkt! Men som vanligt i Frankrike, är det bara att gilla läget.
Svåra kastvindar
Vindar svepte kors och tvärs över speedski-backen i franska Vars, när de första kvalåken genomfördes under fredagens kvalåk.
Planen var att S1-klassen (de snabbaste åkarna med sina karaktäristiska röda gummidräkter, speciella hjälmar och spoilers på vaderna) skulle genomföra två åk.
När kvalet skulle starta kl 10.30 blåste det dock rejält.
− Vind rakt bak- eller framifrån är inte något stort problem men när det blåser i sidled så trycks åkaren ut ur banan och måste försöka parera, vilket inte är speciellt lätt när man som i dag åker i hastigheter uppåt 180 km/h, förklarar Daniel Andersson, förbundskapten för speedski-landslaget.
Inställt andra kvalåk
Efter mycket väntande och olika besked (på franskt vis) bestämde tävlingsjuryn till slut att S1-åkarnas andra kvalåk skulle ställas in, detta betyder att samtliga åkare, utom de som inte tog sig genom hela timingzonen, kommer få starta i lördagens första kval.
− Det var helt rätt beslut eftersom de nyckfulla kastvindarna gjorde att förhållandena inte var rättvisa för åkarna. Den som lyckades ”pricka in stiltjen” fick en betydligt lättare resa ned för pisten än den som fick kämpa med ojämna sidvindar. Att vissa av våra åkare fick ett sämre resultat behöver alltså inte betyda att de åkte dåligt. Placeringarna i dagens kval var som ett lotteri, säger Daniel Andersson.
Vissa fick dock till det riktigt bra. Bäst gick det för Orsas Hanna Matslofva som kvalade som tvåa i S1-klassen, bara en hårsmån från förstaplatsen.
− Precis som alla andra hade jag så klart problem med vinden. Men det gick trots allt bra, blev faktiskt förvånad att det hade gått så fort, säger en nöjd Hanna som siktar på att behålla topp-3-placeringen i morgon.
Den regerande världsmästarinnan Britta Backlund från Rättviks SLK blev trea i kvalet.
− Det är ett äventyr bara att ta sig ned till start, vi fick parera mellan stenar så jag var riktigt trött när jag stod på starten. Och det är ju inte optimalt precis. Men det är inte så konstigt eftersom jag hade Covid för bara två veckor sedan. Det påverkade självklart min ork men också uppladdningen inför VM.
På herrsidan åkte Carl Ribbegårdh snabbast av svenskarna och hamnade på en fin elfteplats.
Det kördes även ett kval i S2-klassen (motsvarande JVM) där det gick riktigt bra för Victor Persson som blev tvåa. Tjejerna fick kämpa lite mer med vindarna, men gjorde trots detta riktigt bra åk.
Nu ser vi framåt mot morgondagen. Enligt väderrapporterna ska det bli bättre förhållanden, med mindre vindhastigheter och varmare temperaturer. Planen är att genomföra två S1-kval och ett S2-kval. Semifinal och final avgörs på söndag.
Resultat VM-kval, dag 1
Damer S1
1) Valentina Greggio, ITA, 177,48 km/h
2) Hanna Matslofva, SWE, 177,29 km/h
3) Britta Backlund, SWE, 176,92 km/h
4) Lisa Hovland Udén, 175,59 km/h
5) Mathilda Persson, 172,45 km/h
Herrar S1
1) Simon Billy, FRA, 185,60 km/h
2) Simone Origone, ITA, 184,53 km/h
3) Manuel Kramer, AUT, 183,49 km/h
11) Carl Ribbegårdh, 177,78 km/h
13) Erik Backlund, 177,43 km/h
15) Axel Abrahamsson, 176,85 km/h
22) Mats Abrahamsson, 173,41 km/h
DNF) Jonatan Brunnberg
Damer S2 junior
1) Pauline Sabatut, FRA, 135.00 km/h
2) Maelle Loridon, FRA, 134,01 km/h
3) Julie Hygonnet, FRA, 130,90 km/h
4) Cornelia Sandström, 129,59 km/h
5) Agnes Abrahamsson, 129,43 km/h
Herrar S2 junior
1) Johan Belmonte, FRA, 136, 63 km/h
2) Victor Persson, SWE, 134,67 km/h
3) Lucas Fourquet, FRA, 133,77 km/h
2023-04-18
2022-01-28