Hoppa till sidans innehåll
Foto: PETTER ARVIDSON

OS-silver av Kalla och Nilsson

2018-02-21 17:40
Charlotte Kalla och Stina Nilsson slår till igen. Tillsammans tar de hem Sveriges femte OS-medalj på längdskidor, den här gången i sprintstafett.
  • Uppdaterad: 2018-02-22 09:44

Det blev en nervpirrande tävling på både dam- och herrsidan när sprintstafetterna avgjordes på OS i Pyeongchang. Charlotte Kalla och Stina Nilsson tog Sverige vidare från semifinalerna. I samband med den andra växlingen gick Charlottes stav av, vilket gjorde att de halkade längre bak i fältet, men de båda svenskorna jobbade sig tillbaka in i tävlingen och blev till sist tvåa i mål efter USA.

Marcus Hellner och Calle Halfvarsson tog sig lätt vidare från den första semifinalen genom att avstannande glida i mål parallellt med OAR.

På damsidan såg många fram emot giganternas kamp när Charlotte Kalla mötte norska Marit Björgen på förstasträckan, medan Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla skulle göra upp på slutsträckan. Tidigt i loppet drog de båda lagen ifrån resten av fältet, men med sig hade de även amerikanskorna Kikkan Randall och Jessica Diggins.

USA tog kommandot ut på den sista sträckan, men hade Norge och Sverige i rygg. Det blev en hård kamp mellan de tre lagen ända in över mållinjen. Jessica Diggins och Stina Nilsson åkte sida vid sida, men till slut var det Diggins som drog det längsta stråt och slog Stina med endast 19 hundradelar. Därmed fick USA sitt första OS-guld i längdskidor någonsin. Silvret gick till Sverige och bronset till Norge.

I herrarnas final var det ett samlat fält under de första två sträckorna, men på den tredje sträckan började det spricka upp lite och fyra lag utkristalliserade sig i striden om medaljerna. Liksom i damfinalen blev det en tajt och hård strid, men här stod det mellan Sverige, Norge, OAR och Frankrike.

På den fjärde sträckan gjorde Norge ett ryck och Johannes Hösflot Kläbo kunde lämna över till Martin Johnsrud Sundby. De tre jagande lagen lyckades aldrig täppa till luckan. På den sista sträckan tog ryssen Alexander Bolshunov kommandot och höll hög fart. In på upploppet sprutade Calle mot fransmannen Richard Jouve, som lyckades ta sig över mållinjen först. Sverige slutade därmed på en snöplig fjärdeplats.

Resultat sprintstafett damer
Resultat sprintstafett herrar

Skribent: Katarina Medveczky
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info