Hoppa till sidans innehåll
Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Norskt styrkebesked under OS-skiathlon

2018-02-11 10:10
Det blev ett tufft lopp med högt tempo under herrarnas klassiska sträcka i den inledande OS-distansen Skiathlon på 15 + 15 kilometer som knäckte många. Norrmännen visade sig vara de enda som stod pall.
  • Uppdaterad: 2018-02-11 10:10

Den som satte farten på loppet redan från början var finländaren Niskanen som drog upp ett högt tempo under den klassiska sträckan. Fältet drogs snabbt ut och av våra svenska åkare var det endast Daniel Rickardsson som till slut orkade hänga på medan Hellner fick slita och såg länge ut att bli avhängd. Men Marcus bet i och var i kapp lagom till skidbytet något som dock visade sig hade tagit på krafterna.

Norrmannen Simen Hegstad Krüger, som vurpade precis i början av loppet, gjorde verkligen dagens bragdlopp.  Efter att ha fått en ny stav började en fantastisk upphämtning där han plockade placering efter placering. Så i en av de tunga backarna in emot stadion gjorde han ett sista ryck. SImen fick genast en lucka som växte när ingen orkade ta upp jakten och han åkte ohotad mot OS-guldet.

Några som visade sig ha krafter kvar var hans landsmän Sundby och Holund som såg till att det blev trippelt norskt på pallen. En fantastisk styrkedemonstration av det norska herrarna som får gälla som storfavoriter i stafetten.

Marcus kämpiga inledning på loppet tog mycket på krafterna men med en stark avslutning åkte han till slut in på en 12:e plats.


Marcus och Daniel under skiathlon-loppet. Foto: Bildbyrån.

– Det var tungt under den klassiska delen då jag fick slita för mycket. Däremot gick det bättre under skejtsträckan men när de ökade farten på tredje varvet så hade jag inte krafter att svara utan fick kriga bara för att hänga med. Men skejten känns bra så jag ser fram emot 15 km, säger Marcus.

Daniel Rickardsson som länge låg långt fram i loppet slutade på 14:e plats.
– Det blev jobbigt när Niskanen körde på i den klassiska delen, motvinden och drivsnön i spåren gjorde det inte lättare, säger Daniel.

För Jens Burman som gjorde OS-premiär var det precis som för Marcus kämpigt under den klassiska delen.
– Kroppen svarade bra under skejten så det var synd att jag inte var längre fram efter den klassiska delen, säger Jens som slutade på 17:e plats.

För Calle Halfvarsson blev det en kämpig dag och han valde till slut att bryta loppet.

Med tanke på att skejtdelen kändes bra för våra åkare ser vi fram emot 15 km F som avgörs på fredag. Men först laddar vi för tisdagens sprinttävling. 

Resultat skiathlon 11 februari

1) Simen Hegstad Krüger, NOR
2) Martin Johnserud Sundby, NOR
3) Hans Christer Holund, NOR

12) Marcus Hellner
14) Daniel Rickardsson
17) Jens Burman

DNF) Calle Halfvarsson

Kompletta resultat (länk, FIS)

Skribent: Lotte Jernberg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info